Сезон проникнень відкритий: як уберегти від злодіїв свою квартиру

Літо – пора відпусток, коли господарі квартир надовго їдуть на море, залишаючи своє житло без нагляду. Цим відразу поспішають скористатися різні злочинні елементи. Україна навіть в кращі часи не могла похвалитися низькою криміногенною обстановкою. Тому, щоб не стати жертвою квартирних злодіїв і мінімізувати проникнення непрошених гостей до будинку під час вашої відсутності – потрібно слідувати правилам, які зібрали для вас НЕРУХОМІ.

Мій будинок – моя фортеця

Особливу увагу питанню безпеки повинні приділити власники квартир з підвищеним ризиком. Йдеться про житло на перших і останніх поверхах, квартирах, під вікнами яких є козирки, пожежні сходи, газові труби. У цьому випадку мешканці просто зобов'язані зміцнити віконні конструкції за допомогою решіток, віконниць, ролетів. Можна це зробити також і за допомогою спеціальної плівки, майже непомітною для ока. Вона клеїться з внутрішньої і тильної сторони. Як показали випробування, таке скло надійно захистить вікно від удару молотка, і навіть під час вибуху тротилового заряду хоч і розіб'ється, але збереже свою форму. Тому, злочинець якщо навіть коли і зможе розбити броньоване скло, воно від цього не розсиплеться, оскільки є безосколочним.

Двері краще встановити звичайні металеві, обладнані обов'язково двома замками різних типів. Важливо пам'ятати, купувати занадто масивні двері – безглузда трата грошей. Зловмисники спробують тихенько розкрити замки (тому вільні гроші краще витратити саме на їх якість), і не будуть орудувати болгаркою.

Як розповідають фахівці, найбільш простий для злому – циліндровий замок через свою дуже низьку "секретність". З більш складними конструкціями цього типу злочинці взагалі не церемоняться – їх або вибивають, або акуратно висвердлюють. Більш надійні замки сувальдной конструкції. Щоб відкрити їх квартирному злодієві доведеться працювати одночасно з декількома відмичками одночасно. Двері з замком такого типу – будуть неприступні для дрібних злодіїв.

Якщо є можливість – можна встановити подвійні двері – зайвим це не буде і додасть зломщикові ще проблем.

Під виття сирен

Ні для кого не секрет, що найдієвіший спосіб (але не найдешевший) уникнути небажаного проникнення – замовити послугу у охоронної фірми. У Києві таке задоволення буде коштувати близько 3000 грн з підключенням плюс близько 250 гривень місячної абонплати. За ці гроші у квартирі встановлять датчики відкриття дверей і на рух у передпокої. У разі чого до вашої квартири оперативно під'їдуть озброєні до зубів охоронці.

Практика показує, що, коли домушники проникають у приміщення і бачать, що воно обладнане охоронною сигналізацією, часто намагаються швидко втекти.

Більш дешевий спосіб, щоб уберегти квартиру - встановлення автономних охоронних систем. Встановлюються практично ті ж датчики, що і в першому випадку, але підключена вона до потужних сирен, здатних підняти на вуха весь під'їзд. Її також може дублювати голосовий комутатор, який здійснює автодозвон на заздалегідь введені номери телефонів, повідомляючи абонентам про те, що трапилося.

Що не рекомендується робити – це вішати у квартирі муляжі або наклейку на двері "Об'єкт під охороною", за фактом без наявності як такої. Досвідчений злодій відразу зрозуміє, що його хочуть надути і це тільки зайвим чином приверне його увагу.

Пильне око

Ще один варіант успішного захисту житла – установка камер відеоспостереження. Їх можна монтувати як усередині квартири, так і в під'їзді, скинувшись усіма мешканцями. Дана система дуже успішна за грамотного розташування камер. Можна завчасно помітити неблагонадійних типів, які щось винюхують біля під'їзду або на поверхах і вжити відповідних заходів. У разі навіть якщо пограбування таки сталося, є шанс, що завдяки системі відеозйомки вийде знайти зловмисників.

Мовчання золото

Найпростіший спосіб уникнути неприємностей – тримати рот на замку і не поширюватися про путівку, нехай навіть дуже довгоочікувану і як би вам не хотілося розповісти про неї всім.

Всі експерти з безпеки одноголосно стверджують, що найбільш дієвий спосіб профілактики, коли їдеш на відпочинок, не варто про це говорити. Це ж правило стосується і соціальних мереж. Злодії можуть стежити за вами в інтернеті, а, дізнавшись, що ви поїхали, знайти ваше житло. Якщо ви публікуєте у загальному доступі сімейні фото з відпочинку біля моря, велика ймовірність, що професійні домушники побачать в цьому знак – можна діяти бо нікого немає вдома.

А ось що дійсно необхідно зробити, так це подружитися з сусідами, знайти тих, кому можна довіряти. Надійний сусід – на вагу золота, непотрібно забувати про це. Перед тим, як проникнути, домушники, як правило, кілька днів ведуть спостереження за квартирою, вікнами, ставлять свої секретні мітки на вхідні двері. Якщо довірена вами людина, буде хоча б раз у декілька днів навідуватися, скажімо поливати квіти або перевірити загальний стан квартири, то це може здорово зіпсувати плани зловмисників.

Важливо знати

Любителі езотерики часто вішають хитромудрі обереги над вхідними дверима, сподіваючись, що вищі сили вбережуть їх майно від недоброго погляду зловмисника. Але ні давні обряди, ні темні ритуали екстрасенсів, ні будь-які інші танці з бубном не врятують ситуацію, якщо до цього питання не підійти зі здоровим глуздом. У разі успішного злому злодіям досить півгодини, щоб винести з вашої квартири майже все цінне. Тому врятувати може лише загальний комплекс заходів, солідарність сусідів у цьому питанні і уважні на вході консьєржі. Це зводить практично на нівець старання навіть бувалих злочинців. Бажання заощадити, керуючись позицією "у мене красти нічого" – вкрай неправильне, оскільки завжди є, що вкрасти. Бували випадки, коли жертви пограбувань розповідали, що злодії винесли навіть пельмені з морозилки. Тому тут краще сто раз перестрахуватися і зробити все, щоб потім не було болісно прикро.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

95

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом