Енергоефективність: що це і як впливає на комфорт проживання

Переймаючи європейський досвід, Україна почала рухатися в напрямку енергозбереження, що знайшло своє відображення на законодавчому рівні та вплинуло на будівельні норми та інші державні стандарти. Адже непомічати ріст цін на електроенергію українцям стало неможливо.

Однак перш ніж говорити про зниження енергоспоживання в нашій країні, варто пояснити, що розуміється під енергетичною ефективністю будівель, як вона визначається і, зокрема, впливає на комфорт проживання.

Що таке енергоефективність

Енергоефективність будівлі – це властивість, що характеризується кількістю енергії, необхідної для створення належних умов проживання та життєдіяльності людей. Чим менше енергії використовує будівля для підтримання сприятливого мікроклімату в приміщенні, тим більш енергоефективний будинок.

В свою чергу, висока енергоефективність – запорука здійснення контролю за витратами енергоресурсів, їх розумного використання, а отже, економії на комунальних послугах.

Сертифікація енергоефективності

Необхідна умова для отримання дозволу на будівництво та сертифікату щодо прийняття до експлуатації збудованого об'єкта – здійснення процедури енергетичної сертифікації будинку.

Сертифікація реалізується енергоаудитором на замовлення та за рахунок забудовника.

Енергоаудитором може бути фізична особа, що має відповідну вищу освіту, стаж роботи не менше 3-х років у сфері енергетики, енергоефективності та енергозбереження, будівництва та архітектури або житлово-комунального господарства та отримала кваліфікаційний атестат.

Сертифікація є обов’язковою відповідно до ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності".

З 1 липня 2019 року енергосертифікат щодо об’єкта будівництва входить до складу проектної документації.

В сертифікаті визначається клас енергоефективності будівлі, аналіз проектних характеристик огороджувальних конструкцій та інженерних систем й надаються рекомендації щодо підвищення рівня енергетичної ефективності.

Клас енергоефективності

Клас енергоефективності будівель визначається за показником загального питомого енергоспоживання при опаленні, охолодженні та постачанні гарячої води та встановлюється від А до G, де клас "А" – високий рівень енергоефективності, а "G" – низький.

При цьому варто зазначити, що з 1 грудня 2019 року набула чинності норма щодо проєктування житлових будинків за класом енергоефективності не нижче "С".

Нижче наведено приклад визначення класу енергоефективності в сертифікаті, де 83,6 кВт×год/м-2 – числовий показник загального питомого енергоспоживання на опалення, охолодження будівлі та постачання гарячої води.

Отже, показник енергоефективності – це значення того, наскільки вам буде холодно в будинку взимку і наскільки спекотно влітку. Він безпосередньо впливає наскільки високі витрати ви будете нести, сплачуючи за комунальні послуги. Саме це показують підсумкові показники в енергосертифікаті.

Слід зазначити, що аналогічний розрахунок також міститься в проектній документації, і обов'язково оцінюється на найперших стадіях реалізації проєкту.

Наприклад, в таблиці нижче загальний показник 106,9 кВт×год/кв.м складається, крім питомого енергоспоживання на опалення, охолодження будівлі та постачанні гарячої води, також з урахуванням показників питомого енергоспоживання систем вентиляції та систем освітлення. Зазначений показник дає змогу зважити та оцінити енергопотреби споживання будівлі за всіма видами витрат.

Енергоефективність = економія

При виборі житла в новобудові, інвесторам дуже важливо враховувати фактор енергетичної ефективності будівлі. Адже забезпечення забудовниками належного рівня енергоефективності дозволить економити до 40% енергії, що, в свою чергу, позитивно позначиться на розмірі рахунків за комунальні послуги.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

653

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом