Київські суди вирішують долю забудови впритул до нацпарку "Голосіївського"

2 хв


13 серпня в Касаційному господарському суді мають винести остаточне рішення щодо забудови на вул. Горіхуватський шлях, де планують звести ЖК, проти якого виступають місцеві мешканці та екологи. Про це повідомила “Київвлада”. 

Йдеться про ділянку площею 0,5 га, що знаходиться впритул до Національного природного парку “Голосіївський”. 

ТОВ “МЖК “Оболонь” вимагає від Київради поновити договір оренди. Водночас представники прокуратури виступають проти продовження угоди, оскільки на цій території знаходиться об’єкт культурної спадщини Києва – водонапірна башта, побудована в 50-х роках минулого століття. Також правоохоронці зазначили, що забудовник порушив умови договору, передавши вказану ділянку в суборенду ТОВ “Голосіївські вежі” без погодження з Київрадою.

У  2021 році почались перші протести проти будівництва. Тоді КП “Київблагоустрій” демонтувало гаражі, які знаходилися на ділянці без належно оформлених документів. Попри це 26 серпня 2022 року Департамент містобудування та архітектури КМДА видав ТОВ “Голосіївські вежі” МУО на проєктування будівлі (чи будівель) до 6 поверхів. У вересні 2022 року почалась друга хвиля протестів, коли забудовники приїхали встановлювати будівельний паркан. 

22 грудня 2022 року Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) зареєстрував для ТОВ “Голосіївські вежі” повідомлення про початок будівельних робіт. Тоді забудовник звів і зареєстрував на ділянці невелику споруду, яка є “житловим комплексом” і на яку оформили право власності. Її збудували, щоб в орендаря були аргументи, що земля має “залишитися у нього” в користуванні. 

Нагадаємо, що Київрада передала ділянку в оренду ЗАТ “МЖК “Оболонь” ще в травні 2004 року на 3 роки для будівництва ЖК. В обмін на передачу землі забудовник обіцяв передати частину житла співробітникам Національного аграрного університету (зараз ННБіП). Йшлося про зведення двох 24-поверхівок. Всі наступні продовження договору оренди відбувались у судовому порядку.

Будівництвом займається ТОВ “МЖК “Оболонь”, яке входить до однойменного будівельного холдингу. Під його “прапорами” в Києві вже звели чотири житлові комплекси.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, під час будівництва представники ТОВ "Голосіївські вежі" використовували вантажівки з наліпками ЗСУ. Зведення ЖК призвело до того, що на сусідніх житлових будинках утворилися тріщини, у дев'ятому будинку на вулиці було пошкоджено фундамент. 

Забудовники:

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

2.2т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом