Вкладники ЖК у Хмельницькому чекають на житло понад пʼять років

Інвестори житлового комплексу Академ містечко не можуть заселитися у власні помешкання вже пʼятий рік. 30 липня Державна інспекція архітектури та містобудування України відмовила у видачі сертифікату про прийняття об'єкта в експлуатацію через численні порушення, йдеться у повідлмленні на порталі є-ситеми у сфері будівництва.

Основною причиною відмови є відсутність всіх необхідних комунікацій: води, каналізації, газу, електрики, доступу до важливих приміщень та систем (ліфти, дах тощо), поручнів на сходах. Також наявні проблеми з системами протипожежного захисту.

У 2015 році Державна прикордонна служба України замовила будівництво згаданого ЖК на вул. Шевченка, 46. 22% квартир призначалися прикордонникам. У 2016 році частина військовослужбовців отримали своє житло. Тоді в експлуатацію здали лише чотири з 11 секцій. Наступну чергу здали в експлуатацію у 2017 році.

У 2019 році чимало хмельницьких пайовиків придбали квадратні метри й внесли оплату за житло в новій секції ЖК. У 2021 її мали вже здати в експлуатацію. Проте спочатку будівництво сповільнили, а у 2022 році зовсім припинили. У 2023 громада зустрічалась з представником Державної прикордонної служби та представником забудовника — Пилип’юком. Тоді він дав обіцянку, що у листопаді 2023 року почнуть будівництво, але цього не сталось.

Забудовником є чернівецька компанія "БІТІДІ ГРУП". Директор — Павло Маловічко. Він є засновником в декількох компаніях, у тому числі — "Будівельній групі Поділля", яка і зазначена в документах підрядником. Маловічко також повʼязаний з компанією "Будмонтаж-2001". У 2015 році вона виграла тендер на будівництво житлового будинку на місці казарм в Одесі. Проте з ними розірвали договір, бо вони не здали будинок в експлуатацію.

22 березня 2024 року пайовики зібрались з плакатами на мітинг на території комплексу. На місці, де мала бути здана секція житлового будинку, стоять лише бетонні коробки. Люди повідомили, що під впливом часу й погодних умов все просто руйнується. А ті мешканці, кому все ж вдалося заїхати — досі не отримали документи на право власності.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, також у Житомирі вкладники ЖК Абрикос не можуть заселитись у своє житло ще з 2018 року. Забудовник припинив будівництво і не відновлює роботи. На початку 2024 року їм повідомили про отриманий новий дозвіл на будівельні роботи, але з 1 травня їх ніхто не розпочав.

Проверенные ЖК

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук