В Одесі викрили схему з відновленням зруйнованого будинку

Анна Завірюха 17:52, 14.10.2024

Для відновлення пошкодженого багатоквартирного житлового будинку в Одесі компанія “Стікон” вказала у кошторисі матеріали вдвічі дорожчі від ринкової вартості. Про це йдеться у розслідуванні видання “Наші гроші”.

4 жовтня Департамент міського господарства Одеської міської ради за результатами тендеру замовив у фірми “Стікон” відновлення пошкодженої житлової споруди за 32,6 млн гривень. Йдеться про один із корпусів будинку по вулиці Середня, 24, який постраждав через російський масований ракетний удар 29 грудня 2023 року. Проєкт вартістю 1,44 млн гривень розробила Одеська державна академія будівництва та архітектури. “Стікон” планує відновити обʼєкт до кінця 2025 року.

Ціни на позиції, які вдалося ідентифікувати, вищі за ринкові в 1,5-2 рази. У кошторисі найбільшу суму 3,90 млн гривень фірма виділила на дрібні стінові блоки по 5 885 гривень за кубічний метр, хоча в інших магазинах такі продають по 3 429 гривні. Гарячекатану арматурну сталь вказали по 42 155 гривні за тонну, хоча багато фірм продає її по 33 800 гривень.

“Стікон” отримала замовлення без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов. Основними власниками є Жанна, Андрій та Леонід Крючкови, а також Любов Черепенко. Фірма належить до групи родини Шох, яка спеціалізується на будівництві, нерухомості, консалтингу і продажу автомобілів. Керівником компанії є Анатолій Рагулін – колишній заступник начальника Управління з майнових відносин Одеської обласної ради. Усього з 2017 року “Стікон” набрала підрядів на 66,5 млн гривень.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, вже неодноразово було виявлено, що підрядні компанії наживаються на будівництві під час війни. Наприклад подібну схему з будівництвом дитсадка виявили нещодавно на Житомирщині. В селі Високе фірма “АртХаус” вказала у кошторисі матеріали вдвічі дорожчі від ринкової вартості. Також ключові за вартістю позиції не містять точних якісних характеристик.

Проверенные ЖК

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук