Дизайн гардеробної кімнати: ідеї та варіанти планувань

Альона Ярош 09.05.2024 13:51

4 хв

Коли ми говоримо про основні приміщення будинку, то зазвичай уявляємо собі спальню, вітальню, ванну кімнату та кухню. Це простори, в яких ми проводимо більшу частину свого часу. Однак є ще одна зона, що має важливе функціональне значення, але часто залишається без відповідної уваги. Таким простором є гардеробна кімната. У цій статті від НЕРУХОМІ ми розповімо про переваги цієї кімнати, ідеї дизайну та як її створити.

Для чого вам гардеробна кімната?

Гардеробна кімната – це мрія багатьох. Адже це цілий окремий простір, де ви можете зберігати увесь свій одяг, взуття, аксесуари і не тільки. Тут ви можете в комфорті підготуватися до робочого дня, або зібратися на вечірку чи на зустріч з друзями. Звичайно, для декого достатньо і шафи у спальні, але все ж наявність окремої гардеробної має багато переваг. Тож давайте розглянемо деякі основні з них.

  1. Варіанти зберігання. Гардеробна кімната розширює ваші можливості для зберігання та організації одягу. Ви можете обрати будь-яку конфігурацію шаф та поличок та розташувати свій одяг саме у такому порядку, як буде зручно особисто вам. 
  2. Не перевантажена спальня. Завдяки окремій гардеробній ваші речі не будуть захаращувати спальню, і в ній завжди буде затишно та охайно.
  3. Доступність. Якою б добре організованою не була ваша шафа, завжди будуть речі, які дуже важко знайти, оскільки вони лежать десь позаду, або їх просто не помітно. Гардеробна з відкритим плануванням забезпечить вам легкий доступ до всіх ваших речей.
  4. Комфорт та приватність. Гардеробна кімната – це простір для усамітнення та спокійних роздумів для створення своїх образів. 

Планування та дизайн

Перш ніж починати пошук ідеальних ідей для гардеробної кімнати, вам потрібно визначити, чого ви хочете від нового приміщення. Якщо ви створюєте гардеробну кімнату з нуля, вам слід подумати про те, що саме ви хочете зберігати в ній, як ви хочете зберігати ці речі і яке планування дозволить це зробити. Звичайно, основою для вдалих ідей гардеробної кімнати є продумана схема організації, яка дозволить тримати всі ваші речі в порядку. 

Розміщення гардеробної кімнати

Залежно від дизайну та розміру вашого житла, розглянемо кілька ідей для розташування гардеробної. 

  1. В окремій кімнаті. Якщо у вас достатньо місця, щоб виділити цілу кімнату для гардеробної, вам справді пощастило. Ваші речі завжди матимуть своє місце, вони будуть приховані від сторонніх поглядів. А також вам не доведеться завалювати спальню горами одягу щоразу, коли ви збираєтеся кудись вийти. 
  2. Як частина головної спальні. Це найпоширеніший дизайн гардеробної, що найчастіше зустрічається у новобудовах. Ви можете відокремити частину кімнати легкою перегородкою і перетворити її на гардеробну із вбудованими шафами для зберігання речей від підлоги до стелі. 
  3. З'єднана з ванною кімнатою. Планування спальні з суміщеною ванною кімнатою та гардеробною – це дуже практичне та сучасне рішення для створення ідеального власного простору.

Облаштування гардеробної кімнати

Перш ніж почати створювати дизайн гардеробної кімнати необхідно зрозуміти свої потреби. Скільки одягу ви маєте в наявності? Чи багато у вас аксесуарів? Скільки людей буде користуватися гардеробною? Яку частину одягу потрібно вішати? Відповіді на ці питання допоможуть вам розробити практичний та функціональний дизайн. 

Вибір освітлення

Люстра або підвісний світильник може додати приміщенню нотку гламуру, в той час як вдало розміщені світлодіодні стрічки забезпечать функціональне освітлення для виконання певних завдань. Розумні системи освітлення дозволяють налаштувати атмосферу відповідно до ваших потреб, чи то підготовка до вечірнього виходу у світ, чи просто вибір вбрання на день.

Рішення для зберігання

Після того, як ви окреслили свої потреби, ви зможете спроєктувати місце для зберігання речей у гардеробній кімнаті. Виготовлені на замовлення полиці, стелажі та шухляди для взуття та аксесуарів. А також стійки та штанги для розвішування одягу. А висувні дзеркала та приховані прасувальні дошки будуть геніальними доповненнями, які економлять простір і водночас підвищують функціональність. 

Дзеркала

Це одна з основних складових гардеробної кімнати. Дзеркала в рамах виконують не лише функціональну роль, але й надають кімнаті естетичного вигляду. Деякі гардеробні навіть мають дзеркальні стіни, що створює ілюзію більшого простору і додає нотку гламуру.

Додаткові меблі

Чудовим рішенням буде розміщення туалетного столика у гардеробній кімнаті, де буде велике дзеркало з додатковою підсвіткою та шухлядами для зберігання косметичних засобів. Також варто додати плюшевий пуфик або стильну отоманку, де можна посидіти, взуваючись або підбираючи вбрання. 

Колір і декор

М'які, нейтральні кольори створюють заспокійливу атмосферу, в той час як сміливі акценти можуть наповнити простір енергією. А декоративні деталі, такі як ліпнина, картини та декоративна фурнітура, додадуть приміщенню характеру та шарму. В будь-якому випадку дизайн гардеробної кімнати, повинен відображати ваш особистий стиль.

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

751

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом