В Амстердамі тюремний комплекс перетворять на житловий проєкт. Фото

В Амстердамі збираються перебудувати колишній тюремний комплекс Bijlmerbajes у сучасний житловий квартал із розвиненою соціальною інфраструктурою: школою, дитячими садками, готелем. На території також планується будівництво броварні.

Як повідомляє Bloomberg, ідею трансформації тюремного комплексу висловили учасники саміту Bloomberg CityLab. Вони завітали до колишньої в'язниці, яка розміщується на ділянці площею 3 гектари. Загалом вона складається з 6 корпусів.

В'язницю збудували ще у 1970-х роках. Проте вона перестала функціонувати у 2016 році. Таким чином велика ділянка землі виявилася покинутою. Цікаво, що спочатку в'язниця не мала атрибутів типових місць позбавлення волі. На вікнах не було ґрат, а ув'язнені мали можливість вільно пересуватися територією. До того ж ув'язнені могли замовляти їжу в камеру, орендувати телевізор та носити власний одяг замість стандартного тюремного. Таким чином, влада намагалася створити гуманну в'язницю.

Проте акцент на реабілітацію не спрацював, ув'язнені часто втікали. Тому на вікна поставили решітки, і в'язниця перестала відрізнятися від інших.

У 2018-му році міська влада продала ділянку компанії Bajeskwartier, яка розробила проєкт нового житлового комплексу. Він буде розрахований для людей із середніми та низькими доходами, а також студентів.

Також генеральний план від Bijlmerbajes передбачає, що комплекс буде вільний від авто, тут облаштують близько 70 садів, зони для спорту та відпочинку. Збірні елементи з існуючих стін пропонують повторно використовувати для обшивки будинків, грати тюремні – як балюстради, а двері камер стануть панелями для нових пішохідних мостів. Крім того, розробники запропонували зберегти одну з тюремних веж, яка буде перетворена на багатоквартирний будинок. Водночас жителі Амстердама незадоволені тим, що їм не дали можливості оцінити те, на що перетвориться колишня в'язниця.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, незадовго до війни Міністерство юстиції України розгорнуло кампанію із залучення інвесторів до користування закритими в'язницями та земельними ділянками. Мін'юст передав Фонду держмайна три в'язниці для продажу на аукціоні.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

112

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом