В Одесі почали незаконні будівельні роботи біля "Будинку-стіни"

В Одесі почали зводити навіс біля "Будинку-стіни" у Воронцовському провулку, 4 без законних підстав. Про це написав голова одеського ДАБК Олександр Авдєєв на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, будь-які роботи біля пам'ятки заборонені з 2017 року, тому інспектори вимушені були скласти відповідний акт. Всі матеріали буди передані в Приморську адміністрацію. Тож невдовзі має прийти розпорядження на демонтаж самовільно влаштованих елементів та конструкцій.

Відомо, що приміщенням володіє фізична особа. ДАБК видав дозвіл на виконання будівельних робіт із реконструкції домоволодіння ще у березні 2011 року. Але було заборонено проводити ці роботи ще у вересні 2017 року.

"Будинок-стіна" або "будинок відьми" розташований у Воронцовському провулку Одеси. Завдяки оптичній ілюзії здається, що він плоский. Насправді ж будівля має форму трапеції, але точної причини такого рішення архітекторів ніхто не знає. Існує декілька версій, чому для дому обрали таку форму. За однією з них, на зведення стіни не вистачало коштів.

У 1880-х роках ділянку придбав банкір Георгій Рафалович. Хто саме був архітектором будинку – невідомо. Проєкт приписують архітекторам Тележинському та Клімову. Стиль будинку – ренесанс та еклектика.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, схожа будівля є і у Дніпрі. Цей будинок побудували ще у XIX столітті. Такий візуальний ефект досягається за рахунок того, що будівля має ромбоподібну форму, таким чином дві стіни створюють непрямий кут. Фасад виконаний з червоної цегли, на якій є відбитки ще відомого Катеринославського заводу. Його характерна риса – незвичайна пластичність і він не кришився при різанні. Тому і всі елементи фасаду були виконані з цієї цегли.

Проверенные ЖК

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук