Як оформити узголів’я над ліжком?

Альона Ярош 19.08.2022 07:17

5 хв

Ліжко є центром будь-якої спальні, а його узголів'я відіграє велику роль у дизайні всієї кімнати. Тож якщо ви зібралися зробити капітальний ремонт, чи навіть просто трохи оновити свій інтер'єр, то варто звернути увагу на узголів'я, адже цей елемент може повністю змінити вигляд та атмосферу вашої спальні. До того ж сьогодні ви можете придбати узголів'я окремо від ліжка, або ж створити його своїми руками. 

У цьому матеріалі від НЕРУХОМІ ми розглянемо ідеї того, як оформити узголів'я ліжка, серед яких ви зможете знайти для себе ідеальний варіант. 

Перш за все визначтесь де буде стояти ваше ліжко, щоб мати розуміння скільки місця у вас є для узголів'я. Можливо ви захочете розмістити ліжко під вікном, або у ніші кімнати, тоді варіанти дизайнів будуть обмежені розмірами. Якщо ви не можете визначитись з плануванням, то деякі забудовники вже пропонують готові варіанти планувань на своїх сайтах, де ви можете взяти для себе ідеї. 

Любителі читати, або дивитися телевізор у ліжку обирайте м’яке узголів’я. Дерев’яна або ротангова спинка ліжка створить стильний ефект, але не забезпечить такого ж комфорту як у випадку з м'якою текстильною. Тому щоб зробити правильний вибір, дайте самі собі відповідь на головне запитання – вам потрібно, щоб ліжко було комфортним, помітним або функціональним? А можливо ви хочете все і одразу? 

Ідеї дизайну узголів'я

На перший погляд, може здатися, що варіантів для оформлення узголів'я не так і багато: текстильні, шкіряні, дерев'яні та металеві. Але дизайн не обмежується тільки матеріалами. 

Узголів'я-сховище. Це альтернативне узголів’я, що чудово підходить для невеликої спальні. Такий варіант є дуже функціональним, так як одночасно виконує функцію зберігання необхідних речей та утворює спинку ліжка. Поєднання двох цілей допомагає заощадити цінну площу. Чудово підходить для зберігання запасної постільної білизни, піжами та книг. Полички можуть розташовуватися як і з фронтальної сторони, так і з торців. 

Підвішені подушки. Закріпіть звичайну штангу для штор над ліжком і підвісьте на неї подушки за допомогою зав'язок. Краса такого узголів'я у тому, що подушки за  бажанням можна змінювати на інші відповідно до обраного дизайну, або ж і зовсім на м'яке тканинне узголів'я, що буде простягатися на ширину усього ліжка. До того ж ви легко можете регулювати його висоту, щоб обрати комфортне розміщення для вашої спини. А міксуючи дизайн подушок з дизайном постільної білизни та іншим текстилем спальні кожного разу ви досягатимете різного ефекту. 

Узголів'я без узголів'я. Проявіть творчий підхід та намалюйте своє ідеальне узголів'я на стіна за ліжком. Можна обрати прості форми, наприклад, намалюйте звичайне півколо використовуючи один або декілька кольорів, або й взагалі розпишіть стіну ботанічними чи геометричними орнаментами. А як щодо інтер'єру у стилі бутик-готелю? Для досягнення такого ефекту, поклейте дизайнерські квіткові шпалери на настінній панелі за ліжком. Або виберіть будь-який інший малюнок на власний розсуд. Головна порада: зробіть панель трохи ширшою за ліжко та встановіть дерев'яні рейки з обох країв, щоб ідеально його обрамити. 

 
Рамка для узголів'я. Якщо у вас м'яке узголів'я можна його обрамити глибокою дерев'яною рамою, щоб створити імітацію консольного столика та додаткову поличку для демонстрації декору, картин, або для зберігання книжок чи інших речей. Пофарбуйте її у схожий колір з оббивкою узголів'я, або оберіть контрастний відтінок та додайте оригінальності вашому інтер'єру. 

Різьблені панелі. Якщо вам до душі інтер'єри Таїланду, Індії або Балі обирайте у якості узголів'я дерев'яні панелі з фігурним різбленням. Це може бути як одна велика плита, так і набірні декоративні плитки. Такі панелі можна кріпити безпосередньо до стіни, або встановлювати на прямо на підлогу. Додайте подушок в етностилі і насолоджуйтесь вашою ідеальною спальнею з азійським шармом. 

Необроблене дерево. Прихильникам стилю рустик та натуральності точно сподобається ідея узголів'я з "необроблених" дошок. Насправді це оброблені дошки, які спеціально зістарені та склеєні між собою. Вони можуть бути пофарбовані у різні, але суміжні кольори, або ж натурального кольору. На дошках є сучки та тріщини, що робить їх ще більш привабливими. А якщо ви любите, щось зовсім незвичайне, тоді обирайте у якості узголів'я гілки, це можуть бути як тонкі гілочки, так і товсті з корою або без.

На стелю. Можливо ви вже бачили такі височенні узголів'я, які сягають самої стелі. А як щодо того, щоб воно продовжувалося і на стелі? Цей варіант дизайну є дуже оригінальним і водночас може бути також і функціональним. Для створення незвичайного узголів'я ви можете використати дерев'яні рейки, що будуть рівними рядами підніматися до стелі, а на самій стелі бути різної довжини. Додайте LED-стрічку між такими рейками і ви отримаєте стильне унікальне ліжко з функціональною підсвіткою. 

На всю стіну. Тут у якості узголів'я використовується уся площа стіни. Найчастіше це м'які стінові панелі, але також можна використати і пінопластову плитку різної товщини, дерев'яні панелі, або навіть паркетну дошку. 

Яке б узголів'я ви не обрали його розмір повинен бути ширшим за ліжко, щоб коли ви застелили ковдру, то спинка ліжка не виглядала вузькою. не виглядало закоротким. В ідеалі вона має бути на п'ять сантиметрів ширшим за ваш матрац. Але також можна зробити її ще ширшою і встановити безпосередньо на неї тумбочки-консолі.
 

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

552

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом