Будівельники знову намагаються зруйнувати "Будинок із комахами"

Будівельні роботи, які ведуться впритул до "Будинку з комахами" на вулиці Володимирській, 93-95 у Києві, можуть суттєво нашкодити історичній споруді. Про це написав у вівторок, 7 листопада, заступник директора Департаменту охорони культурної спадщини Дмитро Перов на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, важка будівельна техніка впритул до історичної будівлі почала рити величезний котлован.

"Судячи за масштабами, саме тут, а не на Троєщині відкриють метро. Ще 2-3 м котловану та Будинок Марії Станіславської, 1893 р. звалиться в яму", - написав він.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, на місці пам'ятника архітектури у центрі Києва по вулиці Володимирській, 93, забудовник збудує офісний центр.

Особняк Марії Станіславської або "Будинок з комахами" збудований у 1893 р. на Володимирській, 93, хотіли знести під виглядом "капітального ремонту". Забудовник не погоджував проєктну документацію та проводив будівельні роботи без дозволу. Після розпоряджень департаментів КМДА у забудовника забрали техніку. Проте будівельники продовжили розбирати будинок вручну. Забудовник встиг демонтувати повністю два поверхи та сходи правого під'їзду пам'ятки, а також розібрав частину третього поверху.

Зрештою Мінкульт вніс будинок Марії Станіславської до Держреєстру нерухомих пам'яток України. Цей будинок славиться своїм унікальним інтер'єром: на плафоні парадних сходів зображено рослинний декор з гіпертрофованими комахами, зокрема мухами, в стилі модерн.

"Цей унікальний декор зображує рослини та комах - жуків та мух. Такого в Києві більше немає", - розповів краєзнавець Семен Широчин.

Проте 6 листопада біля історичного будинку поновилися будівельні роботи. Екскаватор почав копати у безпосередній близькості до пам'ятки архітектури.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

187

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом