Композитор Євген Хмара: "Аромат дому, який любиш, найприємніший у світі"

8 хв

Євген Хмара – відомий український композитор та піаніст-віртуоз, автор семи студійних альбомів. Інструментальна музика, яку він пише та виконує, зачаровує. Його творчість відома не тільки в Україні, але й у багатьох країнах світу.

В інтерв’ю порталу НЕРУХОМІ Євген Хмара розповів про житло своєї мрії та про те, який дім вважає щасливим.

"Ми з дружиною – люди творчі, місто нас виснажує, а природа дає заряд енергії, сприяє відновленню"

– Євгене, від душі вітаю вас з народженням третьої дитини – синочка. До речі, як його назвали?

– Дякую. Сина назвали Михайлом на честь янгола-охоронця Києва. Нині ми з моєю дружиною Дашею (відома українська співачка та авторка пісень ODARA) – батьки трьох дітей. Михайлу – три місяці, Вірочці – три роки, а Миколаю – п’ять.

– Ви живете у приватному будинку чи у міській квартирі?

– У квартирі. Про власний будинок мріємо. Поки наші фінансові можливості не такі, що дозволяють його побудувати, але вже є чітке бачення того, яким він має бути. Насправді це невеликий компактний дім площею до 200 квадратних метрів. До того ж, одноповерховий, з панорамними вікнами. Дуже хотілося б, щоб поруч була якась водойма – річка або озеро. Ми з Дашею – люди творчі, місто нас виснажує, а природа дає заряд енергії, сприяє відновленню. Мрію про подвір’я, де вранці можна спостерігати, як сходить сонце. Сам дім має бути створений з природних матеріалів. Дах – з рудої або сірої черепиці, а стіни – білі. Будинок має бути на автономному живленні. Думаю використати сонячні батареї, вітряк або якісь сучасні системи опалення. Як відомо, у всьому світі енергоносії не стають дешевшими, тому енергоефективні технології будуть все більше затребувані.

– Яким має бути ландшафтний дизайн?

– Все залежить від того, якого розміру ділянка. Добре було б мати садочок з фруктовими деревами. Мріємо про невеличкий басейн, бо наші діти дуже люблять плавати. Вірю в те, що якщо візуалізувати мрію, вона обов’язково здійсниться. Раджу це робити і читачам. І не просто думати про житло своє мрії, а навіть відчувати запахи у ньому, уявляти себе та свою родину, скажімо, на кухні за столом… 

– І чим же має пахнути у вашому домі?

– Знаєте, у кожної родини свій запах. Його не сплутаєш з іншим, бо він рідний. Аромат дому, який любиш, найприємніший у світі. 

– А який стиль інтер’єру вам до вподоби?

– Нам з дружиною подобається японська філософія "вабі-сабі", що цінує природність, натуральність та навіть деяку недосконалість, бо ж у природі не існує нічого ідеального. Також нам близька скандинавська філософія затишку та гармонії "хюге". Ці стилі дуже хотілося б поєднати. Ми не любимо пафос, позолоту в інтер’єрі, наші пріоритети – простота та натуральність. Якщо мова йде про підлогу, то бажано, щоб вона була дерев’яною. Меблі – теж, нам до вподоби досить скромні, без візерунків та надмірного декору. Великі панорамні вікна мають бути прикриті легесенькими шторками. 

– Ви мрієте про поєднання у інтер’єрі японського та скандинавського стилів. Цей тренд називається "джапанді", він стає все більш популярним у світі.

– Ми не дизайнери, проте, мабуть, інтуїтивно це відчули . У домі цінуємо простір та затишок. Як я вже сказав, ми з Дашею люди творчі, тому було б непогано поряд з будинком мати студію, де могли б працювати. Там би я поставив студійний рояль для запису альбомів. Вдома достатньо маленького фортепіано.

– Скільки кімнат оптимально мати для вашої родини?

– Якщо вже мріяти, то проведу для вас віртуальну екскурсію. Скажімо, ось ворота. Проходимо 4-5 метрів і потрапляємо до будинку. Біля вхідних дверей розташована невеличка зона, де можна залишити верхній одяг та взуття. Далі направо – простір, у якому поєднуються зала та кухня. Коридор веде на терасу, де у теплу пору року можна снідати, обідати та вечеряти. А у лівій частині будинку – чотири кімнати та два санвузли. Три кімнати, зрозуміло, мають бути облаштовані для дітей. У кожної дитини у перспективі своя окрема. А поки діти маленькі, можуть проводити час у одній кімнаті. Хочеться, щоб вони зростали дружніми, вчилися взаємодіяти. Четверта кімната – наша з дружиною спальня. Вона має виходити на подвір’я і бути досить компактною – 12-14 квадратних метрів.

"У нас в раціоні переважають овочі, м’яса ми їмо небагато, перевагу віддаємо рибі"

– Яка кухня вашої мрії? Й чи любите ви готувати?

– Я почав це робити, коли народилися діти. Раніше міг хіба що підсмажити яєчню, бо було, чесно кажучи, ліньки. А тепер можу приготувати і суп, і смаженю у горнятках, і запечену рибу. Ми любимо їсти вдома, бо коли сам готуєш, у їжі особлива енергетика. У нас в раціоні переважають овочі, м’яса ми їмо небагато, перевагу віддаємо рибі. Готувати я можу практично все, крім десертів, які не дуже люблю.

– Ви з дружиною гурмани?

– Якщо дивитися правді в очі, то майже всі люди люблять смачно поїсти і таким чином отримати ендорфін, який називають гормоном щастя. Тих, хто до їжі байдужий, дуже мало – і це треба визнати.

– То якою бачите ідеальну кухню?

– Фасади – з темного дерева, стільниця світла. Сама кухня не надто велика, по центру – "острівець". Бажано, щоб з кухні через терасу можна було потрапити надвір, а там одразу – басейн.

– Чи є якісь вимоги для ванної кімнати?

– Родина у нас досить велика. Отож, один санвузол має бути більшим (площею до десяти квадратних метрів) – з двома умивальниками, кабінкою для душу та ванною. Інший – у два рази менший. У джакузі немає потреби. Нам досить мати ванну стандартного розміру. Щодо дизайну ванних кімнат, хочеться оформити їх у світлих тонах.

– За спостереженнями тренд-аналітиків, у зв’язку з пандемією люди прагнуть бути ближче до природи й все активніше доповнюють домашній інтер’єр рослинами.

– У моєї дружини є мрія, щоб у коридорі була жива зелена стінка. Щоб втілити цю ідею, треба продумати систему зрошення рослин. Зараз у нашій квартирі є декор зі стабілізованого моху. І це надає затишку. 

– До речі, за прогнозами експертів, колір моху буде у тренді у 2023 році. Його називають відновлюючим.

– У домашньому просторі людина проводить багато часу, тому важливо, щоб він заряджав та відновлював. Знаєте, мені здається, що багато людей хочуть, щоб дизайн помешкання був неначе з обкладинки модного журналу, але не думають про те, як у такому домі жити. Для нас з дружиною саме це дуже важливо. Плануючи дім, думаю, будемо звертатися до фахівця з фен-шую, бо вірю, що простір, у якому ми живемо, дуже впливає на нас. 

"Сучасні технології дозволяють втілити неймовірні ефекти – наприклад, світанку або заходу сонця"

– У вас є домашні улюбленці?

– Зараз домашніх тварин не маємо, хоча у дитинстві вони у мене були завжди. Якось у зоомагазині я купив морську свинку, вона народила двох дитинчат, і згодом у мене вже жила ціла династія. Потім вдома з’явився дуже симпатичний кролик. Розумію, що і зараз без тварин не обійдеться. Враховуючи психотип донечки, розумію, що скоро вона притягне додому кошеня. Вірочка дуже любить тварин. 

– Чи важливі для вас технічні інновації у домі?

– Я дуже хотів би, щоб мій будинок був "розумним", що дає змогу дистанційно регулювати температуру повітря, включити та вимкнути світло. До речі, освітлення у домі має бути багаторівневе та близьке до природного. Сучасні технології дозволяють втілити неймовірні ефекти – наприклад, світанку або заходу сонця. 

– Щодо речей у домі. Ви – прихильник мінімалізму?

– Справжній мінімізатор – моя дружина. Вона вважає, що у більшості випадків треба позбавлятися того, чим довго не користуєшся. Чесно кажучи, спочатку мене це напружувало, але зараз я повністю розділяю цю її філософію. Коли немає зайвого, з’являється простір – і у ньому почуваєшся чудово. 

– Наскільки для вас важливі твори мистецтва в інтер’єрі – картини, статуетки? 

– На мою думку, дім мають прикрашати лише улюблені, їх має бути небагато. Не став би перетворювати квартиру на музей, хоча у деяких людей такі колекції вписуються у житло досить органічно. Важливо, щоб у просторі свого помешкання людина почувалась комфортно. 

"Моє творче кредо - йти за покликанням душі та серця й не зраджувати собі"

– Нещодавно прочитала про те, що висталено на продаж пентхаус, що належав вашому колезі, "оскароносному" італійському композитору, який писав інструментальну музику, Енніо Морріконе. Дворівнева будівля площею близько тисячі квадратних метрів розташована у історичній частині Риму та прикрашена численними скульптурами. Як вважаєте, чому знамениті люди прагнуть до ефектних помешкань?

– Переконаний, що це не "понти", а втілення мрії особистості, поціновувачами таланту якої є мільйони людей у світі. Він заробив на такий дім своєю творчістю, і це захоплює. І зовсім інші емоції виникають, коли бачиш, як розкішшю оточує себе чиновник. 

– Ви з Дашею музиканти, тому не можу не запитати: яка музика зазвичай звучить у вашому домі? Чи, можливо, ви цінуєте тишу?

– Найкращі звуки – звуки живої природи: спів пташок, шелест листя, морський прибій… Вони часто звучать у нас в оселі. 

– Де вам як композитору творити краще: вдома чи у студії?

– Я є прихильником того, щоб розділяти дім та роботу. Адже, коли працюєш вдома, ти наче з дітьми й водночас не з ними. Вони прагнуть до тебе, а твої думки десь далеко. Отож, краще поїхати до студії, ефективно попрацювати, повернутися додому та мати можливість приділяти родині час та увагу максимально.

– Яким має бути, на вашу думку, будинок, що надихає?

– Дарують натхнення не стіни чи меблі, головне для мене у домі – моя родина. 

– Що вкладаєте в поняття "щасливий дім"?

– Атмосферу створюють люди. Навіть найгарніший будинок не буде щасливим, якщо у ньому постійні сімейні конфлікти та непорозуміння. Чудовою ж може бути і маленька квартира, якщо у ній панує любов. Щасливий той дім, до якого завжди хочеться повертатись, у яких би зіркових готелях ти не був. 

Євгене, яке ваше творче кредо? 

– Йти за покликанням душі та серця й не зраджувати собі. Є чимало шляхів, які можуть бути економічно більш успішними, ніж творчість, але я композитор і щасливий, що мовою музики можу розказувати світу про Україну. 

Автор:

Ольга Сметанська

Інтерв'юер

Ольга Ліснича (творчий псевдонім – Сметанська). 20 років стажу роботи в ЗМІ. Перший в Україні тренд- редактор. Автор інтерв'ю з експертами та лідерами галузей у різних сферах. Інтерв'юер творців всесвітньо відомих брендів. Експерт Національного репутаційного рейтингу компаній

Усі статті автора

Коментарі

244

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом