Житлова забудова на сільськогосподарських землях: чергова ідея законотворців

2 хв


Питання: “Чи можна здійснювати будівництво житлового будинку на землях сільськогосподарського призначення?” може отримати нове правове регулювання.  Проєктом Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення зміни цільового призначення земельних ділянок” пропонується внести зміни до Земельного кодексу України та передбачити наступні спрощення зміни цільового призначення для забудовників та власників земельних ділянок.

Для вже сформованих земель сільськогосподарського призначення передбачена можливість зміни на землі житлової чи громадської забудови або на землі промисловості. Вона реалізується за ініціативою власника або органу, який здійснює розпорядження відповідною земельною ділянкою:

  • без повторного розроблення документації із землеустрою;
  • без дотримання правил співвідношення між видом цільового призначення земельної ділянки та видом функціонального призначення території.

Для особливо цінних земель (у складі земель сільськогосподарського призначення; земель дослідних полів науково-дослідних установ і навчальних закладів) та земельних лісових ділянок, передбачається можливість розміщення об’єктів промисловості або багатоквартирних будинків на них.

Для релокації підприємств, розміщення річкових портів та будівництва мереж значно спрощено процедуру зміни цільового призначення:

  • в такому випадку землекористувачі звільняються від сплати втрат лісогосподарського виробництва, втрат сільськогосподарського виробництва;
  • допускається для особливо цінних земель та земельних лісових ділянок;
  • здійснюється без розроблення документації із землеустрою;
  • здійснюється без дотримання правил співвідношення між видом цільового призначення земельної ділянки та видом функціонального призначення території.

Таке суцільне зелене світло для вільної забудови сільськогосподарських земель житловими об'єктами, закладами торгівлі  або будівлями промисловості, що намагаються втілити законотворці, є доволі спірним нововведенням. Адже для релокації підприємств та будівництва будівель для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб можливість зміни цільового призначення земельної ділянки без дотримання правил співвідношення між видом цільового призначення земельної ділянки та видом функціонального призначення території вже існує.

Насправді, нове будівництво будь-якого житла на сільськогосподарських землях потребує відповідних інженерних комунікацій та належної соціально-побутової, торгової та транспортної інфраструктури. Скоріш за все, це спроба під гаслами відновлення економіки воєнного стану узаконити певні схеми вже існуючої забудови.
 

Автор:

Ельміра Масімова

Головний експерт

Освіта - «правознавство» КНУ імені Тараса Шевченка.

Досвід роботи в земельних правовідносинах та сфері містобудування з 2014 року. Працювала в Департаменті земельних ресурсів виконавчого органу Київради (КМДА) та Державної архітектурно-будівельній інспекції України. Знаю як працює Київрада (колишній помічник депутата)

Курси:

Real Property Law 3.0 (юридичний супровід нерухомості та будівницва), Академія консалтингового бізнесу, 2021

Міні-курс "З юридичного супроводу нерухомості, будівництвата та землі в період военного стану", Академія консалтингового бізнесу, 2022

Сертифікаційний курс "Девелопмент нерухомості", Міжнародний інститут бізнесу та CP School, 2022-2023

На проекті НЕРУХОМІ з 2019 року

Усі статті автора

Коментарі

191

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом