Романська архітектура

Альона Ярош 23.01.2024 16:40

4 хв

На рубежі І тисячоліття у Західній Європі зародився архітектурний стиль, який потім став першим міжнародним стилем середньовіччя. До його появи будь-які напрями та стилі були суто місцевим явищем і розвивалися тільки на певній території. Тож у цій статті від НЕРУХОМІ ми розповімо про Романський стиль, що з’явився завдяки вірі середньовічних людей в апокаліпсис, про його особливості та вплив на світову архітектуру. 

Що таке Романський стиль та як він виник

Коли ми говоримо, що Романська архітектура з’явилася завдяки вірі в апокаліпсис, то ніскільки не перебільшуємо. Адже цей стиль здебільшого проявлявся у соборах та церквах. І от коли календар наближався до 1000 року, середньовічні християни вірили, що наближається кінець світу, тобто апокаліпсис, що супроводжуватиметься Страшним судом. А оскільки ніхто не хотів провести вічність у пеклі, ранні християни серйозно готувалися до нього. Відповідно, роки, що передували цій знаковій даті, відзначилися сплеском релігійного запалу, який і спричинив збільшення будівництва церков та соборів по всій Європі. І хоча на щастя кінець світу так і не настав, зведення соборів продовжилося.

Варто зауважити, що в Середньовіччі таку архітектуру не називали "Романською", такого терміну там взагалі не існувало. І тільки у ХІХ столітті завдяки використанню класичних римських структурних компонентів цей стиль отримав свою назву.

Романська архітектура характеризується високими круглими арками, масивним каменем і цегляною кладкою, маленькими вікнами, товстими стінами та тенденцією до розміщення творів мистецтва та скульптури із зображенням біблійних сцен. Навіть якщо сьогодні багато з цих споруд є переважно туристичними пам'ятками або цікавими історичними об'єктами, колись вони мали неймовірну силу – вони були покликані одночасно і надихати, і залякувати. 

3 Основні характеристики романської архітектури

Романські будівлі можуть бути досить стриманими, але все ж вони викликають захоплення завдяки своїм неймовірним архітектурним особливостям і ось три найпомітніші з них:

1. Вражаючі розміри 

Романський стиль характеризується масивними будівлями, де вежі з восьмигранними шпилями здіймаються до небес, а кам'яні контрфорси продовжують товсті стіни, надаючи їм ще більшого розмаху. Вся ця грандіозність контрастує з маленькими вітражами, що зображують біблійні сцени від народження Христа до Страшного суду.

2. Плани собору

Більшість романських соборів були побудовані згідно з плануванням поверхів у формі латинського хреста. Ці схеми позначали багато місць з архаїчними назвами – апсида (купол або напівкупол у передній частині залу для глядачів, зазвичай з релігійним мистецтвом), амбулаторія (прохід), тимпанум (напівкруглий об'єм, що зазвичай обрамляв скульптуру, розташовану над дверима або вікном), трансепт (горизонтальна частина собору, яка перетинала амбулаторію, утворюючи хрест) тощо. Романські скульптури, що зображували біблійні сцени, іноді викарбовували на стінах, щоб викликати більше почуття пошани.

3. Круглі, склепінчасті арки

Що дійсно відрізняє романський стиль від його безпосередніх попередників, так це кам'яні склепіння. У той час як базиліки ранньохристиянських періодів мали переважно дерев'яні дахи, романські церкви зазвичай мають кам'яні циліндричні склепіння. Хоча такі склепіння мали певну перевагу завдяки своїй вогнестійкості, проте вони досить важкі та складні у будівництві. Щоб підтримувати їх, у романських церквах встановлювали масивні опори або колони і товсті стіни, які можуть перериватися лише невеликими вікнами. Склепіння підсилювали поздовжні арки, часто контрастного кольору, які подібно до обручів на бочці зміцнювали його, однак вони також додавали ще більшої ваги споруді.

Романська архітектура в Україні

В історії архітектури України романська архітектура не є такою визначною, як, наприклад, готика чи бароко. Однак деякі об'єкти мають романські елементи внаслідок впливу західноєвропейських архітектурних традицій.

Можливо, найбільш відомими будівлями, що виконані в Романському стилі є церква св. Пантелеймона побудована у 1194 році в селі Шевченкове Івано-Франківської області, ту поєднані візантійські та романські елементи, також романський вплив спостерігається в Успенському соборі Єлецького монастиря, що в Чернігові та у княжому соборі Успіння Богородиці в Крилосі (Івано-Франківщина). Загалом найбільше таких споруд можна побачити у західних регіонах України: Галичина, Волинь та Закарпаття.  

Сьогодні ми можемо спостерігати багато романських церков та монастирів, що збереглися до наших часів. Природно, що деякі з них з часом видозмінювалися, набуваючи готичних, ренесансних, барокових елементів і оздоблення XIX століття. Крім того, у ХІХ столітті Романських стиль пережив власне відродження поряд із більш відомою готикою.

Проте у сучасній архітектурі забудовники практично не використовують цей стиль. Він залишився в історичних пам’ятках та релігійних спорудах, які ми відвідуємо на екскурсіях, або на великі релігійні свята і часто і не помічаємо тієї величі та сакрального сенсу, який закладали у ці споруди середньовічні люди.

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

1.3т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом