ДАБІ зобов'язали видати дозвіл на будівництво компанії, пов'язаній з Зубиком

Держархбудінспекцію зобов'язали видати ТОВ "Готельний комплекс "Спаський" дозвіл на виконання будівельних робіт щодо об'єкту на вул. Спаській, 31а у Подільському районі міста Києва. Йдеться про реконструкцію нежитлового приміщення під готель.

Як повідомляють "Наші Гроші", таке рішення ухвалив Окружний адміністративний суд. Зазначається, що до складу готельного комплексу "Спаський" з січня 2014 року входить нежитлова будівля, площею 1928 кв м на Спаській, 31а. Будівля розташовується на ділянці площею 0,14 га, яку Київрада 24 вересня 2015 передала компанії в оренду на 10 років. Саму будівлю "Спаський" купив у Укрінбанку. Той з 2007 по 2015 рр був орендарем зазначеної ділянки.

У березні 2014 року Департамент містобудування та архітектури КМДА видав комплексу "Спаський" та Укрінбанку містобудівні умови і обмеження щодо реконструкції зазначеної нежитлової будівлі під готель.

У суді фірма заявила, що звернулася до ДАБІ за дозволом на будівництво, проте в січні 2021 року отримала відмову. Зауважимо, що перед тим інспекція ще двічі відмовлялася видавати цей дозвіл комплексу Спаський. Підставою було ненадання документів про погодження проєктної документації органам охорони культурної спадщини. Не погоджуючись з цим, компанія звернулася до суду.

У суді представники готельного комплексу заявили, що відмова ДАБІ у видачі дозволу порушує його права і є протиправною і безпідставною, оскільки у нього як у забудовника відсутній обов'язок отримувати від Мінкульту дозволи й узгодження, оскільки межі історичного ареалу Києва не затверджені в установленому законом порядку. Тому відсутні правові підстави вважати, що ділянка на вул. Спаській, 31а знаходиться в межах Центрального історичного ареалу.

У свою чергу ні ДАБІ України, ні Мінкульт необхідних доказів або пояснень до суду не надали. Розглянувши матеріали справи, суд погодився з доводами готельного комплексу "Спаський" і прийшов до висновку, що зони охорони і кордони історичного ареалу столиці не визначені в порядку, встановленому законом.

Суд також визнав протиправним і скасував рішення ДАБІ України про відмову у видачі дозволу на виконання будівельних робіт на вулиці Спаській, 31а.

Рішення ОАСК ще не вступило в силу, оскільки поки не закінчився термін апеляційного оскарження.

Раніше у відмові у видачі дозволу на будівництво на даній ділянці ДАБІ зазначало, що наміри забудови не відповідають архітектурним рішенням і висота об'єкта проєктування перевищує історико-містобудівне обґрунтування. Згідно з чинним Генпланом Києва, Спаська розташована на Подолі, який входить до Центральної планувальної зони, де діє обмеження щодо висотності будівель – не вище 27 м. Вулиця Спаська потрапляє в межі Центрального історичного ареалу столиці, архітектурну та археологічну охоронні зони, територію заповідників і пам'яток археології, ландшафту та історії.

Власником ТОВ "Готельний комплекс "Спаський" є кіпрська компанія "Іск Інвест Лімітед", кінцевим бенефіціарним власником значиться Рональд Райнер. Керівник комплексу – Світлана Полічева, ЗМІ її пов'язують з компаніями глави Інтергал-Буду Володимира Зубика.

Як повідомляли НКРУХОМІ, раніше Верховний суд не дозволив Інтергал-Буду будувати ЖК La Mer в Одесі. Забудовник хоче звести на 13 станції Великого Фонтану житловий комплекс. Але ДАБІ скасувала дозвіл на будівництво.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

58

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом