Комплексна реконструкція застарілого житлофонду в Києві: деталі програми

Проєкт Програми комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду визначив мікрорайони Києва, які потребують першочергових будівельних робіт.

Як повідомляє " Бізнес Цензор ", програму розробило приватне підприємство "Інститут урбаністики", коштувало це столичній владі 1,5 млн гривень. Було проведено дослідження та з'ясовано, що обсяг застарілого житла у Києві становить 4948 будинків, у них мешкає близько 500 тисяч осіб. Термін експлуатації масового житла, збудованого у 1950-60-х роках, не повинен перевищувати 50-70 років. Дослідники з'ясували, що сьогодні у 20 тисячах квартир (2% від загальної кількості) немає холодної води, у 35 тисячах (3,3%) – немає гарячої, у понад 46 тисячах (4,3%) – відсутня каналізація, 42 тисячі квартир (3,9%) – без опалення. Найбільше застарілого житла у Шевченківському та Солом'янському районах, найменше – у Деснянському.

Загалом за програмою було визначено 14 мікрорайонів, які потребують реконструкції насамперед. Йдеться про квартали, які масово забудовувалися так званими "хрущовками" у повоєнний час: масив Воскресенка, північна частина масиву Нивки, масив Лісовий, Масив Нова Дарниця.

За розрахунками фахівців з Естонії, Польщі, Східної Німеччини, на які посилаються автори програми, реконструкція дешевша за будівництво нових будинків. Зокрема, у Німеччині вартість реконструкції "хрущовки" становить до 30% собівартості нового житла аналогічної площі, в Естонії – 29 – 33%.

У разі коли вартість реконструкції перевищує 70%, роботи з реконструкції проводити доцільно тільки для будинків – пам'яток архітектури.

Проте результат опитування киян показав, що 66,8% респондентів висловилися за їхнє повне знесення. Знести пропонують до 70% застарілого житлофонду, на місці п'ятиповерхівок звести будинки в середньому по 20 поверхів. Мешканців старої забудови відселятимуть у нові квартири, які за Програмою будуть у 1,4-1,5 рази більшими за площею. Інші ж площі в новому житлі забудовник продаватиме за ринковою ціною. Площа новобудов, яка з'являтиметься, становитиме приблизно 31 мільйон квадратних метрів. Таким чином частка житла, яке має піти на компенсацію власникам старої забудови, в середньому складе 34% від проєктних площ.

Як інструменти фінансування проектів розглядаються варіанти щодо залучення місцевої влади, запуск відповідного іпотечного кредитування, випуск облігацій органом місцевого самоврядування.

Зазначимо, що зараз у Верховній Раді знаходиться законопроект №6458 "Про здійснення комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду", який уже ухвалили у першому читанні. Він передбачає фінансування як із держбюджету, так і за рахунок забудовників. Головною відмінністю законопроєкту від Програми столичної влади є те, що в законопроєкті пропонується надавати нове житло власникам майна із застарілого фонду за формулою 1/1. Тобто для отримання більшої площі потрібно заплатити забудовнику різницю за ринковою ціною.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, Київрада 8 грудня затвердила програму комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду. Депутати Київради підтримали ідею, що необхідно комплексно вирішувати питання щодо оновлення об'єктів застарілого житлового фонду для розвитку інфраструктури. На їхню думку, реалізація програми допоможе залучити додаткові інвестиції та збільшити розмір податкових надходжень до місцевого бюджету Києва.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

107

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом