Суд заарештував історичну будівлю у центрі Києва

Шевченківський районний суд Києва заарештував будинок на Рейтарській, 37, який є пам'яткою архітектури та який намагається знести забудовник.

Про це у п'ятницю, 6 жовтня, повідомила депутатка Київради Євгенія Кулеба. Її інформацію також підтвердили у Київській міській прокуратурі. Відповідно до рішення суду, на ділянці забороняється проведення будь-яких робіт. Рішення вже набуло чинності.

Вранці 26 вересня будинок на Рейтарській, 37, який є пам'яткою історії та архітектури, почали демонтувати без погодження ЮНЕСКО. Забудовник встиг знищити фасад третього поверху.

Будинок на Рейтарській розташований поблизу Софії Київської, він входить в буферну зону, що охороняється. На засіданні комісії стало відомо, що проєкт ЮНЕСКО не узгоджували.

Щоб зупинити руйнацію пам'ятки, активісти організували цілодобові чергування. Вони повідомили, що компанія "Нест" на місці історичної будівлі має намір будувати черговий бізнес-центр. Для цього забудовник хоче знести фасадну будівлю та флігель. Забудовник у свою чергу стверджує, що має дозвіл.

26 вересня поліція зупинила демонтаж будівель, але забудовник не вивіз із території техніку.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, флігель на Рейтарській, 37 було збудовано понад 130 років тому. Це була будівля Київської повітової земської управи, де мешкав громадський діяч та письменник Микола Шаповал. За радянських часів у цьому приміщенні був гідромеліоративний інститут.

Поруч розташований Департамент культурної спадщини Міністерства культури, і будмайданчик видно з вікон установи. Втім, як бачимо, це не дуже врятувало саму історичну будівлю.

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

306

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом