Що таке корпусні меблі

Альона Ярош 14:34, 18.09.2024

У світі інтер'єрного дизайну, де кожне приміщення стає завершеним виразом стилю та затишку, корпусні меблі займають одну з головних позицій. Від вітальні до спальні та від кухні до кабінету, ці меблі не тільки виконують функціональні завдання, але й стають символом сучасного життя, де комфорт та елегантність об'єднуються в гармонійному симбіозі. У цій статті від НЕРУХОМІ ми розглянемо що таке корпусні меблі, як їх обрати та з яких матеріалів їх виготовляють.

Типи та матеріали корпусних меблів

Корпусні меблі – це меблі, що мають цільну конструкцію, жорсткий корпус, який складається з основи, задньої та бічних стінок. Корпусні меблі можуть бути декількох типів:

  • модульні, що збираються з різних секцій;
  • вбудовані у стіну або нішу;
  • ті що трансформуються з одних меблів у інші, наприклад комод у письмовий стіл.

Корпусні меблі чудово підходять для спалень, кухні, вітальні, передпокою або кабінету. Вони виготовляються у різних стилях та можуть бути у вигляді готових стандартних комплектів та одиниць, або ж створюються на замовлення із врахуванням індивідуальних розмірів та побажань замовника.

Матеріали з яких виготовляються такі меблі повинні бути міцними та довговічними, а в ідеалі ще й екологічно чистими, тому зазвичай для корпусних меблів обирають натуральне дерево та його похідні.

Натуральна деревина. Завдяки своїй природній красі, міцності, зносостійкості, довговічності та екологічності цей матеріал є одним з найпопулярніших для корпусних меблів. Крім того, не існує двох однакових шматків дерева, тому кожна шафа, чи поличка вже унікальна. А враховуючи різноманітність кольору, структури та текстури деревина ідеально вписується в будь-який стиль. Щоправда, саме усі ці якості і роблять деревину елітним матеріалом, а отже і досить дорогим.

ДСП. Це деревостружкова плита низької щільності, виготовлена шляхом пресування деревних частинок (тирси, стружки тощо), що змішуються з клеєм в листи різних розмірів. Її часто покривають шпоном або ламінатом, щоб надати шафі довершеного вигляду. ДСП широко використовується у виробництві меблів через свою доступність, стійкість до вологи та відносну міцність.

МДФ (деревноволокниста плита середньої щільності). Цей матеріал виготовляється схожим способом, що і ДСП, але замість частинок використовуються деревні волокна. МДФ має більш гладку поверхню порівняно з ДВП або ДСП, тому він чудово підходить для фарбування.

ХДФ (деревноволокниста плита високої щільності). Матеріал схожий на МДФ, але щільніший та міцніший. ХДФ має відмінні експлуатаційні характеристики, витримує великі навантаження, стійкий до деформацій, а також екологічний та довговічний.

Також варто сказати, що для того, щоб кожна плита мала естетичний вигляд їх або ламінують ПВХ плівкою, яка може мати малюнок та текстуру на будь-який смак, або покривають шпоном. Шпон – це тонкий (1-10 мм) лист дерева переважно листяних порід, який виготовляють методом зрізу з колоди. Оскільки шпон отримують з натурального дерева, то він має свою неповторну текстуру і малюнок.

Види корпусних меблів

Корпусні меблі чудово вписуються в інтер’єр будь-якої кімнати. І при виборі таких меблів обов’язково потрібно враховувати функціональні потреби та естетичні вимоги для різних кімнат. Тому ось перелік деяких видів корпусних меблів для кожної кімнати у домі:

  • Спальня: ліжко із вбудованими ящиками для зберігання, шафі та комоди, приліжкові тумби та туалетні столики.
  • Вітальня: телевізійні стійки, книжкові шафи, стелажі, вітрини та етажерки.
  • Кухня: кухонні шафи, острови або барні стійки, стелажі та полиці.
  • Ванна кімната: пенали, шафи та полиці.
  • Передпокій: шафи для одягу та взуття, полиці.
  • Офіс або робочий простір: робочі столи, шафи, полиці або бібліотеки.

Як обрати корпусні меблі

Вибір корпусних меблів для вашої оселі може бути складним завданням, проте з правильним підходом ви точно зможете знайти ідеальний варіант. Ось кілька кроків, які допоможуть вам в цьому:

  • Визначте свої потреби та стиль меблів, який буде відповідати вашому дизайну.
  • Створіть план кімнати та зробіть точні заміри, аби уникнути неприємних ситуацій з невідповідними розмірами.
  • Обирайте якісні матеріали та фурнітуру попередньо ознайомившись з їх характеристиками.
  • Почитайте відгуки та рекомендації щодо магазинів та фабрик, де збираєтесь купувати свої меблі.

Корпусні меблі є не просто необхідними елементами для організації простору, але й часто ключовим складником сучасного інтер'єру. Тому, обираючи такі меблі, завжди варто враховувати не лише їхню зовнішню привабливість, але й практичність та зручність в експлуатації. Адже з їх допомогою створюється комфортне та функціональне середовище. Вони часто є оптимальним рішенням для як невеликих квартир у новобудовах, так і для просторих будинків. Корпусні меблі забезпечують зручність та естетичну привабливість, сприяючи створенню затишного простору для проживання, роботи та відпочинку.

Проверенные ЖК

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук