І не балкон, і не лоджія. Що таке еркер

4 хв

З ним кімната стає більшою і наповнюється природним світлом, а квартира відразу ж набуває розкішного вигляду. Ім'я йому – еркер. Багато хто плутає такий архітектурний елемент будинку з лоджією або балконом, однак це дещо інше.

Що таке еркер, яким він буває та в чому його принадність – читайте у матеріалі НЕРУХОМІ.

Що таке еркер

Для початку давайте розберемося з самим поняттям "еркер". У державних будівельних нормах зазначено, що це засклена виступаюча з площини фасаду частина приміщення, яка дозволяє збільшити внутрішній простір житла, а також поліпшити його освітленість та інсоляцію.

Якщо говорити про еркери зовсім просто, то це настільки велика зсередини кімната, що зовні видно її невеликий шматочок.

Еркер не можна взяти і "приробити" до будинку, а тим паче кілька – ще на етапі проєктування слід врахувати і їх вагу, і навантаження, і збільшення обсягу кімнат. Тільки в разі ретельного опрацювання деталей еркер буде не тільки функціональний, гарний і зручний, але й безпечний.

До речі, дуже примітна особливість еркерів полягає в тому, що їх можна будувати на будь-якому поверсі будівлі, навіть на цокольному або останньому. Що значно розширює сферу "застосування" цього елемента, а також реалізує можливість для мешканців усіх поверхів стати власниками шикарних квартир.

Еркери можуть існувати в будинку у множинній кількості – тобто в багатоквартирному будинку кількість еркерів обмежується фантазією проєктувальників і здоровим глуздом. Також різноманітне і їх скління – воно може бути або частковим, або повним.

Чим гарний еркер

Еркери є не простим елементом декору будівлі, хоча не можна не відзначити, що вони привносять певний шарм його зовнішньому вигляду, вони ще й є помічником у справі "максимального отримання природного світла". А ще візуально і фактично еркер збільшує обсяг кімнати. Тобто крім відмінної освітленості і переважання природного світла над штучним, ви додатково отримаєте пару квадратних метрів корисної площі, яку можна не тільки використовувати функціонально, але і виявити в собі талант дизайнера, облаштувавши цей "куточок стилю" так, як хочеться вам і вашій сім'ї.

Еркер – це скоріше окрема частина, яку можна оформити і у вигляді спільною з кімнатою дизайнерською ідеєю, і зонувати як окреме приміщення для власних потреб. А як захоплюватимуться друзі і знайомі навідуючись до вас у гості, адже еркери – це відмінна риса розкішних квартир.

Стильове розмаїття

Серед новобудов Києва зустрічаються досить різноманітні у своєму прояві еркери, і саме їх незвичайна форма надихає жителів таких квартир на сміливий, незвичайний дизайн, властивий людям вільним і творчим.

Цей елемент будівлі може бути трикутним, квадратним, напівкруглим, трапецієподібним, багатогранним, прямокутним. Крім того, еркер може бути як класичним (з повним виступом), так і напіверкером. Напіверкер злегка менший за площею, що не заважає йому бути тієї ж форми, якою може бути класичний еркер.

Як використовувати еркер

Еркери прекрасно виглядають в будь-якому приміщенні, спробуємо розібратися і зрозуміти, що можна придумати і як їх задіяти в тій чи іншій кімнаті. Розглянемо різні варіанти дизайну приміщень з еркерами та подивимося, яке приміщення в квартирі стане найбільш оптимальним варіантом.

  • На кухні – можна зонувати еркер подіумом і влаштувати там невелику зону відпочинку для тих, хто любить посидіти з чашкою кави і поніжитися на теплому сонечку. Або зайнятися кулінарними шедеврами, водночас поглядаючи на прекрасні пейзажі і насолоджуючись природним світлом. Можна почати вирощувати фрукти або зелень – а чому ні?

  • У вітальні – прекрасний вибір для тих, хто любить приймати гостей, або хоче збільшити простір і здивувати близьких. Саме у вітальні еркер можна використовувати з максимальною користю для простору, надаючи дизайну кімнати найнезвичайніші і цікаві види. При цьому кімната буде наповнена природним світлом, що додатково економить електроенергію. Тут навіть можна буде розбити зимовий сад.

  • В обідній – обідня зона завжди вважалася місцем збору всієї сім'ї або друзів і еркер в такому разі можна використовувати як основний "елемент" дружніх і сімейних посиденьок. Можна встановити там обідній стіл і збиратися за ним, а можна зробити невелику барну стійку.

  • У дитячій – дітям подобаються еркери і незвичайні рішення в своїй кімнаті, тут ніхто посперечатися не може. Варіантів як зробити еркер місцем постійного проведення часу у дітей маса: адже це може бути і спальне місце, і ігрова зона, і зона для навчання. Зупинити потік фантазії ніхто не зможе, а дитина буде задоволена тим, що тільки у неї є кімната з таким незвичайним рішенням. Можна дозволити дитині самій придумати дизайн зони з еркером, так ви підкреслите її самостійність.

  • У спальні – місце відпочинку: тільки ваше, тільки твоє. Можна обладнати окрему невелику зону для тих, хто любить залишитися на самоті і подумати над життям, ну або удвох: удвох завжди є чим зайнятися. Можна зробити тут прекрасний сад, або спроєктувати місце для хобі.

  • З вуличної сторони еркер теж можна прикрасити, зробивши досить незвичайною і помітною зовні саме вашу квартиру.

Отже, еркер можливий в будь-якому виконанні і чим більш незвичайним його придумають проєктувальники, тим більш цікаве як його використання, так і різноманітнішим може бути дизайн.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

924

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом