Архітекторка Антоніна Капля: "Ми створили перше в Україні котеджне містечко без парканів"

10 хв

Антоніна Капля – українська архітекторка, співзасновниця компанії "Архітектурна Група Цех" (Tseh Architectural Group), яка проєктує об’єкти різного функціонального призначення. Компанія була створена у 2012 році подружжям архітекторів – Денисом Задніпровським та Антоніною Каплею. 

Серед найцікавіших проєктів – IT-фабрики Unit Factory у Києві та Харкові, Unit Cafe з морських контейнерів, сучасний багатофункціональний простір для проведення івентів UNIT Core, мобільна лабораторія Mobile ExpoLab , котеджне містечко без парканів GoodLife Park, тераса KOOPERATIV...

Опинившись у просторі з інноваційними розробками, спроєктованому "Архітектурною групою ЦЕХ", ніби потрапляєш у інший вимір. Це житло, бізнес-центри та навчальні заклади майбутнього, що приходить вже сьогодні. Як тут не згадати слова легендарного Стіва Джобса: "Краще взяти та винайти завтрашній день, ніж переживати про те, що вчорашній був так собі". 

У інтерв’ю порталу НЕРУХОМІ Антоніна Капля розповіла про архітектурні інновації у діяльності компанії та про житло своєї мрії, а також поділилась з читачами професійними лайфхаками, які допоможуть почуватися у своєму домі максимально комфортно.

"У минулому році наша IT-фабрика у Харкові потрапила у ТОП кращих реконструйованих будівель світу"

– Ми проєктуємо сучасну архітектуру, яка поза часом, – говорить Антоніна Капля. – За два тижні до початку війни встигли відкрити у Харкові інноваційний кампус – сучасний кластер для реалізації унікальної освітньої програми Національного технічного університету "ХПІ". Це проєкт державного значення, який об’єднує освіту, школу підприємництва та коворкінг. У будівлі площею понад 2700 квадратних метрів одночасно можуть навчатися 300 студентів. Для IT-сфери ми зробили не один проєкт. Зокрема, у Києві створили UNIT Factory (Ukrainian National IT Factory). Це проєкт єдиного в Україні закладу, де навчають за стандартами інноваційної французької Школи програмування 42. Досі в нашій країні не було прикладів будівництва таких закладів. Ми літали до Парижу, щоб подивитися на цю незвичайну школу, де немає традиційних аудиторій та парт, є лише великі простори з численними комп’ютерами. Процес навчання тут незвичайний. У інтерактивній формі студент отримує завдання від ментора і виконує, коли йому зручно. Результат оцінюється балами. Потім студент отримує нову порцію завдань. Ніхто нікого не змушує навчатися. Студенти самі прагнуть здобути знання, бо їм це цікаво. Вважаю, що це формат освіти майбутнього. Отож, ми дуже пишаємося цими проєктами. У минулому році наша IT-фабрика у Харкові потрапила у ТОП кращих реконстуйованих будівель світу (ArchDaiiy 2021 Building of the Year Awards). На її місці був експоцентр.

– Круто! 

– Дякую. Також дуже цікавий проєкт – Unit Café, створене з морських контейнерів, які вже були у використанні. Ресайклінг, тобто повторне використання матеріалів, зараз дуже актуальний у всьому світі. Кафе стало одним із об’єктів проєкту ревіталізації частини заводу в Києві, над яким працювала наша команда. Воно призначене для студентів, які навчаються в IT-школі Unit Factory. Тут можна не тільки поїсти, але й поспілкуватися, обговорити справи. Проєкт відзначений різними нагородами. 

– Ви створюєте і незвичайні житлові проєкти. Яким з них особливо пишаєтеся?

– Ми створили перше в Україні котеджне містечко без парканів – GoodLife Park. Воно розташоване на "Київському морі". Будинки у сосновому лісі – у стилі шале. Вони з великими панорамними вікнами. Це досить відкритий простір. У містечку живуть люди, яким подобається такий стиль життя. Це успішні спортсмени, артисти, бізнесмени… На території є ресторан, корти, басейн, пляж, адміністративна споруда з дитячою кімнатою, спортзалом, баром, вітальнею та готельними номерами для гостей мешканців містечка. 

"Важливо добре продумати в оселі місця для зберігання речей"

– А яке житло ви б обрали особисто для себе?

– Мабуть, це був би таунхаус або окремий одноповерховий будинок. Не дуже великий – площею до 180 квадратних метрів, оскільки більший, чесно кажучи, опалювати нерентабельно. Я не люблю палаци, проте й у тісному просторі мешкати не хочеться. Має бути комфортно: щоб і гостей можна було запросити, і у кожної дитини була окрема кімната… Також важливо, щоб будинок був автономний стосовно використання енергоресурсів. Хочу, щоб у інженерному плані він був максимально продуманий. Щодо дизайну, я мінімаліст, тому для мене головне, щоб все було зручно та функціонально.

– Який стиль інтер’єру вам до вподоби?

– Інтер’єр має бути таким, щоб на його тлі можна було наповнювати дім улюбленими речами: книгами, картинами, скульптурами. Він має бути мінімалістичним. Важливо добре продумати в оселі місця для зберігання речей. Часто люди стикаються з тим, що інтер’єр гарний, проте зовсім не пристосований до реального життя. Коли в сім’ї з’являються діти, раптом виявляється, що немає де зберігати надзвичайно велику кількість всього: одягу, взуття, іграшок. На мою думку, обов’язково потрібно спроєктувати гардеробні та комірні приміщення, достатню кількість вбудованих шаф. Бо яким би гарним інтер’єр не був, якщо він функціонально не продуманий, то з часом буде завалений речами. Коли заходиш до будинку і бачиш у коридорі купу всього – шарфи, шапки, сумки, взуття, це просто жахливо.

– Чи є якісь лайфхаки, які допоможуть уникнути звалищ речей у оселі?

– Наприклад, можна пожертвувати для гардеробного приміщення площею спальні. У мене двоє дітей. І з власного досвіду знаю, що дитячих речей накопичується чимало, не завжди вдається їх своєчасно комусь віддати, отож, постійно доводиться придумувати, куди їх класти. Якщо живете у квартирі, не варто використовувати для цього балкон. Я взагалі проти того, щоб його склити. Вважаю, що це чудове місце для релаксу, для того, щоб подихати свіжим повітрям. Також в будинку варто продумати місце, де можна сушити білизну. Не раджу для цього використовувати балкон, якщо любите вранці пити там чай чи каву. Краще скористатися вбудованою сушильною шафою, яку можна розмістити у господарчій коморі, де підлога з підігрівом. Білизна висохне дуже швидко. Якщо ж немає місця для комірних приміщень, раджу віддати перевагу меблям до стелі. На верхніх поличках зазвичай варто зберігати те, чим користуєтесь дуже рідко.

"Воркаут для вуличних тренувань – це круто!"

Про яку кухню ви мрієте?

– Стильну, функціональну та затишну, з виходом на терасу. У пріоритеті комбінація нержавіючої сталі та натурального дерева. Колір – нетемний, теплий (горіх або дуб), що створює затишок. Добре мати так звану чорнову кухню. Коли вдома збираються гості і відбувається зміна страв, постає питання, куди подіти брудні тарілки. Дивитися на них не хочеться та й завантажувати у посудомийну машину все це при гостях – не варіант. Отож, прозора розсувна система між зонами кухні та вітальні – чудова ідея. 

– А якими, на вашу думку, мають бути кімнати для дітей?

– Для мене головне їхнє бачення та бажання. Хотілося б, щоб вони спроєктували своє житло самостійно.

– Яку ванну кімнату вважаєте ідеальною?

– У ній я проводжу досить багато часу, тому ця зона оселі для мене особливо важлива. Якби не було б обмеження у грошах, обрала б ванну кімнату у натуральному камені. Стильна ванна, два умивальники, простора душова кабіна з дерев’яною лавкою та функцією вбудованої сауни, із вікна відкривається гарний краєвид – все це моя мрія. 

– Знаю, що ваша компанія ще десять років назад втілювала зелені пагорби з живими деревами у офісах. Чи варто такий дизайн практикувати в домашньому просторі?

– В офісах ми втілювали технологічні ефекти, коли дерево росте з підлоги. У IQ бізнес-центрі, наприклад, створили навіть бамбуковий сад. Для квартири, якщо під вами живуть сусіди, використання такої вологої зони неприйнятне. Чудовий варіант – декоративне дерево у горщику. Я дуже люблю у домі рослини з великим листям, а також композиції із сукулентів, які досить невибагливі у догляді.

– Пандемія змусила людей бути ближчими до природи. Читала, що за кордоном стають популярні меблі, де передбачене місце для кота чи собаки – наприклад, у тумбі для телевізора. 

– Пригадую, як ми проєктували дім для молодої сім’ї. У санвузлі на першому поверсі зробили гігієнічний душ для собак, щоб прямо при вході після прогулянки можна було помити їм лапи. Це дуже зручно, тому, коли ми втілили цю ідею, власники будинку були щасливі. 

– У ваших житлових проєктах є зона воркаут. А чи хотіли б ви втілити цю ідею у будинку своєї мрії?

– Воркаут для вуличних тренувань – це круто! Зазвичай це майданчик з тренажерами. Таке комфортне місце для занять йогою та зарядки, звісно, я б хотіла мати. У житлових проєктах ми також пропонуємо мешканцям маршрути для пробіжок, спортивної ходьби, їзди на велосипеді та самокатах. Зараз я знаходжусь у Польщі і помітила, що у Варшаві займаються спортом майже всі, незалежно від віку. Я ходжу тут у спортзал і маю чимало цікавих спостережень. Тренуються не тільки юні, але й люди пенсійного віку. Якось заняття вела тренерка, якій за шістдесят. Вона виглядала чудово. І я хочу сказати, що деякі вправи було важко повторювати за нею навіть тим, хто вдвічі молодший. У теплу погоду у Варшаві практично всі їздять на велосипедах. Таким чином часто добираються й до офісів. Причому, долають досить великі відстані – наприклад, такі, що машиною я проїжджаю за хвилин двадцять.

"На бієнале у Венеції було представлено фото будівлі, яку створив робот"

– Як вважаєте, які тренди визначатимуть майбутнє архітектури?

– Енергоефективність та помірне споживання природних ресурсів планети – це зараз важливо у всіх сферах життя. Й особливо – у будівництві та архітектурі. Також актуальний тренд – реконструкція як переосмислення того, що було збудоване раніше. У дизайні вже зараз превалює тема екології, ця тенденція збережеться й надалі. Перш за все це використання натуральних матеріалів. Щодо дизайну, у пріоритеті мінімалістичні, не химерні форми, спокійні та функціональні. 

– Що останнім часом вас вразило на міжнародних професійних виставках?

– Восени минулого року я побувала на архітектурній бієнале у Венеції. Вразив робот, який ллє бетон та в’яже арматуру. Він може виконувати надскладні завдання – навіть такі, що не по силам людині. Фактично він може повністю замінити будівельника. До речі, на бієнале було представлено фото будівлі, яку створив цей робот. Це неймовірно. Знаєте, коли я побачила робота та будівлю, зрозуміла: ось воно – майбутнє!

– В одному з проєктів індивідуальної житлової забудови ви втілили систему дуплексів. Наскільки такі помешкання практичні та затребувані?

– Дуплекси – будинки на дві сім’ї з окремими входами та присадибними ділянки. Фактично у кожного власника свій автономний дім. Дуплекс – дещо середнє між квартирою та власним будинком, так як і таунхаус. Переваги таких помешкань, наприклад, у тому, що загальна стіна у вас тепла, а це економія у опаленні. Наприклад, я б із задоволенням жила у дуплексі, це досить зручно. Саме у такому помешканні я зараз мешкаю у Польщі.

– Продати житло у дуплексі складніше, ніж приватний будинок чи квартиру?

– Думаю, що ні. Принаймні мої знайомі зробили це досить швидко. Житло у дуплексах досить затребуване. До речі, воно може включати і гараж. Це дуже зручно.

– Часто люди будують житло, а через певний час воно вже їм не до вподоби. Щось набридає, а дещо може навіть дратувати. Який, на вашу думку, секрет дому, у який закохуєшся на все життя?

– Все, що є у будинку базовим, стаціонарним – стелю, підлогу, стіни – варто робити якісним, класично мінімалістичним та нейтральним. Тоді це не набридає і не втрачає актуальності. Яскравим, модним може бути те, що легко з часом поміняти – меблі, штори... Зробити іншу підлогу значно складніше. Це не тільки дорого, але й тягне за собою дискомфорт для мешканців оселі, яким доведеться на час ремонту виїхати з житла. Знаєте, ефектний дизайн – чудова ідея для ресторанів, салонів краси, спа-зон. Людина приходить туди на кілька годин, отримує вау-ефект, ніщо набриднути їй просто не встигає. Дім – зовсім інша справа. Ви проводите у ньому багато часу, тому він має бути спокійним та затишним. Отож, не варто сліпо слідувати за модою. 

– Скандинавські дизайнери радять оточувати себе у домі речами, що дарують позитивні емоції. А що ви думаєте з цього приводу?

– Атмосферу, дійсно, створюють улюблені речі. Для мене такі, наприклад, зручне дизайнерське крісло, гарний торшер. До речі, освітлення дуже важливе у інтер’єрі. Зараз є саморегулюючі технології. Скажімо, існують такі програми, завдяки яким освітлення починає повільно вмикатися по мірі того, як сідає сонце. Це дуже комфортно та приємно. 

– Загальновідомо, що для творчої людини важливе натхнення. А що вас, Антоніно, зазвичай надихає?

– Проєкти крутих архітекторів. Спілкування з такими людьми, справжніми професіоналами – справжнє задоволення, воно дарує віру у себе та бажання творити далі. 

Автор:

Ольга Сметанська

Інтерв'юер

Ольга Ліснича (творчий псевдонім – Сметанська). 20 років стажу роботи в ЗМІ. Перший в Україні тренд- редактор. Автор інтерв'ю з експертами та лідерами галузей у різних сферах. Інтерв'юер творців всесвітньо відомих брендів. Експерт Національного репутаційного рейтингу компаній

Усі статті автора

Коментарі

162

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом