З чого розпочати ремонт у квартирі новобудові

Альона Ярош 24.01.2023 09:20

6 хв

Ремонт дуже клопітка справа, а особливо якщо робити його "з нуля". Уявіть, ви придбали таку омріяну квартиру з мальовничим видом із вікон у новому житловому комплексі з власною розвиненою інфраструктурою, підземним паркінгом та зеленими зонами. Звичайно ж ви б хотіли якнайшвидше заселитися у свою нову оселю, проте, щоб зробити це іноді потрібно пройти усі кола ремонту. Адже, частіше всього у новобудовах перевага надається квартирам без оздоблення. І тут виникає низка запитань: "З чого почати?", "Скільки це буде коштувати?", "Які матеріали потрібно використовувати?" та подібне. Тож, щоб полегшити вам це завдання у новому матеріалі від НЕРУХОМІ ми підготували покрокову інструкцію, де розповіли з чого почати ремонт у новобудові та що для цього потрібно. 

Якими бувають квартири у новобудові?

Певно ви помітили, що забудовники пропонують квартири з різним рівнем оздоблення, від цього часто і залежить також і вартість житла. Виділимо три основних види.

Без ремонту. Така обробка має декілька значних переваг. По-перше, вартість квадратного метра у такій квартирі буде дешевшою, ніж у квартирі з готовим ремонтом. Іноді різниця у ціні таких квартир може бути досить значною і цю суму майбутні власники можуть використати за власним бажанням, а скоріш за все на ремонт своєї мрії. По-друге, ви маєте повну свободу дій в плані ремонту. Наприклад, якщо ви забажаєте встановити систему "тепла підлога", або додати чи перенести розетки під ваші потреби, то вам не доведеться псувати ремонт від забудовника. По-третє, у квартирах без ремонту частіше за все є тільки несучі стіни, тобто планування приміщень ви можете зробити на свій смак. 

Проте, деякі мінуси тут також є, наприклад, ремонт у такому випадку займе чимало часу, а саме 3-4 місяці. До того ж скоріше за все доведеться наймати будівельну бригаду для проведення різних робіт. 

Передчистова, або чорнова обробка. Такі квартири практично вже готові до заселення і потребують в основному лише декоративний ремонт. Хоча роботи тут також вистачає, та все ж набагато менше ніж у попередньому варіанті. Передчистову обробку можна назвати золотою серединою між квартирою без ремонту та чистовою обробкою. Тобто на стінах та підлозі вже є стяжка, встановлені перегородки, виведені усі комунікації, а також може бути встановлена навіть сантехніка. 

Однак, буває і таке, що якість виконаних чорнових робіт залишає бажати кращого, чи то від виконання таких робіт, чи то від якості самих матеріалів. Тому купуючи таку квартиру будьте трохи більше прискіпливими, щоб потім при ремонті, або і після нього не довелося починати все з початку. 

Чистова обробка. Це варіант – "заходь та живи". Квартира з чистовою обробкою потребує мінімальних витрат на ремонт, можливо хіба що ви самі захочете внести якісь корективи. А так купуєте меблі, освітлення і святкуєте новосілля. 

Проте варто зауважити, що у таких квартирах зазвичай проводять недорогий ремонт, встановлюють звичайні двері, ненадійні склопакети та бюджетні комунікаційні лінії. Щодо покриттів, то це частіше недорогий ламінат, або лінолеум, невибаглива плитка у вологих зонах, тонкі шпалери або фарбовані стіни у нейтральних відтінках і скоріш за все це білий. На жаль, часто буває так, що недобросовісний забудовник дещо завищує ціну на житло мотивуючи це тим, що ремонт виконаний з хороших матеріалів і дуже якісно, але реальність не завжди відповідає очікуванням. 

З чого почати ремонт?

Перш за все проведіть підготовчий етап, тобто напишіть для себе план робіт, визначте, яким повинно бути ваше житло, які меблі та освітлювальні прилади вам подобаються, подумайте над матеріалами та кольоровою гамою, складіть бюджет та займіться пошуком підрядників. Якщо самостійно вирішити всі ці задачі у вас не виходить, то подумайте про те, що звернутися до фахівця: до дизайнера, або архітектора. Але якщо все ж ви вирішили зайнятися цим самостійно, то повинні розуміти, що одним із найважливіших завдань на початку є вибір професійної бригади ремонтників. Краще, якщо це будуть перевірені люди, наприклад, ті з якими ви вже мали справу, або по рекомендаціям рідних, друзів чи знайомих. Дехто звертається до спеціалістів забудовника, або ж підшукує собі підрядників на будівельних форумах.  

1. Планування помешкання

Створення плану квартири – це перший етап будь-яких робіт з ремонту. Якщо вам потрібно встановити перегородки, або навпаки прибрати чи перенести деякі стіни, то спочатку потрібно правильно та виважено спланувати це. Але перед цим варто розібратися, що можна робити та чого не можна робити при переплануванні квартири, щоб усе було законно.

2. Закупка

Перед початком будь-яких ремонтних робіт варто закупити необхідну кількість матеріалів. Віддавайте перевагу більш якісним та сучасним матеріалам, які будуть підтримувати відповідний вигляд вашої оселі набагато довше, ніж інші. Також, зверніть увагу, що при закупівлі варто враховувати форс-мажори і купувати на 10% більше кожного матеріалу. Навіть якщо ви не використаєте під час ремонту все, ці матеріали залишаться для екстренного мікро-ремонту. 

3. Чорнові роботи

Після того, як планування узгоджено, а матеріали закуплено починати потрібно з чорнових робіт, оскільки вони найбільш трудомісткі та марудні. Ці роботи проводяться з обов'язковим урахуванням усіх особливостей вашого помешкання та його розміщення у будинку. До таких робіт відносяться:

  • Монтаж та демонтаж перегородок.
  • Встановлення системи водовідведення та водопостачання.
  • Монтаж вентиляції, електропроводки, укладання кабелів і підготовка виводів електроточок.
  • При необхідності заміна вікон та вхідних дверей, що в майбутньому допоможе заощадити на опаленні.
  • Встановлення систем для дверей прихованого монтажу (якщо ви обрали такий варіант міжкімнатних дверей).
  • Укладання системи тепла підлога.
  • Стяжка підлоги, вирівнювання стін та стель.

4. Оздоблювальні роботи

Це наступний етап ремонту, що проводиться після чорнового і саме з цього етапу починається ремонт у квартирах з передчистовою обробкою. Тобто коли вже всі поверхні підготовлені приступаємо до найцікавішого, саме тут час проявляти свою креативність, адже починається реалізація дизайн-проєкту. На цьому фінішному етапі проводяться такі роботи:

  • Встановлення міжкімнатних дверей. 
  • Монтаж стелі. Це може бути підвісна або натяжна стеля, іноді в залежності від обраного стилю дизайну інтер'єру, стелю оздоблюють шпалерами, деревом, ліпниною, або ж просто фарбують.
  • Встановлення розеток та вимикачів.
  • Облицювання стін. Зазвичай ремонт у новобудові здійснюють зверху до низу, тому після робіт з оздоблення стелі та монтажу розеток і вимикачів саме час братися до стін. Зокрема йде облицювання кахлями, фарбування, поклейка шпалер, встановлення дерев'яних панелей, натурального чи штучного каменю, а також різноманітного декору, наприклад, ліпнина, поклейка оракала, розпис стін тощо.  
  • Встановлення підлогового покриття. Тут також існує великий вибір матеріалів: паркетна дошка, кахлі, ламінат, лінолеум, вініл, корок, ковролін та інше. 
  • Монтаж плінтусів, карнизів для штор, жалюзі, а також лиштв, якщо у вас двері не прихованого монтажу. 
  • Встановлення освітлювальних приладів, побутової техніки, розстановка меблів.

Отже, основними завданнями для вас, як для власника квартири буде: правильно прописати етапи ремонту, скласти чіткий графік робіт, розподілити бюджет і головне дотримуватися усього цього. І тоді ремонт не буде здаватися такими непосильним, а в результаті ви отримаєте оселю своєї мрії. 
 

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

220

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом