Проти захисників "Квітів України" порушили кримінальну справу

Захисники будівлі "Квіти України" скаржаться на тиск із боку правоохоронних органів. Зокрема, Держбюро розслідувань порушило кримінальну справу та викликає на допити представників громадських організацій "Зберегти Квіти України" та "Мапа Реновації", активістів та експертів, які виступили проти демонтажу фасаду модерністської будівлі "Квіти України".

Як повідомляє "Хмарочос", за даними досудового розслідування активісти перешкоджали госпдіяльності власнику будівлі "Квіти України", незаконно проникали у його володіння, огороджену територію по вулиці Січових Стрільців, 49. Також у справі йдеться, що представники громадських організацій протиправно припинили діяльність забудовника виконував реконструкцію будівлі за вказаною вище адресою.

Своєю чергою активісти вважають такі дії з боку правоохоронних органів тиском на них, формулювання у визначенні спотворюють суть законодавства про охорону культурної спадщини. Краєзнавець Семен Широчин вважає, що слідство діє на користь забудовника, ігноруючи факт, що будівництво розпочалося без паспорта та проєкту, а будівельний паркан був встановлений незаконно, тому був припис про його демонтаж.

"Забудовник називає демонтаж "підготовчими роботами". Слідство вважає демонтаж законною діяльністю, хоча він не такий. Протидія незаконному демонтажу слідство вважає протиправною дією", - прокоментував ситуацію краєзнавець.

Як відомо, у липні минулого року після початку демонтажу "Квітів України" кияни розібрали паркан, заблокували техніку та окупували будівлю. На будівлю було накладено кілька арештів на час досудового слідства у справах самоврядування та порушення авторського права. Мінкульт направило припис про зупинення демонтажу в історичному ареалі міста. У КМДА заявляли, що не давали дозволів на проведення будівельних робіт.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, між тим раніше Шевченківський райсуд не побачив порушення авторських прав архітектора під час руйнування фасаду будівлі "Квіти України". Власник "Квітів України" стверджує, що авторські права має не Левчук, а інститут "Київпроєкт", в якому він працював над проєктом будівлі. Начебто Левчук втратив своє авторське право, коли не погодив реконструкцію на умовах девелопера.

Власниками "Квітів України" є бізнесмени Олексій Пишний та Андрій Скалозуб. За даними "Слідство. інфо", Пишний незадовго до скандалу із забудовою вів активний бізнес на території росії. Зокрема він був співвласником кількох компаній на будівельному ринку. Проте сам Пишний це заперечує.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

80

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом