Стиль ф'южн в інтер'єрі

Альона Ярош 17.05.2024 13:53

4 хв

Дизайн інтер'єру завжди відображав наш різноманітний світ, де культури і стилі перетинаються і взаємодіють один з одним. Ідея поєднання різних стилів робить інтер’єр унікальним середовищем, де кожна річ може мати власну історію, викликати емоції та утворювати особливу атмосферу. І назва цьому стилю – ф’южн (fusion)

Це один з найцікавіших стилів, чия привабливість головним чином проявляється в його концепції відмови від правил. За своєю природою ф'южн-дизайн звільняється від того, що вважається "правильним" і "неправильним". Він не боїться невідомого і навпаки використовує можливості рідкісних варіантів дизайну. Тут поєднуються речі, які, на перший погляд, здаються абсолютно несумісними. У новому матеріалі від НЕРУХОМІ ми розповімо як з’явився цей унікальний стиль, які його особливості та покажемо найцікавіші приклади ф’южн-дизайну в інтер’єрі. 

Історія стилю ф’южн

Поняття ф'южн завжди існувало як випадкове, адже дизайнери часто комбінували між собою різні об'єкти та стилі з інших епох і мистецьких течій. Втім, точне визначення стилю ф'южн з'явилося у 1980-х роках. Це був результат свідомого розриву з традиціями та вибору дизайнерами комбінацій, які не піддавалися категоризації.

Здебільшого натхненням для цих ідей була тема боротьби з усталеними нормами. Особливо активно бунтувала молодь. Це проявлялося у кожній творчій сфері – від живопису до музики, від літератури і, звісно, до дизайну інтер'єру.

В той час, як зі сторони суспільства це автоматично викликало негативну реакцію, все ж більшість людей змогли розгледіти красу поєднання різних стилів. З часом ф’южн-дизайн привертав увагу все більшої кількості людей, а його популярність зростала в геометричній прогресії. Так і народився стиль ф'южн.

Характеристики та особливості стилю ф'южн

Основна концепція інтер'єру в дусі ф'южн закладена у самій його назві. Слово "fusion" означає поєднання або змішування. У контексті дизайну інтер'єру воно відображає принцип злиття воєдино різних ідей, які зазвичай ніколи б не розглядалися як частина єдиного дизайну. 

Це підхід, який дає безпрецедентну свободу дизайнерам. Жорсткі концепції естетики та творчості, яких їх навчали у школі, більше не застосовуються. Їх замінив більш індивідуальний погляд на світ і сприйняття того, що є "прекрасним".

Поширеною помилкою є думка, що fusion – це те саме, що хаос, світ без правил, де кожне рішення приймається за примхою. Це абсолютно невірно. І хоча цей стиль дійсно відступає від чітких правил, що є невіддільною частиною будь-якої іншої архітектурної школи, він "робить" це обдумано та розумно.

Однією з найцікавіших можливостей, що відкриваються при цьому, є поєднання стилів декору з абсолютно різних епох і частин світу. Уявіть собі в одному просторі племінне мистецтво корінних американців, африканців, що "приправлене" ближнеазіатським витонченим декором та меблями 20-х років минулого сторіччя. 

Попри те, що ці концепції не схожі між собою і походять з місць, надто віддалених один від одного, щоб їхні творці могли коли-небудь зустрітися, вони мають спільні риси в базовій симетрії та геометрії. У цьому і полягає секрет поєднання непоєднуваного. 

Дизайнер інтер'єру може обрати безмежний спектр поєднань. Наприклад, колір як основний акцент у монохромному дизайні з предметами, що привезені з різних куточків світу. Або форми такі як, кола та сфери у світильниках, килимах, скульптурах, картинах у рамах, принтах та меблях.

Ідеї для дизайну інтер'єру в стилі ф'южн

Поєднуючи старі та нові матеріали, ф'южн дизайн також дозволяє реалізувати дуже цікаві візуальні ідеї. Уявіть, як виглядає глибокий темний коричневий колір старовинної деревини в поєднанні з блискучим сяйвом сталі космічної епохи. Уявіть собі сіру бетонну скульптуру, вкриту напівпрозорою блакитною смолою, і ви отримаєте неймовірний сюрреалістичний простір.

Якщо ви вважаєте, що у сучасних новобудовах важко створити подібний інтер’єр, то для цього є багато різних прийомів. Стиль ф’южн любить яскраві акценти і зробити їх найлегше кольором. Такі активні кольорові зони врівноважуються більш спокійними ділянками, щоб створити відчуття рівноваги візуально і ментально.

Також у вираженні ідей ф’южн-дизайну доволі часто використовуються стіни. Вони не просто покриваються звичайною однотонною фарбою. Тут створюються справжні галереї мистецтва. Тут міксуються картини у старовинних дерев’яних рамах з сучасними мінімалістичними, різноманітні панно з фрагментами різьблених декоративних елементів. Крім того, не забуваємо про текстури. Усі ці гобелени, ворсисті килими та хутро також створюють цікаву гру світла та тіні.

Щодо меблів, то тут найкраще буде поєднати різні місця для сидіння. Адже це, мабуть, найбільш практичний спосіб підвищити комфорт та водночас підкреслити концепт ф'южн-дизайну. Інтер'єр з антикварним диваном та оксамитовими подушками, пуфом, космічним кріслом та "Lazy Boy" може викликати неприйняття у консерваторів, але безперечно сподобається поціновувачу екстравагантного стилю ф’южн.

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

751

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом