КМДА та Мінкульт видали дозвіл на знесення пам’ятки на Рейтарській

2 хв

Мінкульт та КМДА зробили можливим знесення історичного будинку на вулиці Рейтарській 37, заявила голова містобудівного Комітету Верховної Ради України Олена Шуляк.

У 2011 році Мінкульт видав наказ про те що садибу за адресою Рейтарська, 37а вносять до Держреєстру нерухомих пам’яток, але без флігелю 37а.

У травні 2023 року будівлю почали розбирати. Тоді будівельна компанія "Нест" стверджувала, що вони відреставрують лише головний фасад, щоб "пристосувати будівлю до сучасних умов". За заявою депутатки Київради Ксенії Семенової, поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 298 Кримінального кодексу (незаконне проведення пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини та знищення, руйнування чи пошкодження об’єктів культурної спадщини).

У січні 2023 року Міністерство видало дозвіл на проведення реєставраційних робіт. Планувалось знесення дворових будівель і початок будівництва нового об’єму на прилеглій території. Проте 23 січня 2023 року Департамент культурної спадщини КМДА дозволив часткове знесення пам’ятки, повідомила Шуляк.

У вересні будівельники відновили роботи з демонтажу памʼятки, тому поблизу будинку зібрались активісти, щоб завадити зруйнуванню пам’ятки. На заклики суспільства 28 вересня КМДА видала наказ, що підтверджував статус пам’ятки для всієї будівлі, включно з флігелем.

Нагадаємо, на місці памʼятки девелоперська компанія "Нест" планує побудувати "бутиковий бізнес-центр" Reiter Hall. За словами девелопера, будівлі хочуть "повернути їй первозданний вигляд" і водночас "зміцнити її сучасними конструктивними рішеннями". У "Нест" переконують, що відновлять і зміцнять фасад будівлі, дах, а також парадні сходи. Збільшення поверховості забудівлі не розглядають.

За словами Шуляк, дії Міністерства культури та КМДА зробили можливим знесення історичного будинку на вулиці Рейтарській, 37.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, флігель на Рейтарській, 37 було збудовано понад 130 років тому. Це була будівля Київської повітової земської управи, де мешкав громадський діяч та письменник Микола Шаповал. За радянських часів у цьому приміщенні був гідромеліоративний інститут.
 

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

583

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом