Рестораторка Інара Зарічанська: "Мрію про кухню-лабораторію, куди б запросила чимало гостей"

Попри те, що нині нам доводиться переживати жахіття війни, варто вже сьогодні думати про день завтрашній у мирній квітучій Україні та будувати його.

Сьогодні видання НЕРУХОМІ починає новий проєкт "Житло мрії" – серію інтерв’ю з відомими людьми та лідерами галузей про те, яким вони бачать свій ідеальний дім у майбутньому.

Наша гостя – відома українська рестораторка Інара Зарічанська. Разом з чоловіком Андрієм Зарічанським вони створили неймовірні ресторани в Одесі та Києві з сучасними стильними інтер’єрами, особливою атмосферою та смачною їжею. "Облака", "Яхта", "Риба", "Глечик", "Жар та м'ясо" – справжні оазиси гостинності, де кожен відвідувач може знайти те, що йому до смаку та по кишені. Серед гостей закладів Андрія та Інари Зарічанських чимало відомих людей – зокрема, кілька років назад до одного з них завітала Періс Хілтон.

Фото з архіву Інари Зарічанської

"Мені подобаються одноповерхові будинки за типом середземноморських вілл"

– Інаро, інтер’єри ваших ресторанів – це погляд у XXII століття. Чого тільки вартий ефект, коли вечеряєш у залі з панорамними вікнами та раптом вони зникають – і ти опиняєшся на відкритій терасі на березі річки. Мабуть, ваш дім в Одесі теж наповнений інноваціями?

– Ні, йому десять років, й він досить аскетичний. Світлі стіни, темна столярка, на стелі чимало точкових світлодіодних світильників, які є енергоефективними й дуже економлять час, бо лампочки служать близько п’яти років – не потрібно постійно думати про заміну. Освітленню приділяємо завжди багато уваги. Є загальне, є у так званих робочих зонах, де готуєш їжу, шиєш, щось креслиш… А у зонах відпочинку – торшери та бра. Вони надають оселі затишок. Щодо технологій "розумного дому", ними практично не користуємося, бо практично цілий день проводимо на роботі. Програмувати щось на мобільний телефон немає ні часу, ні бажання, ні особливого сенсу. Мені здається, зараз дуже актуальна тенденція: від складного до дуже простого. Стиль нашої оселі – мінімалізм.

Інтер’єри ресторанів Зарічанських вражають красою

– А яким би був ваш дім, якби ви надумали знову будуватись?

– Зараз, звісно, не до цього, проте можна пофантазувати. Нині ми мешкаємо у двоповерховому будинку. Проте мені подобаються одноповерхові будинки за типом середземноморських вілл. Це затишно, тепло та радісно. До того ж, коли немає вертикальної комунікації, це дуже зручно. Знаєте, багатоповерхові приватні будинки – у більшості випадків данина стереотипам. Людям, які раніше жили у маленьких тісних квартирах, стало здаватися: чим вище та більше будинок, тим краще. Насправді ж, дуже важливо, щоб дім був ергономічним.

– Ви сказали, що у домі вашої мрії має бути затишно, тепло та радісно. Це ті емоції, яких нам зараз бракує. Нещодавно я брала інтерв’ю у всесвітньо відомого скандинавського тренд-аналітика Стефана Нільсона й він розповів, що все популярнішим ставатиме у інтер’єрі тренд "поцілунок сонця" – тандем жовто-пісочних відтінків з блакитно-бірюзовою палітрою моря. На його думку, саме такі кольори в оселі дарують людині позитивні емоції.

– Я б ще додала до цього поєднання двох відтінків пісочного (світлого та темного) з бірюзовим ніжний лососевий. Це неймовірно гарно. А ще люблю багато світла та простору. У новому будинку зробила б розсувні скляні конструкції, як у нас в ресторанах, щоб милуватися панорамою природи. Чудово, коли поряд з будинком парк, ліс або поле… Я б хотіла жити за містом. І щоб ніяких парканів!

Саме такі речі у домі, як ці вази, на думку Інарі Зарічанської, створюють особливий настрій та затишок.

"Щодо дизайну кухні, мені до вподоби поєднання світлого дерева з мідними та графітово-сірими деталями"

– Що для вас головне в інтер’єрі?

– Як я вже казала, обрала б середземноморський стиль. Дерево, плитка – все має бути дуже просто. Й, звичайно, важливий текстиль, який можна змінювати під настрій. Це ми періодично робимо у наших ресторанах.

– Скандинавський тренд-аналітик Стефан Нільсон також радив оточувати себе речами, що дарують радість. Які це речі для вас?

– Перш за все гарний посуд. До речі, мій чоловік дуже любить стильну сервіровку столу й особисто вибирає посуд для ресторанів. А я завжди готова підкинути йому ідеї. Й ще для мене дуже важливо, щоб вдома було тепло. Якби ми будували новий дім, я б зробила підігрів підлоги з допомогою занурювального насосу. Це енергоефективна технологія, що дозволяє використовувати природне тепло землі.

Андрій та Інара Зарічанські – відомі українські ресторатори.

– Про яку кухню ви мрієте?

– Про кухню-лабораторію, куди можна було б запросити чимало гостей – зокрема, наших топ-менеджерів, кухарів… Це було б щось на зразок студії кулінарного ток-шоу – з рампою, світильниками. Ми могли б щось приготувати, обговорити, бо, на жаль, у наших ресторанах немає таких спеціальних локацій. Щодо дизайну кухні, мені до вподоби поєднання світлого дерева з мідними та графітово-сірими деталями. Графітово-сірим може бути, скажімо, алюмінієвий профіль, він створюватиме ефект окантовки меблевих фасадів. Також він доречний й у кольорі стелі. Мідними можуть бути ручки меблів, деталі світильників, купол над каміном.

"Віддаю перевагу дизайну, який не набридає з часом"

– Ви готуєте вдома?

– Зрідка. Переважно харчуємося у ресторанах.

– А що для вас важливо в оформленні ванної кімнати?

– Насамперед, щоб сантехніка добре функціонувала, була зручною. Щодо естетики, я віддаю перевагу дизайну, який не набридає з часом, бо все це робиться не на один рік. І через десять років ви повинні любити свій дім, хотіти цілувати його стіни. Тоді це вдалий проєкт.

– Інаро, як має виглядати будинок вашої мрії зовні?

– Знаєте, будинок в Одесі неможливо уявити без місцевого черепашнику, а ще обов’язкова натуральна черепиця на даху. Щодо ландшафту, мені дуже подобається, щоб листя кущів та дерев на ділянці було різних відтінків. Це можуть бути темно-зелені та блакитні ялинки, бордові клени. А коли влітку починають квітнути гортензії, це краса неймовірна, якою милуєшся і восени.

– Що ви вкладаєте у поняття "щасливий дім"?

– Щасливий дім – коли всі вдома. Навіть коли діти ( а їх у нас троє – два сини та донька) повиростали і вже живуть окремо, є відчуття, що вони поряд і у будь-який час ви можете зібратися разом. Думаю, що щасливий дім можливий лише за умови, коли у рідній країні мир та спокій.

Проверенные ЖК

Автор:

Ольга Сметанська

Інтерв'юер

Ольга Ліснича (творчий псевдонім – Сметанська). 20 років стажу роботи в ЗМІ. Перший в Україні тренд- редактор. Автор інтерв'ю з експертами та лідерами галузей у різних сферах. Інтерв'юер творців всесвітньо відомих брендів. Експерт Національного репутаційного рейтингу компаній

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук