Рослини в інтер'єрі

Альона Ярош 22.08.2023 16:50

8 хв

Рослини є важливим елементом вдалого дизайну інтер'єру, проте часто їм не приділяють належної уваги і дуже це дуже помилково. Адже коли ви відчуваєте, що у вашому помешканні чогось не вистачає, або ваш простір здається не затишним, то скоріш за все цю ситуацію допоможе вирішити якраз правильно підібрана кімнатна рослина. Тож у цій статті від НЕРУХОМІ ми зануримося в тему кімнатних рослин трохи глибше і максимально розкриємо увесь потенціал використання таких рослин у дизайні інтер'єру.

Рослини в інтер’єрі та їх переваги

Оздоблення рослинами – чудовий спосіб оживити інтер'єр і надати йому життєвої сили. Ніщо так не прикрашає житловий простір, як пишна зелень, до того ж доведено, що рослини позитивно впливають на наше здоров'я і самопочуття. А з таким розмаїттям різних видів кімнатних рослин можливості для декорування інтер'єру практично безмежні. 

Абсолютно немає значення, чи хочете ви оживити кухню, чи створити атмосферу спокою у спальні, для кожної кімнати і ситуації знайдеться своя рослина, тому перед тим, як почати декорування, обов'язково варто ознайомитися з різними видами кімнатних рослин. Адже в залежності від розміру, кольору чи форми їх можна використовувати як акцентні елементи, які здатні пом'якшити визначені зони або навпаки створити певну динаміку у кімнаті.

Наявність рослин у ваших оселях має низку переваг, але давайте розглянемо найбільш важливі з них. 

  • Рослини допомагають зменшити стрес і тривогу. Завдяки ним ви можете знизити кров'яний тиск, відчути себе спокійніше і більш врівноважено.
  • Вони можуть допомогти вам краще спати. Певні рослини виділяють кисень вночі, що дозволяє вам краще висипатися.
  • Вони фільтрують повітря. Рослини покращують якість повітря завдяки природному процесу фільтрації, допомагаючи вам легше дихати.
  • Рослини підвищують продуктивність. Вони допомагають вам залишатися більш зосередженими, покращують творчі здібності, пам'ять і настрій.
  • Рослини допомагають боротися із застудою та навіть алергією. Рослини підвищують вологість та зменшують кількість пилу в навколишньому середовищі, допомагаючи боротися із застудою. А є й такі кімнатні рослини, що здатні не тільки фільтрувати повітря, але також і очищати його від токсинів та алергенів. Тож, якщо ви алергик, то обирайте лілеї, золотий потос, драцену, пальму арека, бамбукову пальму, хлорофітум, філодендрон, зміїну рослину, каучукове дерево та диффенбахію. 

Як правильно доповнити сучасний інтер'єр живими рослинами

Проаналізуйте простір

Першим кроком до розміщення рослин у вашому дизайні є аналіз простору та розуміння його сильних та слабких сторін. Подивіться, яку частину кімнати можна зробити яскравішою, а де можна додати більше статичних елементів. Щоб створити бажаний образ, пройдіться по кімнаті і подивіться на неї з різних точок, – це допоможе вам обрати найкраще місце для розміщення рослини. На щастя, сьогодні забудовники пропонують великий вибір квартир різних конфігурацій та планувальних рішень, тому ви легко зможете знайти ідеальне місце для розміщення улюблених рослин. 

Оберіть рослину

Тепер можна визначитися з тим, яка рослина буде виглядати найбільш доречно у вашому інтер'єрі. Можна підібрати декілька варіантів та комбінацій рослин. При виборі важливо спиратися не тільки на візуальний вигляд рослини, а й на її характеристики. Наприклад, якщо ви алергик, то не всі рослини можуть бути корисними для вас. Також враховуйте, що деякі кімнатні рослини, такі як олеандр або диффенбахія, можуть викликати сильну інтоксикацію, якщо з’їсти їхнє листя. Тому якщо у вас є маленькі діти, або домашні тварини, краще відмовитися від подібних рослин. 

Не захаращуйте простір

Ми вже писали про це неодноразово у своїх попередніх статтях щодо оздоблення інтер’єрів, але просто нагадуємо. Не захаращуйте інтер’єр, зберігайте відкрите планування, щоб простір був достатньо вільним для руху та повітряних потоків. Якщо у вас мало місця, то обирайте невеликі компактні рослини. Також не варто заставляти весь вільний простір рослинами, – залишайте деякі участки "чистими", щоб у кімнаті було "повітря".

Використання великих рослин

Великі рослини створюють доволі помітний акцент у будь-якій кімнаті. Вони ідеально підходять для мінімалістичних інтер'єрів, де необхідно підкреслити певну ділянку дизайну, але при цьому не перевантажити кімнату. Дуже важливо ретельно підібрати відповідний горщик, щоб він пасував до вашого дизайну, адже це суттєво впливає на загальний вигляд, а іноді може навіть задати настрій всьому інтер’єру.

Невеликі рослини

Невеликі рослини дуже ефектно виглядають в інтер'єрі. Завдяки своїй універсальності та простоті у догляді вони ідеально підходять практично для будь-якого простору в будинку. Такі рослини більш компактні та без проблем помістяться на поличках, або на приліжковій тумбі, чи у підвісних кашпо. Найпоширеніші невеликі рослини: кактуси, повітряні рослини, алое, англійський плющ і філодендрон.

Як використовувати рослини в дизайні інтер’єру

Ось кілька хитрощів та дизайнерських тенденцій, які допоможуть вам оживити вашу оселю та досягти бажаного результату.

Порожній кут

Якщо порожні кути у вашій квартирі, здаються вам нудними, то це прекрасне місце для кімнатної рослини. Проте це не означає, що у кожному кутку вашої оселі має бути рослина, та все ж, щоб заповнити порожній кут у вітальні, їдальні, або спальні варто розглянути можливість поставити там велику рослину в горщику або кімнатне деревце. Це одночасно і заповнить простір, і не перевантажить його, оскільки такий зелений елемент інтер’єру зазвичай має досить легку та ажурну форму. 

Книжкові полиці

Так, книжкові полиці призначені для книг, але якщо ви хочете, щоб ваші полиці виглядали так, ніби їм місце в журналі, а не в бібліотеці, то варто додати кілька невеликих рослин. Вони додадуть кольору, свіжості та текстури полицям, а також оживлять ваш декор. Наприклад, сукуленти мають чітку архітектурну форму і вимагають дуже мало уваги, тому вони можуть бути ідеальним варіантом для заповнення прогалин там, де об'єкти здаються занадто жорсткими.

А завдяки рясній експозиції, де поєднуються каскадні папороті, павукоподібні рослини і пеларгонії у горщиках можна створити відчуття кімнатних джунглів прямо у вашій квартирі.

Багатошаровість

Багатоярусне розміщення рослин – це чудовий спосіб оживити та надати динаміки інтер’єру в монохромних тонах. Обирайте різноманітні форми та види рослин і розміщуйте їх на різній висоті: на підлозі, підставках, поличках або підвішуйте на стіні, чи спеціальній штанзі. 

Особливої уваги заслуговують рослини зі строкатим листям і різнокольоровими вкрапленнями на листі. Вони чудово виконують роль оригінальних елементів декору завдяки своїм різким контрастам та виглядають так, ніби їх створив художник.

Рослини на столі

Якщо ви шукаєте декор для свого журнального столика, або великого обіднього столу, то чому б не прикрасити їх за допомогою кімнатної рослини? Це може бути як одна маленька рослина або ж і ціла композиція з декількох рослин. Такий декор стане центральним елементом, який не тільки зробить вигідний акцент, а й допоможе фільтрувати повітря в домі.

У ванній кімнаті

Інтер’єр ванної кімнати відрізняється гладкими та твердими елементами, такими як плитка, а також керамічна та металева сантехніка. Крім того, часто такі кімнати мають доволі нейтральну кольорову гаму. Тому невелика рослина або ваза із зеленню – це відмінний спосіб додати у ванну кімнату не лише яскравих кольорів, але й нової текстури.

Зелена стіна

Для великих фанатів кімнатних рослин чудовим рішенням буде створення цілої зеленої стіни. А зробити це  можна за допомогою пегборда, такого собі настінного органайзера. Це дійсно креативний спосіб розмістити ваші рослини. Ви можете поставити горщики на поличках, які зможете самостійно встановити де вам буде зручно, або за допомогою кілочків підвісити горщик з рослиною у спеціальному кашпо.

"Рослинна фіранка"

В'юнкі рослини потребують простору, і вікно – чудове місце для них. І ми зараз говоримо не про те, що розміщати такі рослини просто на підвіконні, є більш креативний спосіб, а саме – підвісити горщики з рослинами на вікні. Для цього використовуйте карнизи для штор, або можна придбати гачки, які дозволять вам легко повісити кашпо з макраме або підвісні горщики. Проте переконайтеся, що на вікні будуть лише ті рослини, які можуть витримати будь-яке природне освітлення. Обирайте різноманітні рослини та розмістіть їх на різній висоті. І так  у вас вийде чудова жива завіса.

Тераріуми для рослин

Досить незвичайним та креативним способом розміщення рослин у домі є флораріуми. Вони бувають такими, що розміщуються просто на горизонтальній поверхні та підвісними. Ідеальними рослинами для флораріумів є сукуленти, кактуси та вологолюбні рослини, такі як папороть, плющ і пеперомія. 

Найцікавішим у флораріумах є можливість створити оригінальну композицію в середині посудини. Наприклад, можна створити композицію тільки з різноманітних рослин, або ж додати ще каміння, мушлі, мініатюрні фігурки будиночків, корабликів, тваринок і таким чином створити свій справжній маленький світ. А якщо додати ще й нитку гірлянди, то ваша композиція буде просто казковою.

Тож, як ви бачите існує безліч способів прикрасити кімнату рослинами. А тут ми описали лише невелику їх частку. Головне пам’ятайте, щоб досягти максимального ефекту, використовуйте рослини різних форм і структур – від в'юнких сортів до великих листяних пальм – і розміщуйте їх на різній висоті, щоб створити атмосферу джунглів у приміщенні. Або ж оберіть кілька виразних рослин, щоб розставити фокусні точки в кімнаті. Тому обирайте різні рослини, комбінуйте їх між собою та насолоджуйтесь життям у своєму домі. 

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

1.4т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом