Коронавірус обвалив орендну ставку на нерухомість у Будапешті

Вибухове зростання цін і орендних ставок у столиці Угорщини Будапешті змінилося падінням, яке посилилося після спалаху епідемії.

Як повідомляє Hungary today, якщо раніше в липні з року в рік відзначалася стагнація у зв'язку з від'їздом студентів зі столиці на канікули, то через епідемію коронавірусу і обмежень на короткострокову оренду, наприклад, через Airbnb орендні ставки впали, а зростання цін на житло припинилося.

Падіння цін на оренду квартир в Будапешті обумовлено сплеском пропозиції, бо багато власників почали переходити із забороненою короткостроковій на довгострокову оренду або продавати об'єкти, а також стагнацією туристичного сегмента. У орендарів з'явилася можливість зняти квартиру за хорошою ціною навіть у центрі Будапешта.

Наприклад, квартира площею 50 кв. м у хорошому стані у центральних районах Будапешта раніше здавалася за 425 – 450 євро на місяць без урахування комунальних послуг. Тепер цінник упав на 25% до 340 – 365 євро.

У центральному так званому партійному районі вартість оренди невеликих студій опустилася нижче 100 тис. форинтів (285 євро), що раніше здавалося неможливим. До епідемії за ставкою 285 євро можна було навіть підшукати підвальну студію, а тепер мебльовані відремонтовані квартири на першому поверсі пропонуються за 80 тис. форинтів (225 євро).

У 2019 року в центральному сьомому районі Будапешта середня вартість квадратного метра становила 2000 євро, а у восьмому і дев'ятому – 1700 і 1880 євро. За шість років ціни в цих частинах міста злетіли на 231%, 158% і 166%, відповідно. Але цього літа житло в угорській столиці дешевшає, тенденція змінюється, а потенційні покупці чекають ще більш вигідних пропозицій.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в травні 2020 року активність у сфері будівництва по всьому Євросоюзу зросла на 21,2% у місячному численні, але скоротилася на 10,3% в річному вираженні.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

64

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом