Український стиль в інтер’єрі

Альона Ярош 11:24, 24.10.2024

За останні декілька років все більшої популярності у дизайні інтер’єру набирає український стиль. Він захоплює своєю автентичністю та глибоким символізмом, що не лише прикрашають простір, але й надають йому особливого змісту. Багатство українських традицій та самобутність мистецтва вражають своєю глибиною та різноманіттям. Це багатовікове переплетіння знань, духовності, ремесла та любові до своєї Батьківщини та до світу в цілому. Сучасний український дизайн дає унікальну можливість зануритися в культурну спадщину через елементи декору. У цій статті від НЕРУХОМІ ми розглянемо як древня культура України гармонійно вписується у сучасний та функціональний інтер’єр.

Особливості сучасного українського стилю

Багато хто може уявляти собі український інтер’єр виключно таким, яким його колись описували у своїх оповіданнях українські письменники, або так, як ми бачили це у музеях народної архітектури та побуту. Тобто це хата-мазанка з піччю та великою кількістю вишитих рушників. Проте у сучасній інтерпретації український інтер’єр поєднує у собі мінімалізм та елементи народного мистецтва, функціональність та природну красу створюючи стильну, автентичну та затишну атмосферу. Тож, які основні риси сучасного українського стилю в інтер’єрі?

Натуральні матеріали

  • Дерево. Один з основних матеріалів в українському інтер’єрі. Адже його використовують для підлоги, стелі, меблів, оформлення вікон, а також різних декоративних елементів у тому числі й з різьбленням.
  • Глина та кераміка. Різноманітні вироби з глини та кераміки ще один з ключових складників українського дизайну. Це стосується не тільки традиційного посуду на кшталт глечиків, або розписаних тарілок, але й також стін, наприклад, тинькування, або керамічні кахлі.
  • Тканини. З давніх-давен наші предки самостійно виготовляли тканини з самостійно вирощених льону, конопель та інших культур. Тому використання натурального текстилю є важливим елементом українського стилю інтер'єру. Це стосується подушок, оббивки меблів, ковдр, штор, килимів та іншого.

Орнаменти та вишивка

Найбільш впізнаваним елементом інтер’єру в українському стилі є традиційна вишивка та орнаменти. Раніше українські хати були щедро прикрашені вишитими рушниками та скатертинами, а на печі та над вікнами часто красувався розпис з традиційними орнаментами. Сьогодні ж, у сучасному інтер’єрі вишивкою прикрашають м’які меблі, або подушки. Також можна зустріти різьблення на меблях, що стилізовано під вишивку "хрестиком", або стилізований розпис стін, чи "стрінг-арт". Традиційні орнаменти частіше використовують для картин та різноманітного декору.

Колористика

Якщо розглядати традиційну українську "хату-мазанку", то стає зрозумілим, що основний колір в українському інтер’єрі – це, звісно, білий. Він надає відчуття простору, гармонії та спокою, а також є ідеальним фоном для створення унікального українського дизайну. У сучасному інтер’єрі в українському стилі, крім білого, як основного фонового кольору використовують також і світлі відтінки сірого, охру, бежевий та подібні. Крім того тут багато природних відтінків: коричневі, зелені, сині, жовті і окремо, як акцент чорний та червоний.

Меблі

Меблі в українському стилі мають простий та лаконічний дизайн. Вони виконані переважно з дерева та інших натуральних матеріалів. Можуть мати різьблення, якщо це дерево, або ж прикрашені вишивкою, бахромою, металевими вставками та іншими декоративними елементами. У традиційному українському інтер’єрі присутні скрині, масивні столи та великі лави. У сучасному будинку ці предмети інтер’єру вже дещо стилізовані та мають більш мінімалістичний дизайн. Варто зазначити, що важливу роль в українському інтер’єрі відіграють пічки або каміни, які часто стають центральними елементами простору.

Декор, етнічні мотиви та символізм

Декоративно-прикладне мистецтво завжди було присутнє в українських оселях. Тому і сьогодні інтер’єр в українському стилі відрізняється великою кількістю етнічного декору, що відображає багату українську культуру. Це перш за все різноманітні глиняні вироби, традиційні килими з геометричними або рослинним орнаментом, вишитий текстиль, настінні панно, розпис стін, обереги, стилізовані предмети побуту та інше.

Крім того в українській культурі, як і в багатьох інших кожне зображення, предмет та колір були наповнені сенсом. І в першу чергу у всіх цих елементах відображалась глибока повага до свого роду, а також гармонії між людиною та природою. Найвідоміші з символів, які використовують і зараз в українському інтер’єрі та декорі це:

  • Дерево життя – один із найдавніших символів, який показує зв'язок між минулим, теперішнім і майбутнім, а також циклічність життя.
  • Калина – символ дівочої краси, роду та безсмертя.
  • Соняшник – символ сонця, життя, процвітання.
  • Птахи – символи душі, свободи та щастя.
  • Колосся пшениці – символ родючості, благополуччя, праці та достатку.

Тому можна сказати, що коли дизайнер проєктує інтер’єр в українському стилі він створює не просто красиву, стильну та затишну атмосферу, а й вкладає туди особливий філософський сенс.

Проверенные ЖК

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук