Банк Аркада потрапив до категорії проблемних

Національний банк України відніс банк Аркада до категорії проблемних, ввів особливий режим контролю за роботою фінустанови та призначив куратора.

Відповідне рішення регулятор прийняв ще 6 серпня, йдеться у матеріалах Печерського районного суду, повідомляє Finbalance.

Цією судовою постановою на вимогу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в рамках забезпечення позову було накладено арешт на головний офіс банку "Аркада" (площею 14,1 тис. кв. м), який знаходиться у центрі Києва (за адресою вул. Ольгинська, 3-А) та земельну ділянку під ним (площею 0,53 га).

Крім того, власнику цих об'єктів нерухомості заборонили здійснювати будь-які дії, спрямовані на відчуження майна, перехід права власності, надання в забезпечення, а також заборонив держреєстраторам здійснювати відповідні реєстраційні дії.

НБУ відніс банк Аркада до категорії проблемних
flickr.com

Зараз у держреєстрі прав на нерухоме майно власником будівлі банку Аркада та земельної ділянки під нею вказаний Олег Нелін (право власності зареєстровано в липні 2020 роки після зняття арешту, який накладався в рамках кримінального провадження щодо можливих зловживань посадових осіб банку та заволодіння коштами довірителів фонду фінансування будівництва).

За даними НБУ, на 01.06.2020 власником 74,8% акцій банку "Аркада" був Костянтин Паливода.

За даними ФГВФО, у вересні 2019 року банк "Аркада" передав в іпотеку для Неліна свій офіс та земельну ділянку під ним в якості забезпечення боргових зобов'язань ТОВ "Будеволюція" (особа, пов'язана з банком "Аркада"; забудовник ЖК ПАТРІОТИКА та ПАТРІОТИКА НА ОЗЕРАХ) за договором позики на 260 млн грн (як зазначається, ринкова вартість офісу – 554,8 млн грн, земельної ділянки – 65,6 млн грн).

"АТ "АКБ "Аркада" безоплатно позбувся свого майна на суму понад 600 млн грн, маючи проблеми з ліквідністю, що ставить під загрозу інтереси вкладників і зазначені дії спрямовані на порушення їх конституційних прав", – йдеться в матеріалах справи.

Фонд гарантування має намір звернутися до суду з позовом до банку Аркада, ТОВ "Будеволюція" і згаданих вище фізосіб про визнання недійсними відповідного договору позики та іпотечного договору.

4 березня 2020 року Окружний адмінсуд Києва відмовився задовольнити позов банку Аркада до НБУ про скасування рішення правління Нацбанку, яким до 01.01.2021 зупинено операції банку Аркада щодо залучення коштів від фізичних осіб (в тому числі шляхом розміщення депозитних сертифікатів).

Згідно з судовими матеріалами, своє рішення НБУ мотивував тим, що в банку Аркада "немає ефективної системи управління ризиками, яка в подальшому забезпечуватиме виявлення, ідентифікацію та належну оцінку, моніторинг і контроль за всіма видами ризиків на всіх організаційних рівнях, про що свідчать визначені Аркадою нереалістичні припущення показників бізнес-моделі, а прогнозні показники підтверджують неспроможність до генерації доходів АТ АКБ "Аркада" у 2019-2020 роках, що несе загрозу своєчасному виконанню банком зобов'язань перед вкладниками, зупинення операцій із залучення коштів фізичних осіб (крім залучення вкладів від пов'язаних з банком осіб) є адекватним рівню загрози інтересам вкладників або інших кредиторів АТ АКБ "Аркада".

За оцінками НБУ, призупинення операцій із залучення коштів від фізичних осіб (крім залучення вкладів від пов'язаних з банком осіб), "сприятиме своєчасному виконанню банком зобов'язань перед вкладниками та підтримці належного фінансового стану АТ АКБ "Аркада".

Як повідомляли НЕРУХОМІ, раніше в НБУ заявляли, що проблему з недобудовами Аркади потрібно вирішувати на законодавчому рівні, оскільки у самого банку з ліквідністю все було в порядку.

Проверенные ЖК

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук