Архітектура радянських кінотеатрів: монументальні споруди епохи соціалізму. Фото

Популярні архітектурні видання Calvert Journal і ArchDaily взялися за висвітлення архітектурних проєктів родом із соціалізму. У серії матеріалів йдеться про будівлі, спроєктовані архітекторами зі Східної та Центральної Європи в епоху комунізму.

Як повідомляє Archdaily, всього дослідники покажуть 50 монументальних споруд, зведених в еру соціалізму.

Кінотеатр "Жовтень" (Мінськ, Білорусь)

Кінотеатр "Жовтень" був побудований до 50-річчя Радянського Союзу. Довгий час кінотеатр був найбільшим у Білорусі, втім, пізніше обладнання застаріло і після отримання незалежності Білорусі, його осучаснили і відкрили повторно.

Сьогодні тут 11 залів і сучасне цифрове обладнання. Однак зовні кінотеатр залишився типовою радянською монументальною спорудою.

Кінотеатр "Пушкінський" (Москва, Росія)

Масштабне спорудження піднято над землею, воно стоїть на 25 колонах. Сходи у кінотеатр починається у сусідньому сквері, а сам кінотеатр розташований на площі імені Пушкіна.

У 2011 році в кінотеатрі зробили ремонт, повісили скляну завісу і сітку з нержавіючої сталі над входом.

Кінотеатр "Росія" (Єреван, Вірменія)

Побудований між 1968 і 1 975 роками, кінотеатр здатний умістити 2500 відвідувачів. Його дизайн складається з 2 великих бетонних елементів, схожих на вітрила.

Зовнішній вигляд повинен уособлювати гори Арарат. Що стосується інтер'єру, то він складається з центрального атріуму, який окреслений сходами.

Кінотеатр "Космос" (Житомир, Україна)

Схожих кінотеатрів в Україні досить багато, але цей відрізняється своїм фасадом від архітектора Василя Микитенка, який орнаментував будівлю "галактичними" композиціями з невеликих мозаїк. Фасад мав прославляти освоєння космосу, тому графічні композиції архітектора були підкреслені зоряними елементами.

Кінотеатр "Арман" (Алмати, Казахстан)

Кінотеатр зумів зберегти свою первісну діяльність, саме тут вперше в місті показували 3D-фільми. Після розпаду Радянського Союзу кінотеатр тимчасово перетворили на танцювальний клуб.

Втім, пізніше він став місцем проведення міжнародних кінофестивалів і прем'єр. Будівля відрізняється барельєфами на фасаді, які прославляють радянську науку.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

121

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом