Демонтаж "Дома з жуками" вдалося зупинити

У Департаменті охорони культурної спадщини КМДА відреагували на проведення демонтажних робіт по вулиці Володимирська, 93, де знаходиться історична будівля "Будинок із жуками".

Про це повідомили у пресслужбі департаменту.

"З'явилася інформація від Міністерства культури та інформаційної політики України, що "Будинок із жуками" за адресою: вул. Володимирська, 93, має статус щойно виявленого об'єкта культурної спадщини і це перешкоджає його збереженню. Однак хотіли б зазначити, що наказом Департаменту від 29.07 .2021 №45 зазначений об'єкт занесений до переліку об'єктів культурної спадщини Києва. Тобто об'єкт вже набув статусу та охороняється Законом України", - наголосили у відомстві.

У результаті інспектори виїхали на місце та провели перевірку за результатами якої було винесено припис власнику про припинення робіт, надання науково-проектної документації на проведення ремонтно-реставраційних робіт. Також направлено заяву до Голосіївського управління Нацполіції у Києві про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У департаменті наголосили, що станом на 20 квітня проведення робіт зупинено.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, розбирати історичну будівлю почали у 2021 році, яка славиться своїм унікальним декором. "Цей унікальний декор зображує рослини та комах - жуків та мух. Такого в Києві більше немає", - розповів краєзнавець Семен Широчин.

Також активісти помітили, що забудовник нещодавно активізувався та знову почали розбирати будівлю. Відомо, що у 2021 році Департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс будинок до списку пам'яток. Тим часом минулого року Окружний адмінсуд позбавив будинок охоронного статусу, проте це рішення ще не набуло чинності. Апеляцію подав Офіс генпрокурора, справу зараз розглядає Шостий апеляційний адміністративний суд. Проте, мабуть, забудовник вирішив не чекати на кінець судових розглядів і переступив до демонтажних робіт.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

85

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом