Верховний суд заборонив будівництво ТРЦ біля озера Вирлиця в Києві

1 хв


Верховний суд повернув в комунальну власність прибережну ділянку на озері Вирлиця у Дарницькому районі Києва, де фірма "Мрія-Інвест" збиралась будувати торговельно-розважальний центр. Про це повідомила пресслужба Офісу Генерального прокурора.

Йдеться про землю площею майже 20 га і вартістю у понад 1 млрд гривень. З 1994 року вона була зарезервована як територія, що має значну рекреаційну цінність. У 2005 році Київрада передала цю ділянку фірмі "Мрія-Інвест" під будівництво торговельно-розважального й офісно-виставкового комплексу. Тоді місцеві мешканці протестували, бо хотіли створити там ландшафтний заказник і зону відпочинку.

У 2022 році Київська прокуратура подала позов про скасування рішення міськради від 2005 року та повернення цієї землі територіальній громаді столиці. Адже спірна ділянка належить до водного фонду та прибережної захисної смуги й не може бути забудована. 

Північний апеляційний господарський суд 4 жовтня 2023 року скасував рішення Київської міськради та визнав договір оренди недійсним. Тепер фірма "Мрія-Інвест" має звільнити земельну ділянку. Нагадаємо, що її засновником є кіпрська компанія "Барвен Холдінг Лімітед". 

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, у 2019 році інвестором проєкту ТРЦ на Вирлиці став фонд Cascade Investment Віталія Хомутинніка. Проте вже в листопаді 2023 року він відмовився від будівництва торговельно-розважального центру.

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

261

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом