Банки наростили видачу іпотечних кредитів за держпрограмою

В рамках держпрограми "Доступна іпотека 7%" банки видали станом на 6 вересня 785 кредитів, на суму понад 667 млн гривень на купівлю житла головним чином на вторинному ринку.

Про це повідомили в пресслужбі Міністерства фінансів.

Як уточнили у відомстві, українці брали іпотеку в основному для купівлі нерухомості на вторинному ринку, його перевага склала 76,7%. За цей час до банків надійшло 1155 заявок на суму майже у 996 млн гривень (77,4% – для придбання житла на вторинному ринку і 22,6% – на первинному).

Як уточнили в Мінфіні, в програмі взяли участь 23 області України, зокрема і Київ. Найбільш активними були українці з таких регіонів: Київ (33,3%), Київська область (30,9%), Харківська область (6,4%), Львівська область (5,7%), Рівненська область (4,1%), інші області (19,6%).

Видавати іпотечні кредити за держпрограмою виявили бажання 17 банків. У Мінфіні наголошують, що саме фінустанови приймають рішення видавати чи ні кредит за заявкою, виходячи зі своїх оцінок платоспроможності клієнтів.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, станом на 25 серпня банки видали в рамках програми "Доступна іпотека 7%" 730 кредитів. Таким чином виходить, що за 12 днів українці оформили 55 кредитів – в середньому до 5 кредитів в день.

Держпрограма з доступною іпотекою стартувала 1 березня. Як повідомляли в Мінфіні, розраховане, що нею зможуть скористатися близько 5 тисяч сімей.

Пізніше влада повідомила, що хоче дещо змінити її умови. Перш за все це має торкнутися вимог до "віку" нерухомості і мінімального внеску.

Так, за умовами програми кредит можна оформити строком до 20 років, з мінімальним першим внеском 15% вартості предмета іпотеки разом з ділянками як на первинному ринку нерухомості, так і на вторинному.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

83

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом