У Львові забудовник без дозволів почав руйнувати будинок XVII століття

У Львові на пл. Ринок, 40 під час несанкціонованих будівельних робіт було частково зруйновано пам'ятку архітектури національного значення.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міськради.

Незаконні будівельні роботи зупинили співробітники Управління охорони історичного середовища ЛМР. Власника будівлі – фірму "ПФ-Онікс" – було оштрафовано на 170 тисяч гривень. Також міська влада звернулася за цим фактом до поліції та Мінкульту.

Водночас стало відомо, що власник сплачувати штраф не збирається, а правоохоронні органи не почали порушувати кримінальну справу, а направила матеріали до Інспекції ДАБК, яка фактично не має повноважень перевірок пам'яток архітектури.

За словами керуючої справами виконкому ЛМР Лілії Онищенко, компанія викупила на аукціоні комунальні приміщення Львівської міської ради. Потім у будинку на пл. Ринок, 40 без дозволів, демонтували частину офіцини, зруйнувавши дерев'яні перекриття.

"Штраф 170 тис. грн, який вони оскаржують – дуже м'яке покарання. Вони знищили цінні архітектурні елементи, зокрема різьблені балки. І це після того, як уклали охоронні договори", – повідомила чиновниця.

Вона також наголосила, що забудовник також провів самозахоплення землі та почав проводити будівельні роботи у дворі загального користування.

Будинок №40 на пл. Ринок – Кам'яниця Зухоровичівська – було зведено XVII столітті. У другій половині XVIII століття будинок належав монастирю св. Онуфрія. У 1773 році на замовлення члена Ставропігії королівського поштмейстера Антона Дейми будинок був перебудований і прикрашений фігурами атлантів.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, раніше мешканець Львова, власник квартири в садибі Кароля Дзядоня Дзелінського – пам'ятки архітектури, без будь-яких дозвільних документів добудував терасу та змінив фасад історичної будівлі.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

90

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом