"Тарілку" на Либідській в Києві збережуть, а прилеглі будівлі реконструюють у ТРЦ

Державна інспекція архітектури та містобудування видала дозвіл на реконструкцію нежитлових будівель, які знаходяться поруч з памʼяткою архітектури “Літаюча тарілка” біля Либідської площі у Києві. “Тарілку” збережуть, а прилеглі будівлі стануть частиною Ocean Mall. Про це повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

В будівлі пам’ятки почали ремонтно-реставраційні роботи без зміни головного фасаду, композиційної об’ємності форм, планувальної схеми та функціонального призначення кінолекційної зали.

У 2022 році забудовник ТОВ “Проспект”, який зводить ТРЦ Ocean Mall, звертався у ДІАМ щодо отримання дозволу на проведення робіт. Він отримав відмову через відсутність погодження від органу з охорони культурної спадщини, зауваження щодо зміни геометричних розмірів фундаменту тощо. Згодом всі недоліки було усунуто, замовник отримав необхідні погодження та дозвіл від інспекторів ДІАМ.

“Літаючу тарілку” було збудовано 1971 року. Проєкт створили архітектори Флоріан Юр’єв і Лев Новиков. Споруда у стилі радянського модернізму.

За “Літаючу тарілку” боролись активісти разом з Флоріаном Юрʼєвом, який намагався відстояти свій витвір, оскільки забудовник хотів інтегрувати модерністську споруду в ТРЦ.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, у 2020 році експертна рада Мінкульту внесла “Літаючу тарілку” на Либідській площі до реєстру пам’яток архітектури та монументального мистецтва.

Проверенные ЖК

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук