Що таке антаблемент?

Альона Ярош 02.09.2022 07:15

4 хв

Що таке антаблемент з чого він складається та де застосовується у сучасній архітектурі читайте у новому матеріалі від НЕРУХОМІ. 

Антаблемент – це верхня горизонтальна частина будівлі, що знаходиться безпосередньо над опорними колонами споруди і разом з ними утворює класичний ордер в архітектурі. Цей елемент може бути як верхівкою будівлі, якщо у споруди плаский дах, і так само розміщатися між колонадою та трикутним фронтоном. Антаблемент виник на основі дерев'яного балкового перекриття на дерев'яних колонах і у своїх формах відображає його структуру. Він складається із трьох основних елементів: 

Архітрав. Нижня горизонтальна основа, що спирається на капітелі колон. Це головна балка, яка тримає на собі інші частини антаблемента – фриз та карниз. В залежності від стилю ордера архітрав може бути або просто гладкою та масивною балкою, або ж складатися з трьох уступів (фасцій). У сучасному значенні, архітрав – це будь-яка кам'яна балка, що встановлена на опори. 

Фриз. Декоративний елемент у вигляді широкої смуги, що спирається на архітрав. Фриз у доричному ордері прикрашений тригліфами (прямокутна вертикальна плита з двома жолобами по середині та напівжолобами з обох боків) та метопами (прямокутна, або квадратна плита), що чередуються. Декорування фризу в іонічному, або коринфському ордері відрізняється рельєфними скульптурами. Це можуть бути орнаменти з рослинами, тваринами, предметами побуту та іншим. 

Карниз. Це декоративний горизонтальний елемент під самою лінією даху, який різко виходить вперед та нависає над архітравом та фризом, захищаючи їх від опадів. Основою карнизу є виносна невисока плита, на якій закріплені прямокутні виступи – мутули. Частіше за все вони зустрічаються у доричному ордері.

Кожен з цих елементів має свій дизайн та особливі відмінності, які допомагають визначити до якого саме ордеру належить архітектура, а саме: доричний, іонічний чи коринфський. А трохи згодом з'явилися ще два стилі ордерів, які розробили римляни на основі грецьких: тосканський та композитний. 

На перший погляд, може здатися, що антаблемент більше не використовують у сучасній архітектурі і цей елемент залишився тільки в історії. Але насправді деякі забудовники продовжують будувати житлові комплекси, котеджі та інші споруди, що стилізовані під архітектуру античності, класицизму, неокласики та еклектики. Однак сьогодні цей елемент архітектури зазнав деяких змін та використовується більше для декору ніж для функціональності. У сучасній інтерпретації антаблемент рідко зустрічається у його оригінальному класичному вигляді, де є розділення на архітектурні ордери. Частіше він застосовується як завершаюча частина стіни і може бути навіть без традиційної колонади. А замість повноцінних колон використовують напівколони та пілястри. Крім того, антаблемент можна зустріти й в інтер'єрі будинку. Наприклад, як обрамлення усієї кімнати, дверного отвору або у якості полиці до каміну. 

Приклади антаблементу в архітектурі Києва

У нашій столиці ви можете зустріти багато будинків, де одним з архітектурних елементів є антаблемент і нижче ми приведемо декілька прикладів таких споруд.

Будівля міністерства закордонних справ України. Будівля не належить до античної архітектури, вона виконана у стилі монументалізму. Перед спорудою встановлено колонаду, яка підтримує антаблемент та високий парапет зі скульптурним рельєфом, де зображено українська національна символіка: прапори та тризуб на геральдичному щиті. 

Національний комплекс "Експоцентр України". В архітектурі цього комплексу майже у кожній будівлі можна побачити антаблемент. Головний павільйон із дугоподібним фасадом, який складається із 18 колон іонічного ордеру, портиком та антаблементом. Будівля виконана у стилі монументалістського ампіру із давньовавилонською стилізацією. А також, 4-й павільйон у давньогрецькому стилі, 7-й павільйон у давньоєгипетському стилі та 8-й павільйон у давньоримському стилі.  

Червоний корпус Київського національного університету імені Тараса Шевченка. На східному фасаді встановлені колони іонічного ордеру майже на всю висоту будівлі, що підтримують антаблемент з високим парапетом.

Якщо говорити про житлові новобудови, то найяскравішим прикладом застосування антаблемента у сучасній архітектурі є ЖК Нова Англія, де входи прикрашено стилізованими портиками, що складаються із колон квадратної форми, антаблемента та фронтону.

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

1.7т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом