Зони вигулу собак: як треба облаштовувати майданчики

3 хв

Тема відповідального утримання домашніх улюбленців давно розвивається в світі – господарі практикують вигул в спеціальних місцях, прибирання за своїми чотирилапими тощо. В Україні така практика теж поступово приживається і навіть деякі житлові комплекси в своїй інфраструктурі передбачають зони для вигулу собак.

Як саме має виглядати правильна зона для вигулу тварин та які є світові практики, з яких варто брати приклад – читайте в матеріалі НЕРУХОМІ.

Зараз в Україні правила облаштування зон для вигулу регулюються ДБН Б.2.2-5: 2011 "Благоустрій територій". Згідно з документом, зони для вигулу мають бути передбачені в детальних планах територій нових районів, кварталів житлової та змішаної забудови.

Відстань від місця проживання до зони вигулу має становити не більше 300 метрів і не менше 40 метрів (25 метрів в умовах щільної забудови) від житлових будинків, дитячих і спортивних майданчиків. Покриття на них має бути піщано-гравійним, піщано-земляним або трав'яним.

У зонах вигулу мають бути встановлені попереджувальні знаки та таблички із зазначенням відповідального за їх прибирання і утримання. До слова, про прибирання: зони для вигулу мають бути обладнані контейнерами для збору відходів.

Фактично, одним з основних завдань зон для вигулу є поліпшення екологічної і санітарно-епідеміологічної ситуації в місті. Мовляв, собак не будуть вигулювати в не призначених для цього місцях, в тому числі, і на дитячих майданчиках. Крім того, в зонах для вигулу їх фекалії треба тут же прибирати.

При цьому існують і майданчики для дресирування собак, облаштування яких регулюється на місцевому рівні. Наприклад, в Києві правила прописані в рішенні від 25 жовтня 2007 року "Про врегулювання питань утримання та поводження з собаками і котами в Києві", куди були внесені зміни в 2017 році.

Отже, майданчик для дресирування собак – це огороджена територія, яка призначена, власне, для навчання тварин. Їх можна розташовувати на відстані не менше 150 метрів від житлових будинків, дитячих і спортивних майданчиків. Їх мета зовсім інша і вигулювати собак там не можна. Однак часто можна зустріти табличку "Вигул собак" на такому майданчику.

Що майданчики, що зони для вигулу часто влаштовують в парках і подібних місцях. Однак в Києві почали з'являтися житлові комплекси, чия інфраструктура включає в себе і такі елементи. А в деяких ЖК, крім місць для вигулу, обладнані і спеціальні мийки при вході в будинок, щоб собаці можна було сполоснути лапи після прогулянки.

У багатьох країнах в питанні створення інфраструктури для тварин пішли набагато далі. І перше, що варто зазначити – за кордоном часто створюють комбіновані майданчики, на яких вихованця можна і вигуляти, і побігати з ним через перешкоди.

Наприклад, в Нью-Йорку створили парк для собак Dog Run. Він розташований в парку Томпкинса і розділений на кілька зон для великих і маленьких собак. Також там встановили три басейни, столи для пікніка, мийки для тварин і навіть безкоштовний Wi-Fi. Більш того, щорічно в цьому парку проводять парад собак, приурочений до Хеллоуїну.

А в Ізраїлі є навіть пляжі для собак. Наприклад, в Тель-Авіві їх чотири, кожен з них відкритий з 6 ранку до першої години ночі. Ці зони обгороджені від загального пляжу, але більше ніяких обмежень для вигулу немає.

В ОАЕ, а саме в Дубаї, кілька років працює найбільший в світі критий парк для собак My Second Home. Туди не можна прийти і просто погуляти з вихованцем, але зате там його можна залишити на випадок тривалого від'їзду з дому. У парку, розміром більше 5,5 тисячі кв.м., розташовані готелі для собак, басейни, спа-центри, грумінг-салони тощо.

За собаками доглядатимуть фахівці, які можуть навіть забрати собаку з дому і привезти її назад. За окрему плату з вихованцем можуть займатися інструктори. Потрапити на такий "курорт" можуть тільки ті собаки, що були повністю щеплені і пройшли тест на психологічну сумісність з іншими чотирилапими.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

439

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом