Будинок з басейном: плюси, мінуси, підводні камені

Дарина Карапетян 19.08.2021 08:36 PR матеріал

10 хв

Власний будинок з басейном – один із канонів так званої "американської мрії" в США початку другої половини минулого століття. Спершу цей образ обжився в головах американців, а потім перекочував через Атлантику і прокотився Європою. Нерідко думка про переїзд в приватний будинок – це відразу ж неодмінне "а у дворі хочу басейн!". Але чи так приваблива і гарна ця ідея? Де шукати підводні камені, як не в басейнах? Їх, а також всю "басейну" повістку сучасної житлової архітектури, ми вирішили обговорити з архітекторами Олексієм Кобзєвим та Юлієм Черевко.

Наскільки часто в Україні замовники, звертаючись за проєктом приватного будинку, горять бажанням забезпечити майбутнє житло басейном? Чи вплинув на кількість бажаючих карантин з тим фактом, що люди стали більше часу проводити вдома?

Олексій Кобзєв: Такі замовники майже завжди замислюються про басейн. Басейн – це споруда, яка вимагає місця, і у таких людей це місце, як правило, є. Варто зазначити, звичайно, що в Україні останніми роками набрала популярність тенденція до оптимізації площі житла, щоб будинок був більш компактним. Однак навіть в таких проєктах люди хочуть облаштувати спа-зону, де можна засмагати і проводити час з сім'єю на повітрі. Тобто навіть огинаючи питання моди на більш камерне житло, басейни не втрачають популярності.

Причому якщо раніше мати басейн могли тільки люди з умовно високим достатком, то зараз за рахунок технологій мас-маркету з'являються варіанти басейнів, які спокійно може собі дозволити людина і середнього достатку – це теж важливий фактор, що впливає на масштаби попиту.

Юлій Черевко: Серед наших замовників, що бажають перебратися в приватний будинок, практично всі хочуть басейн. Якщо дозволяє площа землі, для людини це зона must have, де вона хотіла би проводити час. Всі хочуть, щоб на ділянці був якийсь шматочок води. Замовники, у яких будинок знаходиться недалеко від якої-небудь водойми – мабуть, єдині, хто є винятком в цій ситуації.

З активним переходом людей на віддалену форму роботи, ми стали спостерігати, як багато хто став переїжджати за місто. Раніше не було можливості для такої різкої зміни оточення, а зараз вона з'явилася і життя в передмісті стало більш доступним. Відповідаючи на ваше запитання, можу сказати, що збільшилася сама по собі кількість переїжджаючих за місто, а пропорційно з нею і кількість проєктів з басейнами. Для більшості людей це нерозривний тандем, і запити "будинок-басейн" завжди йдуть у зв'язці.

На етапі розробки часом виникає питання: басейн робити критий або просто у дворі, під відкритим небом? Який варіант, на вашу думку, зручніше/простіше в реалізації і подальшому використанні? Чи завжди можна вибирати?

А.К.: Мабуть, тут варто поділити ситуацію на дві категорії: є люди, для яких басейн – це просто місце, де можна відпочити, добре провести час; а є ті, хто облаштовує басейн під регулярне використання, як якусь форму спортзалу. І, звичайно ж, у другому випадку має сенс робити басейн критим, щоб його можна було використовувати цілий рік. Але я вважаю, що для переважної більшості функції басейну ближче до першої категорії, і використовувати його господарі мають намір лише в теплу пору року – скажімо, з травня по кінець вересня. Причина також в тому, що критий басейн більш дорогий сам по собі, і він складніший в обслуговуванні.

До того ж, басейн у будинку – це збільшення площі будівлі, що підвищує витрати на опалення, на світло тощо. Так що наразі для більшості басейн біля будинку – це скоріше спа-зона на літо, і його найчастіше роблять відкритим.

Ю.Ч.: Тут варто зазначити, що якщо ти можеш собі дозволити басейн як частину будинку, то ти великий молодець. Таке рішення тягне за собою великі фінансові вливання. По-перше, збільшується площа будинку і, відповідно, витрати на обігрів. По-друге, такі рішення можуть бути реалізовані виключно в проєктах з великим метражем. Щоб у нас в будинок з басейном помістилося все, що потрібно – метраж має починатися від 500 кв.м.

Якщо ж і метраж, і достаток у людини є, але вибір між критим і вуличним басейном все ще залишається, тут вже грають роль виключно особисті вподобання. Або ви відпочиваєте біля басейну цілий рік, але в приміщенні, або ви в теплу пору року можете собі дозволити поплавати на свіжому повітрі, позасмагати, відчути, як дме вітерець тощо. Об'єктивні критерії виділити складно – це все-таки справа смаку.

Які взагалі існують нюанси в обробці басейну, його утриманні, догляду за ним? Чи настільки це трудомісткий та енерговитратний процес, як про нього деякі кажуть?

А.К.: Я б для початку поділив басейни на два типи: басейн у своєму класичному розумінні – ємність з водою, в якій людина може поплавати; і друга категорія – так звані біо-ставки, екологічні басейни – там при бажанні можна купатися, але при цьому такий басейн є частиною екосистеми, там можуть рости якісь рослини, може навіть водитися живність.

Зрозуміло, у другому випадку таке доповнення до проєкту передбачає встановлення спеціального устаткування. Однак навіть без цього в цілому басейни передбачають досить суттєвий догляд – це і системи очищення, і підігрів води, і регулярна заміна комплектуючих.

Ю.Ч.: Що стосується обробки – варіантів існує величезна кількість. Однак це не може бути звичайна плитка або керамограніт – це повинні бути спеціальні категорії матеріалів, які мають необхідний коефіцієнт водопоглинання.

Що ж стосується догляду за басейном, то це досить значна стаття витрат. Зрозуміло, суб'єктивно витратна: якщо ви спокійно можете собі дозволити витратити 10-15 тисяч гривень просто на те, щоб фахівці приїхали, почистили і замінили у вашому басейні все, що потрібно, то, само собою, для вас це фінансово не такий стресовий процес. Якщо ж говорити про самостійний догляд за басейном – господарі часто купують вакуумні пилососи для басейнів, з якими вони їздять по басейну і чистять його. Але, зрозуміло, питання заміни деяких комплектуючих по ходу експлуатації залишається.

Чи існують "протипоказання" для облаштування басейну на ділянці? За яких умов його не вийде організувати ні в якому вигляді?

А.К.: Нездійсненних завдань на цьому терені не буває. Бувають сприятливі або несприятливі умови. Один з визначальних чинників – інсоляція. Якщо ділянка затінена сусідніми будівлями, деревами, ще чимось – класичної спа-зони не вийде. Басейн повинен розташовуватися на сонячній стороні ділянки. Якщо, звичайно, не брати до уваги окремі випадки, коли його розміщення в затіненій зоні – це особливе побажання замовника.

Другий фактор – рельєф. Якщо у нас плоска ділянка, реалізувати ідею з басейном буде значно простіше і дешевше, ніж, скажімо, на ділянці з перепадами висот. Однак досвід у нас був і такий, і такий – в будь-якому випадку знаходяться способи втілити ідею в життя. Втім, це великий плюс до витрат на басейн. В таких умовах краще заздалегідь проконсультуватися, зробити попередній проєкт, прорахувати по ньому кошторис, і вже тоді вирішувати.

І третій фактор – смуга, в якій розташований об'єкт. Якщо це лісова зона, то, зрозуміло, все листя, ялинкові голки, шишки та інші принади лісового життя сипатимуться вам в басейн і засмічуватимуть його. Це вже скоріше мінус стосовно подальшого процесу експлуатації і обслуговування басейну.

Ю.Ч.: Тут можна повернутися до того, що ми вже обговорювали раніше – генеральне планування ділянки на старті. Тому що ось у нас є пляма ділянки, ось у нас є проєкт, підкріплений діючими будівельними нормами, і є чинники, що впливають, такі як інсоляція, озеленення, сусіди поруч, комунікації, що проходять поблизу тощо. Тут важливо грамотно розташувати на ділянці всі складові проєкту, щоб не вийшло так, що в одному кутку будинку у нас постійна спека, при цьому у вітальню сонце майже не потрапляє, а басейн взагалі знаходиться в тіні.

Чи є небажані типи грунту? Звичайно є. У нас була ділянка, на якій піску всього 2 м, а під ним вже грунтові води. Щоб на такому грунті у нас щось могло стояти, ми робили свайне поле, і тільки над ним вже укладали все, що потрібно. Зрозуміло, це було відчутно довше і дорожче. У таких випадках немає проблеми, що не можна щось зробити, – є лише питання, чи буде замовник платити за реалізацію стільки, скільки це коштує з усіма додатковими роботами.

Якщо ж, припустимо, ваша ділянка знаходиться поруч з лісом або просто в місці, де поруч багато дерев, є різні способи захистити басейн від усього, що з них падає, – аж до конструкцій, які інтегруються в борт, висуваються з підпілля і басейн закривається такою ролетою в один рівень з підлогою.

Басейн – це не просто велика ємність з водою, а й також прилегла до нього зона відпочинку. Які тренди в оформленні "прибассейної" зони ви відстежуєте останніми роками, виходячи з власної практики?

А.К.: Я думаю, зараз особливу роль в таких проєктах грає функціональне зонування. Басейн – це вже не просто місце, де можна купатися. До нього примикають зони відпочинку, барбекю, осередок локацій тощо. Також дуже часто передбачається якась частково затінена зона. Басейн, як ви вірно підмітили, це не просто чаша – це цілий комплекс малих архітектурних форм, які в тандемі утворюють зону для комфортного відпочинку.

Також біля басейнів регулярно обладнують або ванни з гідромасажем, або відкритий душ, і неодмінно додають зелені насадження, щоб людині комфортно було знаходитися в природному прибудинковому середовищі.

Ю.Ч.: Загальна тенденція така, що багато хто дотримується принципу Less is more. Замовники хочуть бачити в такій зоні відпочинку мінімум надмірностей. Всі хочуть, щоб було мінімалістично, красиво, природно. Що стосується підлогових покриттів, все залежить від дизайну та філософії проєкту. Ми вважаємо, що матеріали, які використовуються, мають бути натуральними: якщо потрібно дерево, ми використовуємо дерево, якщо потрібен камінь, беремо камінь.

Навряд є єдина вартість, але яка вилка цін на середніх розмірів відкритий басейн сьогодні? Наскільки це важкий плюс до кошторису і чи є способи його полегшити без шкоди якості?

А.К.: Зараз користуються попитом керамокомпозитні басейни з готовою чашею, і приблизна вилка цін на такий басейн (зрозуміло, з протитечіями, з усіма комплектуючими) починається від 30 тис. євро при розмірах 4*8 м, а зростає вже до будь-яких сум, наскільки вистачить фантазії. Я думаю, 30 тисяч – це та сама мінімальна ціна, при якій ви зможете поставити собі якісне обладнання, якісну чашу і добре себе почувати.

Здешевити вартість можна в першу чергу за рахунок естетичних складових. Адже є басейни з бетонною чашею двох типів: переливні, в яких дзеркало води знаходиться на одному рівні з краями басейну, і ми бачимо з боку лише рівну гладь води; а є скімерні басейни – в них кромка води знаходиться нижче краю чаші і встановлені спеціальні рециркулятори, які здійснюють кругообіг води. Звичайно, людям, які багато всього бачили в інтернеті, приємніше картинка з першим варіантом і симпатичним підсвічуванням. Однак скімерні басейни коштують дешевше, і на етапі планування такий компроміс часом все ж має місце бути.

Ю.Ч.: Якщо говорити про басейн розміром близько 40 метрів, його середній цінник коливається в районі 40 тисяч євро. Чи можна говорити, що один метр басейну – це десь тисяча євро? Умовно можна. Однак це лише початок за вартістю, а далі вже все залежить від ваших побажань.

Часто можна заощадити на обробці. Також можна зменшити вартість басейну за рахунок деякого обладнання, розташованого в техпідлозі, не основного. Тут ринок дає замовнику великий вибір – можна віддати перевагу німецькому устаткуванню, можна взяти польське дешевше. Чи впливає це якось на продуктивність? Можливо ви й не помітите різницю в самій роботі, але це може позначитися на довговічності вибраного обладнання. Деякі замовники вважають за краще заплатити все ж 40 тисяч замість 35, але заплатити один раз.

Літо поточного року вже "побило" більше 10 температурних рекордів за всю історію метеоспостережень. І багато хто рятувався саме біля басейну. Аналізуючи цикл сонячної активності, зрозуміло, що наступне літо буде не менш гарячим. Так що саме час подбати не тільки про естетику прибудинкової території, а й про власне здоров'я. Будьте здорові і сміливо реалізуйте басейні проєкти для себе і своїх близьких!

Коментарі

263

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом