У Києві будівельники продовжують руйнувати будинок з хлібною лавкою

Анна Завірюха 18:31, 15.10.2024

У Києві місцевий забудовник повністю розібрав внутрішні перекриття будинку з хлібною лавкою на вулиці Ярославів Вал, 27. Напередодні небайдужі громадяни викликали поліцію та намагалися зупинити роботи, повідомив активіст Дмитро Перов.

Йдеться про будівлю 1863 року, зведену у стилі пізнього класицизму. Її побудували на замовлення титулярного радника Олександра Кобилянського. Другий поверх був житловим, а ось на першому розташовувалася хлібна лавка, звідки й походить назва. Споруда має статус памʼятки архітектури місцевого значення.

Тривалий час будинок стояв закинутий. У 2021 році на його стіні зʼявився банер про протиаварійні роботи. В споруді з внутрішнього двору невідомі забрали вікна, а двері лишили відчиненими. У січні 2024 року активісти власноруч законсервували вхід до памʼятки.

Цього тижня небайдужі громадяни вкотре намагалися зупинити роботи, які почав забудовник. Національна поліція України відкрила провадження за ч. 2 ст. 298 Кримінального кодексу України про умисне пошкодження та руйнування памʼятки. Фірму “Фер-ма” повʼязують з Ігорем Кучеренком. Він є близьким другом боксерів Віталія та Володимира Кличків.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, також в Києві будівельники знову почали розбирати зруйновану садибу Зеленських на вулиці Кониського, 22. За його словами, до зруйнованої памʼятки історії та архітектури пригнали вантажівку. Попри арешт споруди, її почали розбирати. При цьому директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова зазначила, що біля садиби Зеленських відбуваються науково-дослідні роботи.

Проверенные ЖК

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук