Хмарочоси майбутнього: хто їх будує і де вони будуть розміщуватися. Фото

Тренди в архітектурі починають поступово змінюватися: замість звичайних скла і бетону використовують більш екологічні матеріали, роблячи будівлі максимально комфортними та простими. При цьому самі висотки часто покривають рослинами, а простір в них – практичний для використання.

Відоме видання Dezeen склало топ-5 хмарочосів, що будуть побудовані за останніми технологіями найвідомішими архітекторами з усього світу.

Vista Tower від бюро Studio Gang, Чикаго (США)

Цей хмарочос вже майже побудований, його відкриття має відбутися в кінці цього року. Спроєктувала його американська архітекторка Джинн Ганг, яка заснувала бюро Studio Gang. Вважається, що це буде найвищий будинок, спроєктований жінкою. Його висота – 348 метрів, хмарочос увійшов до трійки найвищих будівель Чикаго (після Вілліс-тауер і вежі Трампа).

Особливість проєкту – хвилястий фасад, створений з синьо-зеленого скла. Розташований він біля озера Мічиган, тому вода, відзеркалюється у будівлі і створює неповторний ефект. Розробку проєкту оцінили в $950 млн.

The One від бюро Foster + Partners, Торонто (Канада)

Британське архітектурне бюро Foster + Partners взялося за будівництво хмарочоса The One, який стане одним з найвищих в Канаді: його висота – 308 метрів. Відкриття заплановано на 2023 рік.

Будівля матиме прямокутну форму, фасади зі світлих панелей, на яких розмістять горизонтальні та вертикальні бронзові балки. Тут будуть розташовуватися апартаменти, бібліотеки, ресторани й офіси.

The Spiral від бюро BIG, Нью-Йорк (США)

Архітектор з Данії і засновник бюро BIG Бьярке Інгельс взявся за реалізацію проєкту The Spiral, висота якого – 314 метрів. Відкриття запланували у 2022 році.

Будівля матиме спіралевидну форму з поділом на чотири блоки. Фасад прикрасять різними рослинами, які розмістять на широких терасах.

Архітектор заявив, що під час розробки проєкту надихався культовими спорудами стародавньої Месопотамії - зиккуратами. За його словами, це дозволило ефективно розпланувати будинок.

Будівля стане штаб квартирою компанії Pfizer – одного з розробників вакцини від коронавірусу. Фармакологічний гігант займе тут 14 поверхів.

Tower C від бюро Zaha Hadid Architects, Шеньчжень (Китай)

Архітектори з прогресивного бюро, заснованого Захою Хадід, розробили проєкт, який буде складатися з двох веж, висотою у 400 метрів. Вежі будуть з'єднані подіумом з відкритою зоною, який виконуватиме роль моста. Тут розмістять сади і великі майданчики, де можуть збиратися люди.

Для будівництва хмарочоса використовують перероблені матеріали. Фасад буде зі скла із ступінчастою текстурою, що забезпечить добру циркуляцію повітря. А всередині обладнають систему, яка в залежності від погоди регулюватиме споживання електроенергії і в разі необхідності займатися забором води. Здача будинку запланована на 2024 рік.

Torch Tower від бюро Sou Fujimoto Architects, Токіо (Японія)

Найвищу будівлю в Японії побудує компанія Mitsubishi Jisho Sekkei спільно з архітектурним бюро Соу Фудзімото. Висота Torch Tower складе 390 метрів, вона відповідатиме своїй назві, розробники з її допомогою "освітлять місто". Верхні поверхи будуть відокремлені за допомогою балок і їх підсвітять спеціальним світлом, таким чином будівля нагадуватиме факел.

Верхня частина хмарочоса буде оглядовою, тут посадять рослини, щоб відвідувачам було максимально комфортно. Як заявив архітектор Фудзімото, він хоче створити не просто проєкт, а "місце для людей". Здача об'єкта запланована на 2028 рік.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в Берліні збираються побудувати хмарочос, висота якого досягне 98 метрів. При цьому головним будівельним матеріалом тут буде дерево. Проєкт отримав назву WoHo. За будівництво взялася компанія UBT.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

414

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом