У центрі Києва пам'ятка покрилася тріщинами через будівництво у дворі

Будівля Українського військового округу, розташована на вулиці Івана Мазепи, 3-5 поряд зі ст.м. Арсенальна в Києві вкрилася тріщинами через будівництво, що почалося по сусідству. Про це повідомляє "Інформатор".

Заступник директора Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Дмитро Перов провів обстеження будівлі та дійшов висновку, що проблема є, і вона виникла нещодавно.

"В результаті проведення самовільних робіт Будинок військового округу почав тріщати, нарікають місцеві жителі. Деформаційні тріщини пройшли через усі поверхи аж до даху в одному з під'їздів пам'ятки. Люди побоюються, що продовження будівництва спричинить активізацію зсувних процесів, адже до схилу Дніпра тут менше, ніж 50 метрів", - написав Перов у себе у Facebook.

Сам чиновник вважає, що причиною появи тріщин стало будівництво поряд із пам'яткою архітектури. Тут днями почали розбирати ще один, набагато давніший об'єкт – фундамент Гетьманського палацу Кирила Розумовського (сам палац не зберігся, оскільки був розібраний ще за життя самого гетьмана). Перов стверджує, що забудовник порушив законодавство щодо охорони культурної спадщини.

Зазначимо, що житловий комплекс Будинок військового округу є архітектурним ансамблем, що складається з трьох споруд: житлових будинків Івана Мазепи №3А, 3Б, а також дитсадка заводу "Арсенал" поряд. У 1930-2000-х роках споруди були містобудівною домінантою у панорамі київського Правобережжя. Усі будинки вирішено у стилі пізнього конструктивізму, наближеного до модерну. Архітектором був Йосип Каракіс, відомий далеко за межами України. У Києві він збудував десятки будівель, зокрема, Будинок офіцерів та ресторан "Динамо".

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості, у Києві на Печерську під виглядом ремонту розбирають фундамент палацу Кирила Разумовського. Сам палац було розібрано на початку ХІХ століття. Від комплексу у відносно історичному вигляді залишилися дві споруди.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

4.4т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом