І не квартира, і не будинок. Що таке пентхаус

4 хв

Фантастичні краєвиди на мегаполіс з тераси пентхаусу заворожують, а можливість милуватися заходом сонця, ніжачись у своєму басейні на вершині висотки – викликає захват. В таких умовах складно стримати вигук "я король світу!". Але незважаючи на те, що на українському ринку нерухомості пентхауси присутні, за параметрами вони не відповідають такому виду житла в його класичному розумінні.

Про плюси і мінуси українських "пентхаусів" і чим вони відрізняються від дворівневих квартир – читайте в матеріалі НЕРУХОМІ.

Що таке пентхаус

Пентхаус – це будинок на хмарочосі. По суті окремий від усього комплексу і його жителів простір на верхівці будівлі. Обов'язково з власною відкритою терасою, панорамним склінням, високими стелями, виходом на експлуатований дах, індивідуальним ліфтом та відсутністю сусідів на поверсі.

До слова, пентхауси зародилися в Нью-Йорку. Спочатку це було житло на технічних поверхах для жебраків. Згодом все кардинально змінилося. Верхівки будівель стали прерогативою еліт.

Пентхауси в Україні

У новобудовах Києва немає справжніх пентхаусів. Проте незважаючи на їх відсутність, українські забудовники все ж не відмовляються оперувати терміном "пентхаус" і позначають їм звичайні дворівневі квартири на останніх поверхах.

Таким чином квартири продають в кілька разів дорожче, "накидаючи відсоток" за нібито більш високий клас.

Простіше кажучи, наявні на українському ринку "пентхауси" – це плоди маркетингу. Житло з одними і тими ж параметрами просто через маніпуляції в позначенні може значно відрізнятися у вартості за квадратний метр.

Пентхаус і дворівнева квартира: в чому різниця

Як наслідок, дворівневу квартиру на останньому поверсі часто плутають з пентхаусом, але не слід помилково ототожнювати ці поняття. Це все ж різні види нерухомості.

Наприклад, квартир на поверсі може бути кілька, а пентхаус – це особняк, що займає весь поверх.

Для дворівневих квартир не обов'язкова наявність тераси і високих стель, а для пентхауса наявність цих факторів є неодмінною.

І навпаки, квартира може бути і з терасою, і з високими стелями, але це не робить її пентхаусом, бо сама його суть не передбачає сусідів на поверсі.

Продам техповерх. Дорого

Не рідкість, коли українські забудовники спочатку запроєктований технічний поверх вже в процесі будівництва перетворюють на другий рівень квартир, а при продажу така модернізована в дворівневу квартира зовсім перетворюється в "пентхаус".

Таким чином покупці подібної нерухомості за великі гроші отримують за своєю суттю незаконно споруджене і з великою ймовірністю неякісне житло.

Мінуси пентхауса

Розглянемо основні недоліки українських "пентхаусів".

1. Шум. У разі, якщо другий рівень "пентхауса" був запроєктований як техповерх – гул ліфта там буде добре чути. І чим ближче квартира розташована до шахти, тим гучнішим буде шум. А, враховуючи, що саме на другому рівні розміщують спальню – це істотний недолік. Тому варто взяти у забудовника техпаспорт на будинок для ознайомлення. Якщо ж ви розглядаєте таке житло на високому етапі готовності, є сенс заміряти шуми перш ніж приймати рішення про придбання. Оскільки шумоізоляція обійдеться вам в 10-20 тисяч доларів.

2. Кількість ліфтів. Українські забудовники, буває, розміщують на поверсі і по 10 так званих "пентхаусів". І тут вже стає особливо відчутна проблема нестачі ліфтів. Якщо будинок 24-поверховий, а квартир на останніх поверхах з десяток, а на нижніх і того більше – приготуєтеся, що багато часу доведеться провести в очікуванні. А, як відомо, час – гроші. Тому в цьому ракурсі сума інвестиції не виправдовує себе.

3. Неякісна гідроізоляція покрівлі. Відсутність сусідів зверху не гарантує того, що вас не затопить. На жаль, в Україні висока ціна – не означає якість. Багато забудовників нехтують якістю матеріалів, які використовують для будівництва своїх об'єктів. В результаті дахи промерзають, а потім течуть. Бігати за забудовником з цією проблемою доведеться довго. І, ймовірно, безрезультатно. А заміна матеріалів за свій рахунок обійдеться в чималу суму.

4. Сходи. Значна втрата корисної площі житла. Крім того, будьте готові обзавестися певними речами побуту в декількох екземплярах, так як підйом і спуск сходами вас незабаром може неабияк втомити. Варто також враховувати, що ремонт сходів дорогий. Обійдеться в районі 5-10 тисяч доларів.

5. Склопакети. Також необхідно звернути увагу на якість склопакетів. Адже чим вище розташована квартира, тим сильніший там вітер.

6. Вартість утримання. Придбати таке житло одна справа, але потрібно розуміти, що його утримання – це значна стаття витрат на постійній основі.

Плюси пентхауса

Переваги у пентхаусів теж є.

1. Краєвиди. Оскільки житло цього сегмента може бути тільки в новобудовах високого класу, які розміщують в центральній, історичній зоні – огляд на місто буде шикарним.

2. Вихід на дах. Якщо вам доступний вихід на експлуатований дах, де забудовник, наприклад, передбачив басейн – це величезний плюс.

3. Підкреслює статус. Зрозуміло, пентхаус може дозволити собі далеко не кожен – це дороге задоволення. Тому таких пропозицій на ринку небагато. У такий будинок на вершині приємно покликати гостей. І ще більш приємно послухати їх компліменти.

Якщо подивитися на кількість вищевказаних плюсів і мінусів, можна зробити висновок, що пентхаус для інвестицій краще не розглядати. Однак, це не зовсім так. Якщо забудовник в проєкті задумав житло саме як пентхаус, тобто не просто переобладнав техповерх або добудував "антресолі" на будівлі, а подбав про шумоізоляцію і гідроізоляцію, встановив достатню кількість ліфтів тощо – це престижне житло, в якому ну дуже приємно проводити час.

Автор:

Аліна Корнієнко

Журналіст/редактор

Освіта – магістриня культурології НПУ ім. М. П. Драгоманова. Досвід роботи у журналістиці – понад 7 років. У команді НЕРУХОМІ з 2019 року.

Усі статті автора

Коментарі

501

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом