Середземноморський стиль в інтер'єрі

Альона Ярош 09.08.2024 15:10

4 хв

Невимушена елегантність – саме так можна описати середземноморський стиль інтер'єру, що черпає своє натхнення з прибережних регіонів Португалії, Іспанії, Греції, Італії та навіть Марокко. Названий на честь Середземного моря, цей стиль дизайну ідеально підходить для тих, хто любить декор, де поєднуються краса і функціональність. Такі елементи, як розписані кахлі, ліпнина на стінах, декоровані меблі, арки та відкриті балки додають оселі неповторного середземноморського колориту. У цій статті від НЕРУХОМІ ми заглибимося у ключові особливості та витоки цього стилю, а також поговоримо про те, як створити середземноморський інтер’єр у своєму домі. 

Витоки середземноморського дизайну інтер'єру

Середземноморський стиль з'явився завдяки зіткненню культур, що жили вздовж Середземного моря, впродовж тривалого часу. Від плавних вигинів і форм італійського Відродження XIV століття до ліпнини та червоної глиняної плитки епохи іспанського Відродження XVI століття, а також весь період між ними і дотепер.

Архітектура Італії, Португалії, Іспанії, Франції, Греції та Марокко зробила значний внесок у розвиток стилю. Багато країн уздовж Середземномор'я мають свої варіації стилю. Від сільської елегантності італійських тосканських вілл до яскравих візерунків марокканських ріад – кожен з цих регіонів додав свій неповторний колорит до загального стилю. Теплота іспанських маєтків, простота грецьких острівних будинків і розкіш особняків на Лазурному узбережжі Франції – все це формує середземноморську естетику.

Ключові елементи дизайну в середземноморському стилі

У процесі створення інтер'єру в середземноморському стилі незмінними залишаються декілька основних компонентів: акцент на природі, її матеріалах і кольорах, а також на прибережних ландшафтах та самому морі.

Поєднання внутрішнього та зовнішнього

Середземноморські будинки ідеально поєднують інтер’єр та екстер’єр. Уся річ у тому, щоб бути частиною природи, користуватися перевагами свіжого повітря та теплоти сонця. Багато будинків у середземноморському стилі мають великі панорамні вікна та арки, які плавно об’єднують інтер’єр з внутрішнім двориком, або садом. Поєднати ці два простори можна за допомогою традиційної теракотової плитки, яку часто використовують як покриття для підлоги у приміщенні та на терасі. 

Простота

Середземноморський декор часто поєднує в собі відчуття лаконічності та мінімалізму, подібне до того, що ви можете побачити в гарному номері курортного готелю. Прості та міцні меблі, незашторені вікна та нейтральна колірна палітра надають кожному приміщенню більш просторого та повітряного вигляду. Однак це не означає, що ваш будинок буде нецікавим, адже меблі можуть бути виконані з ротанга, на дивані можуть лежати яскраві подушки, а стіни можуть прикрашати ліпнина, фрески, або мозаїка.

Плитка з візерунками

Практично у кожному середземноморському будинку ви можете побачити розписану вручну теракотову або цементну плитку. Її використовують тут не лише з естетичних міркувань, але й тому, що така плитка залишається прохолодною на дотик, що важливо для жаркого клімату. Стиль такої плитки варіюється від італійських лінійних малюнків до більш складних малюнків у мавританському стилі. Її використовують для оздоблення підлоги, стін або сходів.

Арки

Це улюблений архітектурний елемент середземноморського дизайну. Натхненна римською архітектурою, ця вигнута конструкція використовується як вхідні, міжкімнатні, або балконні двері, а також вікна, ніші та інші декоративні елементи інтер’єру.

Натуральні текстури

Середземноморський стиль фокусується на простих та натуральних матеріалах. Підлога зазвичай викладена теракотовою плиткою, каменем або деревом твердих порід. Крім того дерево використовується для дверей, балок та меблів. Стіни можуть бути з каменю, або відкритої цегли, що пофарбована білою фарбою. Також у середземноморських інтер’єрах обов’язково використовується натуральний текстиль для килимів, подушок та тканин для оббивки.

Колірна палітра

В основі середземноморського дизайну інтер'єру лежать кольори, які відображають природну красу регіону. Насичений синій, що нагадує про море, тепла теракота, яка повторює дзеркальне відображення просоченої сонцем глини, і кремово-білий, що символізує піщані береги, – всі вони відіграють важливу роль у дизайні. Ці кольори можна використовувати в різних елементах, від стін і меблів до декоративних акцентів. Їх взаємодія створює відчуття спокою та зв'язку з природою, завдяки чому ваш житловий простір відчувається як продовження середземноморського ландшафту.

У сучасному Середземноморському дизайні інтер’єру ключовим моментом є передача атмосфери середземноморського стилю життя. Його можна створити як у новобудові, так і у приватному будинку. Арочні вікна та двері, відкриті дерев’яні балки, натуральні матеріали і обов’язково єднання з природою. Наповнивши свій простір цією Середземноморською енергією, ви передасте невимушену елегантність, яку уособлює цей стиль.

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

1.1т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом