Алюмінієвий профіль у склінні житлових приміщень: альтернативне рішення та еко-тренд

10 хв

Вибір скління для приватного будинку й компанії, яка здійснить правильний монтаж – завдання не з легких. Ринок рясніє безліччю пропозицій, а велика відмінність цін на аналогічні продукти та послуги збиває з пантелику. Розповідаємо, як правильно дібрати вікна, в чому різниця між алюмінієвим та пластиковим профілем, і на що потрібно звернути увагу, визначаючись з організацією з установлення конструкцій для вашого житла.

З чого складається вікно?

Багато хто думає, що вікно – це єдина конструкція, і, називаючи бренд виробника профільної системи, мають на увазі віконну конструкцію в цілому. Насправді це не так.

Під звичним більшості з нас поняттям "вікно" фахівці мають на увазі конструкцію, яка складається з профільної системи, склопакета, і фурнітури. Вибравши всі ці складові, можна досягти необхідних показників теплопровідності, шумоізоляції і закрити отвір цільним вікном розміром у кілька метрів.

Що таке СПОК?

СПОК – це категорія "світлопрозорих огороджувальних конструкцій", які захищають внутрішній простір від навколишнього середовища.

До даної категорії відносять: вікна, двері, розсувні системи, зимові сади, огорожі, зенітні ліхтарі, атріуми, вітражі і вітрини.

Крім вибору якісного матеріалу для світлопрозорих конструкцій, важливо виконати їх правильний монтаж. В Україні він регулюється кількома держстандартами якості – ДСТУ та ДБН.

У нашій кліматичній зоні до віконних конструкцій категорії СПОК є низка особливих вимог:

  • Монтажна глибина профілю понад 77 мм з обов'язковим терморазривом;

  • Мінімум двокамерний склопакет з мінімум одним енергоефективним склом (бажано, з багатофункціональним);

  • Виконання монтажних швів згідно ДСТУ та ДБН, із застосуванням паро- і гідроізоляційних матеріалів.

З чого складається склопакет і які вони бувають?

Склопакети складаються зі скла, яке буває різної товщини (4, 6, 8,10 мм), дистанційної рамки, вологопоглинача, первинного та вторинного герметиків. За бажанням клієнта склопакет може бути заповнений аргоном – це інертний газ, який покращує теплопровідність і значно знижує тепловтрати.

Так само розрізняють однокамерні і двокамерні склопакети, які складаються з двох або трьох стекол відповідно. У країнах з більш суворими кліматичними умовами встановлюють конструкції з трикамерними склопакетами. В Україні такий тип поки не набув популярності, хоча виробництво налагоджене і доступне.

Залежно від використовуваного скла, однокамерні і двокамерні склопакети мають різні властивості й енергоефективність. Розглянемо основні їх види:

  • звичайне скло або флоат-скло: не має додаткового захисного напилення, легко пропускає тепло взимку і допомагає захистити приміщення від спеки влітку;

  • енергозберігаюче скло: має магнетронне напилення на основі срібла, яке допомагає взимку зберегти тепло в приміщенні і, подібно до теплового дзеркала, відбиває його назад у будинок;

  • мультифункціональний скло: дозволяє не тільки зберегти тепло в приміщенні в холодну пору року, але й захищає кімнату від попадання прямого сонячного проміння і перегріву влітку.

Крім цих параметрів, склопакети можуть відрізнятися візуальними характеристиками, наприклад, ступенем дзеркальності, відтінком кольору і рівнем його нейтральності.

Добору і перевірці склопакета на відповідність важливо приділити особливу увагу, оскільки саме він займає понад 80% вікна. Важливо переконатися, що скло дібрано за всіма вимогами приміщення і габаритам конструкції для забезпечення гарантії комфортної температури та експлуатації в цілому.

Як панорамне скління впливає на теплоізоляцію будинку?

Є поширеною думка, що застосування панорамного скління в житлових приміщеннях збільшує споживання електрики/газу в декілька разів через інтенсивне охолодження приміщення влітку й опалення взимку.

Насправді ж, таке можливо тільки у разі неправильного добору матеріалів для панорамного скління. Наприклад, звичайне скло без енергоефективного напилення легко випускає тепло взимку й пропускає тепло сонячних променів влітку, що дійсно приводить до істотних тепловтрат і необхідності постійного охолодження відповідно.

Провідні виробники мультифункціональних стекол у своєму виробництві використовують тонке магнетронне напилення, що складається з різних металів, включаючи срібло, для захисту своєї продукції.

Таке скло працює за принципом термоса – допомагає зберегти тепло всередині приміщення в холодну пору року, а влітку відбиває сонячне випромінювання і захищає приміщення від спеки.

Для уникнення тепловтрати важливо розуміти через які канали вони відбуваються:

  • через віконний профіль і рамку склопакета: в цьому випадку все залежить від матеріалу профілю конструкції вікна і якості виготовлення. В середньому вона становить близько 20% від загальних тепловтрат приміщення;

  • через "холодний" склопакет: рішення цієї проблеми – використовувати скло з енергозберігаючим ефектом і, як додаток, заміна звичайного повітря в склопакеті на інертний газ (аргон або криптон). Ще можна замінити дистанційну алюмінієву рамку на так звану "теплу".

Експерти виділяють три основні причини втрати тепла і продування вікон: використання неякісної фурнітури, що не гарантує щільного прилягання; монтаж віконних конструкцій з порушеннями; відсутність профілактики віконних конструкцій.

Чим алюмінієвий профіль відрізняється від пластикового?

Перш за все – це надійність конструкцій, тому що в алюмінієвих профільних системах все навантаження бере на себе міцний і довговічний алюміній. Серед цих навантажень: опір вітровому тиску, пульсації поривів вітру, десятки тисяч повторних відкриттів, вага скла, цикли перепадів температур, – все це є основою цілісності конструкцій в довгостроковій експлуатації.

Саме в алюмінієвий профіль встановлюються всі відповідальні елементи: петлі, точки замикання, ручки, доводчики та інші механізми. Тоді як в металопластикових вікнах це все кріпиться в пластик.

У системах Reynaers використовується виключно спеціалізована фурнітура, призначена саме для алюмінієвих систем. Точки замикання в ній виконані з цинкової і нержавіючої сталі, яка монтується в міцний алюмінієвий профіль спеціального сплаву.

Для додаткового підвищення часу ймовірного зламу фірмових конструкцій Reynaers існують антивандальні модифікації AP (Anti-Burglar Proof) з класами протизламності RC2 і RC3. При використанні склопакета зі спеціальним розпеченим триплексом, скло в ньому складно буде розбити каменем чи кувалдою.

Пам'ятайте, що до вибору алюмінієвих профільних систем варто поставитися відповідально, бо їх вкрай проблематично замінити після первинної установки. Тому при купівлі звертайте увагу на показники теплоізоляції, повітропроникності, звукоізоляції, тестів на циклічність відкриттів й інші характеристики.

Наступною відмінною рисою алюмінієвого профілю від пластикового є широкий вибір форм і можливість конфігурацій. Примітно, що стулка вікна висотою від 2,2 до 2,8 метра і стулка розсувної системи висотою від 2,4 до 4,0 метрів можуть бути виконані тільки в алюмінієвому профілі. Також з використанням алюмінієвого профілю можлива конструкція з вигнутими лініями, наприклад, у фасадних рішеннях.

Системи Reynaers відрізняються не тільки преміальною якістю, але наявністю широкої палітри колірних рішень. Компанія пропонує понад 200 різних відтінків і близько 600 варіантів покриттів: металік і анодований, матовий і глянсовий кольору RAL, спеціальні стійкі до подряпин структурні покриття Coatex.

На відміну від більшості конкуруючих з алюмінієм матеріалів, він може бути перероблений необмежену кількість разів з мінімальними енерговитратами і збереженням якості. Алюміній профіль має високу теплопровідність, завдяки чому його застосування в будівництві дозволяє створювати енергоефективні та екологічні споруди. Наприклад, світлопрозорі фасади – невід'ємна частина сучасних хмарочосів, пропускають на 20% більше світла, ніж звичайні вікна, забезпечуючи значну економію витрат на опалення і освітлення.

Чи правда, що алюмінієві системи холодні і їх можна застосовувати тільки для скління нежитлових приміщень?

Всі алюмінієві системи Reynaers, що використовуються в Україні, відповідають найвищим стандартам енергоефективності.

За рівнем опору теплопровідності ці системи представлені в декількох варіантах:

  • базовий рівень з відповідністю нормам ДБН (системи CS 77-HI і CW 50-Std);

  • середній рівень – Masterline 8-HI, який на 15-25% перевищує вимоги норм і спрямований на відповідність нормам майбутнього;

  • найвищий рівень, доступний на ринку, – системи Masterline 10 і CW 50-HI, теплоізоляція скління яких вдвічі перевищує вимоги українських норм. Системи цього рівня мають сертифікат PassiveHouse, що підкреслює їх чудові характеристики і високий рівень герметичності.

Як вибрати компанію з установлення вікон і хто такі переробники?

Для отримання бажаного результату важливо не тільки сфокусувати свою увагу на якісному матеріалі, але також вибрати компанію, яка встановить для Вас конструкцію відповідно до норм і стандартів. При виборі такої компанії необхідно звернути увагу на такі чинники:

  • наявність і якість портфоліо реалізованих об'єктів та час роботи компанії на ринку;

  • шоу-рум, в якому ви можете познайомитися з повнорозмірними конструкціями;

  • наявність в штаті компанії конструкторів і монтажної бригади;

  • наявність виробництва з виготовлення конструкцій;

  • терміни реалізації проєкту;

  • гарантійне обслуговування.

Скління з використанням алюмінієвого профілю з багатофункціональним склом в склопакеті – дороге задоволення, і до вибору компанії необхідно поставитися уважно.

Сьогодні на ринку існує багато пропозицій і відмінність цін може становити до 15% на аналогічний продукт. Низька ціна має насторожувати, оскільки зазвичай під нею ховається недолік заявлених характеристик конструкції, що проявляється тільки під час експлуатації.

Якщо вам необхідне вікно, розсувна система, двері або скляне огородження – ви звертаєтеся до переробників, яких в народі називають "виробниками вікон". Насправді переробники – це компанії, які надають послуги з проєктування та встановлення світлопрозорих конструкцій.

А також:

  • добору профілю та склопакетів згідно необхідним технічним параметрам проєкту приміщення;

  • розроблять проєктну документацію конструкцій і монтажних вузлів;

  • виготовлять конструкції;

  • встановлять конструкції в отвори;

  • забезпечать гарантійне обслуговування.

Якого надійного переробника вибрати?

Vitoris – це провідна компанія-переробник алюмінієвих конструкцій із застосуванням енергозберігаючого і мультифункціонального скла, що спеціалізується в сегменті приватне житло з 2011 року. Vitoris – офіційний сертифікований партнер Reynaers Aluminium і Guardian Glass в Україні. Це компанія повного циклу, яка забезпечує всі процеси, від підготовки проєктної документації до установлення готових конструкцій.

У 2014 році компанія відкрила перший і єдиний в СНД фірмовий салон Reynaers з повнорозмірними конструкціями, а власне конструкторське бюро дозволяє спроєктувати і реалізувати об'єкти будь-якої складності із застосуванням інноваційних рішень.

У портфоліо компанії більше 500 реалізованих проєктів в приватному житлі преміум-сегмента.

Коментарі

248

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом