Соцжитло з видом на Лувр: як в Парижі вирішують питання з бідними. Фото

У Парижі відреставрували старовинну будівлю колишнього універмагу La Samaritaine, який розташовується в центральній частині міста, і тепер там з'явилися 96 державних квартир для французів з низькими і середніми доходами.

Як повідомляє Bloomberg, маленьку однокімнатну квартиру-студію можна зняти всього за 430 євро на місяць, а трикімнатна – обійдеться в 929 євро. При цьому з вікон відкривається гарний краєвид на Ейфелеву вежу і Лувр. Орендарі зазначили, що поруч розташовуються кращі французькі навчальні заклади та інша соціальна інфраструктура.

Реставрація La Samaritaine завершилася у 2021 році, у будівлі з'явилися кілька додаткових поверхів. Крім квартир, тут також є і готель Le Cheval Blanc, офіси і дитячий садок.

Реалізація проєкту обійшлася міському бюджету в 23,7 млн євро. Як заявила пані-мер Парижа Анна Ідальго, її метою було створити збільшення кількості доступних будинків в столиці, а також запобігти поділу столиці Франції на "багаті" і "бідні" райони.

Варто також зазначити, що у Франції працює Закон про солідарність і оновлення міст, згідно з яким населені пункти, в яких частка держжитла становить менше 20% житлового фонду, мають сплачувати спеціальний податок. Крім того, в 2025 році квоту збільшать до 25%. А проведене дослідження Urban Institute показало, що міра виявилася ефективною і кількість доступних квартир в країні значно зросла.

Незважаючи на те, що влада Парижа дійсно намагається вирішувати питання сегрегації міста (до цього були відкриті ще кілька комплексів з соціальним житлом в елітних районах), проблема доступності житла в Парижі залишається досить гострою. Так, у списку на держжитло значаться 260 тисяч осіб, а вартість квадратного метра в новобудовах – одна з найвищих в Європі.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, згідно з дослідженням ЮНІСЕФ, в Україні існує значна нерівність умов проживання (наявність водопроводу, каналізації і гарячого водопостачання) між 10% найбагатших і 10% найбідніших. При цьому, половина багатодітних сімей проживають в квартирах, площа яких не перевищує 40 "квадратів".

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

89

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом