ТОП 7 футуристичних міст, які планують побудувати у найближчі десятиліття

Альона Ярош 28.08.2022 08:10

5 хв

Світ швидко змінюється і разом з ним змінюються люди, світогляд та міста. Науково-технічний процес с кожним днем набирає оберти, а інженери щоразу дивують новими винаходами. До того ж глобальні проблеми, такі як житлова криза та зміна клімату, стимулюють розвиток нового покоління високотехнологічних міст. Сьогодні НЕРУХОМІ підготували ТОП 7 футуристичних міст, які планують побудувати у найближчі десятиліття.

Telosa, США

Інноваційне місто є ідеєю підприємця-мільярдера Марка Лора, який вже замовив розробку проєкту архітектурній студії BIG (Данія). Telosa розраховане на 5 мільйонів жителів, а загальна площа міста становитиме 600 квадратних кілометрів. Точних даних про те де воно буде розташовано немає, але відомо, що місто буде будуватися з нуля посеред пустелі десь на заході Сполучених Штатів.

Головна концепція проєкту – створення "нової моделі суспільства". Планується, що територію усієї земельної ділянки порівну розділять між мешканцями. Крім того, кожен із жителів буде брати участь у розподіленні бюджету та ухваленні важливих рішень. 

Згідно з проєктом у будівництві будуть використовуватися тільки екологічно-чисті матеріали, а фасади будівель будуть оздоблені зеленими рослинами. Пересуватися по місту можна буде лише на велосипеді, пішки, або за допомогою електротранспорту: гіперлуп, аеротаксі та електричні безпілотники. Крім того, мільярдер планує, що у місті Telosa будуть використовуватися екотехнології такі як сонячні батареї, тож жителі зможуть самостійно забезпечувати себе усім необхідним.

BiodiverCity, Малайзія

Це місто майбутнього, що буде розташоване на трьох штучно зроблених островах біля узбережжя малайзійського острова Пенанг. На площі розміром 1 821 га розмістяться від 15 000 до 18 000 жителів. Кожен з острів за формою буде нагадувати квітку лілії. Усі будівлі будуть створені з комбінації бамбука, малазійської деревини та "екологічного бетону", який виготовляється з вторсировини. 

Острови будуть з’єднані автономною водною, повітряною та наземною транспортною мережею, щоб зробити BiodiverCity середовищем без автомобілів, надаючи перевагу велосипедистам і пішоходам. А навколо будівель і районів буде мережа екологічних коридорів-буферів, довжиною від 50 до 100 метрів, які функціонуватимуть як заповідники та парки для підтримки біорізноманіття.

Capital Cairo, Єгипет

Capital Cairo – нова адміністративна та фінансова столиця Єгипту, яка буде вміщувати до 7 млн мешканців. За допомогою цього міста планують збільшити площу нинішньої столиці на схід до узбережжя Червоного моря, створивши нову урбанізовану зону. Проєкт охоплюватиме 700 км2 та включатиме центральний діловий район, урядовий адміністративний район, культурні пам’ятки, центр інновацій, а також один із найбільших у світі міських парків.

Amaravati, Індія

В Індії на березі річки Крішна планують побудувати нову столицю штату Андхра-Прадеш, центром якої стане урядова будівля з конічним дахом заввишки 250 метрів. Нове місто займатиме 217 квадратних кілометрів. У центральному урядовому кварталі планують розмістити 13 площ, які представлятимуть 13 округів штату. Більше ніж 60% території Amaravati займатимуть водойми та зелені насадження, які інтегруватимуться в урбаністичний ландшафт. По місту можна буде переміщатися на водних таксі, електроавтомобілях та велосипедах. 

Smart Forest City, Мексика

Назва міста вже говорить сама за себе. Це буде "лісовий" мегаполіс площею 557 га поблизу Канкуна, який міститиме 7,5 мільйонів рослин, що поглинають вуглець. Усі дерева, кущі та трави спеціально відбиралися ботаніком і ландшафтним архітектором Лаурою Гатті. Smart Forest City стане домівкою для 130 000 жителів, які також стануть і "садівниками" рослин. Передбачається, що будинки будуть вкриті рослинами, а житло буде доступним для різних категорій мешканців, зокрема студентів, дослідників і викладачів.

За словами самого архітектора "зеленого" міста Стефано Боері – "Smart Forest City – це ботанічний сад у сучасному місті, заснований на спадщині майя та його зв’язку з природним і священним світом. Міська екосистема – це де природа та місто переплітаються та діють як єдиний організм".

 The Orbit, Канада

The Orbit – це ще одне заплановане розумне місто, яке має на меті повністю трансформувати канадське фермерське містечко шляхом широкого використання волоконної оптики, дронів і автономних транспортних засобів. Концепція проєкту полягає у гармонійному поєднанні новітніх технологій з існуючим аграрним середовищем, збільшивши кількість жителів з 30 000 до 150 000. 

Центром міста The Orbit стане новий транзитний вузол, що включатиме дві багатофункціональні вежі, де розмістяться офіси, торговельні площі та житлові будинки. Переважна більшість доріг будуть кільцевими та огинатимуть центр міста поступово збільшуючи діаметр. Автори проєкту описують форму вулиць як "квадратокола" – мікс кіл і квадратів та вважають, що проєкт є зразковою альтернативою передмістям, характерним для північноамериканських міст. Загалом The Orbit простягатиметься на 4 тис. квадратних кілометрів.

Innovation Park, США

Криптовалютний магнат Джеффрі Бернс планує перетворити частину пустелі Невади площею 27 113 га на розумне місто на базі технології блокчейн. Запропоноване блокчейн-місто має на меті піонерське використання технології в міському середовищі, включаючи будинки, школи та парк високих технологій для компанії Бернса. Потенційною великою перевагою цієї моделі міста є кращий контроль конфіденційності особистої інформації. Наприклад, мешканці Innovation Park зможуть здійснювати банківські операції, голосувати та зберігати дані в блокчейні без участі уряду чи третіх осіб.

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

150

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом