Шведські архітектори спроєктували найбільш екологічну лікарню у Британії

Шведська архітектурна студія White Arkitekter взялася за проєктування онкоцентру Velindre в Уельсі. Його побудують із низьковуглецевих матеріалів, він дотримуватиметься принципів економіки замкнутого циклу.

Як повідомляє Dezeen, новий онкоцентр включатиме різні зони відпочинку, приміщення для променевої терапії та спеціальні зони для очікування, для обробки яких використовують дерево. У тому місці, де деревина не може бути застосована через клінічні вимоги, будівельники використовують бетон з меленим гранульованим доменним шлаком. Це своєрідний замінник цементу, що є побічним продуктом металургії.

Також для будівництва онкоцентру використають інші матеріали на біологічній основі з низьким вмістом вуглецю. Багато матеріалів будуть включати вапно і глиняну штукатурку, також для внутрішнього оздоблення.

За задумом архітекторів, будівля повинна якомога менше впливати на навколишню територію та екологію. Оточать її ділянки з громадським городом та фруктовим садом. На вході облаштують кафе з рестораном, зоною очікування та кімнатою відпочинку.

Фасад будівлі розроблений таким чином, щоб можна було легко змінити конфігурацію внутрішніх просторів без структурних змін. Це спростить адаптацію лікарні до майбутніх інновацій.

Для живлення використовуватиметься електроенергія з екологічно чистих джерел, для цього розмістять на даху фотоелектричні панелі, а теплові насоси забезпечать обігрів будівлі.

Щоб зменшити вплив будівництва на довкілля, забудовник планує скоротити кількість відходів на майданчику шляхом виробництва компонентів за його межами, мінімізувати транспортування та підвищити ефективність будівництва та обслуговування будівлі.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, останнім часом з дерева будують все більше різних будівель, а вчені з Університету Меріленд змогли отримати на основі деревини прозорий матеріал, який виявився легшим і практичнішим за скло. Також в Амстердамі ухвалили рішення, що з 2025 року будуватимуть будинки, які на 20% складатимуться з дерева чи інших біоматеріалів.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

193

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом