Які є варіанти внутрішнього оздоблення стін

Альона Ярош 26.02.2024 15:15

4 хв

Сьогодні дизайн інтер'єру – це візитна картка сучасного будинку, що стала неодмінною частиною будівельної індустрії. Кожен прагне оформити свій дім по-особливому, адже дизайн та домашній декор відображають індивідуальність власників оселі. Тож коли ви облаштовуєте своє нове житло, або робите ремонт там, де вже проживаєте особливу увагу слід приділити оздобленню внутрішніх стін, оскільки саме вони "займають" більшу частину площі вашої оселі. У цій статті від НЕРУХОМІ ми розглянемо найактуальніші варіанти оздоблення внутрішніх стін, серед яких кожен зможе підібрати ідеальний для себе.

Варіанти оздоблення стін

Матеріали для внутрішнього оздоблення стін здатні перетворити вашу оселю на дійсно вражаюче місце. І сьогодні існує неймовірна кількість різноманітних матеріалів, які зможуть допомогти вам у цьому. Ми не будемо зупинятися на стандартних прикладах, таких як фарба, декоративна штукатурка та шпалери, а краще зробимо акцент на більш незвичних матеріалах, що поступово завойовують популярність у дизайні інтер’єру сучасного житла. 

Відкрита цегляна кладка

Цегла завжди залишається актуальним матеріалом для оздоблення стін. Відкрита цегляна кладка або цегляні елементи доповнять як сучасні новобудови, так і реконструйовані будинки. Старі будинки, як правило, мають цеглу під штукатуркою, яка все ще може бути в хорошому стані. Тому можна зняти штукатурку та обробити цеглу. Щоб заповнити тріщини та запобігти виникненню протягів, обирайте матовий герметик для цегли. Також можна пофарбувати цеглу, або залишити її у "натуральному" вигляді покривши спеціальним лаком: матовим, або глянцевим. Все залежить від стилю вашого інтер’єру. 

Панелі з натурального дерева

Натуральне дерево – один з найбільш розкішних матеріалів для внутрішнього оздоблення стін, що здатен миттєво зробити приміщення теплим та затишним. З натуральної деревини можна створити безліч цікавих дизайнів. Крім того, цей матеріал чудово підходить для звукоізоляції приміщення. Часто його рекомендують встановлювати у домашніх кінотеатрах або розважальних кімнатах, оскільки дерево забезпечує ідеальну акустику, що сприяє приємному перегляду фільмів. Проте, це також і доволі дорогий матеріал, тому якщо ви обираєте саме дерево враховуйте його немалу вартість.

Панелі з МДФ

Це один з найпопулярніших матеріалів для внутрішніх стін, який чудово замінює будь-який звичний для нас матеріал, наприклад, такий як гіпсокартон. Він міцний, але при цьому легко піддається формуванню та обробці для створення художніх дизайнів і візерунків стінових панелей. Якщо ви любите простий, лаконічний дизайн, то таке оздоблення саме для вас. Крім того, панелі з МДФ легко монтуються й забезпечують тепло- та звукоізоляцію.

Арт бетон

Це сучасна акрилова штукатурка. Хоча вище ми писали, що не будемо розглядати декоративну штукатурку, однак саме ця заслуговує на увагу. Якщо раніше цей матеріал сприймався лише як чорнова обробка, то останнім часом в сучасних інтер’єрах часто можна зустріти такі "необроблені" бетонні стіни. Вони можуть бути просто сірих відтінків, або ж затоновані під загальну колірну гаму кімнати. Погодьтесь, що арт бетон має свій особливий шарм і залежно від кольору підходить як для стилів лофт, гранж та індастріал, так і для мінімалізму, або й навіть середземноморського. 

Плитка або мармур

Ми звикли, що плитка, або мармур відноситься більше до настінного оздоблення санвузлів, або кухні, проте сьогодні в тренді дизайн без обмежень і на щастя, так само без обмежень і вибір плитки. Тому сміливо обирайте настінну плитку під ваш дизайн та насолоджуйтесь ним. Найбільше перевага такого оздоблення стін – це її легке очищення. Також плитки виготовляються у різних кольорах, розмірах та дизайнах, тому проблем з вибором точно не буде. 

Хорошою ідеєю буде зробити акцентну стіну оздоблену плиткою, наприклад, у вітальні, де розміщено камін, або зона ТВ. За бажанням можна поєднати її з підлогою, де буде встановлена така ж плитка, або залишити акцент тільки на стіні.

М'які панелі

М'які панелі швидко стають трендом в домашніх інтер'єрах завдяки своєму розкішному зовнішньому вигляду. Вони не тільки надають затишку та унікальності інтер'єру вашої кімнати, але й володіють хорошими звукоізоляційними властивостями. М'які стінові панелі мають великий асортимент кольорів та матеріалів: шкіра, вельвет, оксамит, льон, твід тощо. Крім того, матеріал може мати тиснення, або декоративні кнопки. Найчастіше м’якими панелями оздоблюють спальні, або вітальні.

На завершення

Це лише деякі з найпоширеніших матеріалів для оздоблення внутрішніх стін. Зазвичай для цього використовується фарба, або шпалери. Проте якщо ви хочете додати унікальності своєму будинку, спробуйте будь-який з цих матеріалів для внутрішніх стін і додайте своїй оселі особливого характеру та стилю. 

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

2.7т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом