У держзакупівлях зобов'яжуть зазначати вартість будівельних матеріалів


У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який зобов’язує оприлюднити вартість будівельних матеріалів у всіх держзакупівлях. Про це повідомляє DW .

Через війну та руйнування кількість тендерів на будівництво в Україні збільшилася. За два роки було укладено договори на будівельні роботи та ремонт більш ніж на 518 мільярдів гривень. Проблема завищення цін на будматеріали стає ще актуальнішою, адже чималу частку грошей на відновлення дають міжнародні партнери.

"Зараз замовники тендерів на будівництво переважно не оприлюднять кошториси за цінами після укладання договору з підрядниками. Ми бачимо лише загальну вартість будівництва, в якій може ховатися завищена ціна на бетон, арматуру, пісок тощо", - зазначає одна із співавторів законопроєкту Анастасія Радіна.

Це один із найважливіших антикорупційних законопроектів останніх років, переконаний голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін. За його даними, зараз ціни на будівельні матеріали у тендерах приховують у 80% випадків. Під час перевірки ціни часто виявляються завищеними на 30-50%.

"Ці кошториси з цінами на будматеріали обов'язково формуються при закупівлі. Це не якийсь додатковий документ, якого немає, бо без розуміння, скільки коштує бетон чи цегла, неможливо оцінити, скільки коштує будівництво. Єдина причина не публікувати ці кошториси – приховувати корупцію ", - зазначив Шабунін.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Запорізькій області оголосила закупівлі на ремонт одразу шести будинків у Запоріжжі, які постраждали внаслідок обстрілу російських окупантів. На них мали сумарно виділити 676 мільйонів гривень із держбюджету, проте в останній момент закупівлі вирішили скасувати.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

449

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом